Dolandırıcıların yöntemi bitmiyor, çözümler ise bilinmiyor! Dolandırıldıktan sonra yapılması gerekenler: Keşke bilseydim demeyin

Dolandırıcıların yöntemi bitmiyor, çözümler ise bilinmiyor! Dolandırıldıktan sonra yapılması gerekenler: Keşke bilseydim demeyin

Türkiye’de dolandırıcılık vakaları ne yazık ki son yıllarda katlanarak artmaya devam ediyor. Öyle ki dolandırıcıların yöntemi bitmiyor, çözümler ise bilinmiyor. Dolandırıcıların mağduru olan birçok kişi başlarına bu felaket geldikten sonra ne yapması gerektiğine dair ufacık bir fikre bile sahip değil. Peki, dolandırıldıktan sonra ne yapmak gerekiyor? İşte, dolandırıldıktan sonra yapılması gerekenler…

Özellikle internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar, pek çok kişinin başını ağrıtıyor. Her gün geliştirilen yeni yöntem ve taktiklerle dolandırıcılar; bazen ucuz araç kiralama hizmeti satarmış gibi, kimi zaman ise devlet tarafından cezai işlem uygulayan bir mesajın tebliğini ileterek karşımıza çıkıyor. Bu yüzden, dolandırıcılara karşı gözü açık olmak, korunma yollarıyla birlikte mağdur olduktan sonra da yapılması gerekenleri bilmek gerekiyor.

İnternet dolandırıcılığı genelde dolandırıcı web siteleri ile medya mesajları yolu ile gerçekleştiriliyor. Bu dolandırıcılık türünde genelde yabancı uyruklu kişilerin ismine kayıtlı telefon numaraları kullanılırken, paraların yollandığı hesaplar da tespit edilerek yegane şüpheliye yollanıyor. Genellikle hesabını belli bir ücret karşılığında kullandıranlar bu durumun ağır sonuçlarından haberdar olmuyor. Zira, hesabını kullandıran kişilerin dolandırılan her kişi bakımından ayrı ayrı cezalandırıldıkları düşünüldüğünde, olağanüstü cezalarla karşı karşıya kalan birçok kişi aslında içinde döndüğü çarkın ufak bir dişlisi konumundalar. Çarkın büyük parçaları ise genellikle yakalanmadan faaliyetlerine devam ediyorlar.

dolandiricilar.jpg

Dolandırıcılar genelde kişisel bilgilerinizi, banka hesap bilgilerinizi ya da kredi kartı bilgilerinizi alabilmek adına farklı taktiklere başvurur. Bu tür dolandırıcılıklara karşı korunmanın en etkili yolu, kişisel bilgileri paylaşmamak ve güvenilir olmayan web sitelerinden, tanınmayan numaralardan ya da e-postalardan gelen bağlantılara tıklamamaktır.

DOLANDIRILDIKTAN SONRA NE YAPILMALI?

Dolandırıldığını fark eden kişi ilk olarak şüphelendiği işlemi bankasına bildirmeli. Peşinden en yakın savcılık ya da karakola başvuru yapmalı. Yapılan başvuru ile savcılık hesap sahibinin kimliğini, iletişim kurulan numaranın kime ait olduğunu, para yollanan hesaptan çekim yapıp yapılmadığını, çekim yapıldıysa kimin çektiğini tespit edebiliyor.

dolandirildiktan-sonra-ne-yapilmali.jpg

Çoğu zaman yapılan bu tespitler sonucunda hesabını kullandıran ya da tespit edilen kişiler, uğranılan zararı ödeyerek etkin pişmanlıktan faydalanabilir. Bu durum en azından uğranılan zararın geri alınabilmesi için en etkili yol. Çünkü sanıkların kovuşturma aşamasında yarı oranda, soruşturma aşamasında ise 2/3 oranında indirim alabilmesinin yegane yolu zararın giderilmesi. Sanığın bu indirimi alabilmesi için mağdurun rızası da gerekmiyor.

Dolandırıcıların mağduru olanlar, genelde maddi olarak zor durumda olan kişilerin yaptığı eylemler sonucu maddi ve manevi zarara uğruyor. Bu durumlarda, cezai yaptırımların ciddiyetinden dolayı, sanıkların ailelerinden ya da gelecekte elde edecekleri beklenmedik gelirler, miras gibi kaynaklardan zararın tazmini mümkündür.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN