Eğer patatesleri böyle saklıyorsanız aman dikkat! Ölüme bile götürebiliyor! Tehlike saçıyor...

Eğer patatesleri böyle saklıyorsanız aman dikkat! Ölüme bile götürebiliyor! Tehlike saçıyor...

Mutfakların vazgeçilmezi patates, herkesin severek tükettiği besinlerden biridir. Yanlış koşullarda saklanan patatesler zehirlemeye kadar götürüyor. İşte detaylar...

Türk mutfağının ve yemeklerin vazgeçilmezi olan patates, fırında, haşlama, kızartma, püre gibi pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Patatesin faydaları saymakla bitmezken içinde bulunan bol lif nedeniyle sindirim sistemi sağlığı içinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Patates içerdiği demir, çinko ve kalsiyum gibi elementler sayesinde kemik sağlığını koruma altına alır. Aynı zamanda kalp sağlığını koruyan C, B6 vitamini ve potasyum açısından oldukça zengindir.

Patates kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığını koruyarak kalp hastalıklarına karşı korur ve felç riskini en aza indirir. Patatesin aynı zamanda cilt sağlığı için de olumlu etkileri vardır. İçerdiği C vitamini ve kolajen sayesinde cilt dokusunu yeniler. Patatesin uygun koşullarda saklayarak filizlenmesini önlemek hayati önem taşır.

filichk.jpg

Patates muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Çünkü yanlış koşullarda saklanan patatesler filizlenme eğilimi gösterir. Patates filizlenmeye başladıysa içerisinde toksin birikimi de artacak demektir. Filizlenen patatesleri tüketmek ne yazık ki sağlığımız için olumsuzluk yaratır.

İçerisinde toksin olduğu için zehirlenme riskimiz artar. Diyetisyen Beyza Köse’ye göre asla filizlenen patatesleri tüketmemek gerekir. Filizlenen patateste solanin miktarı artar. Bu nedenle bazı patateslerin sarıdan yeşil renge döndüğünü görebilirsiniz.

İşte solanin arttığı için yeşillenme meydana gelir ve bu da zehirlenmeye zemin hazırlar. Filizlenen patates tüketimi sonucu bazı belirtiler gözlemlenebilir. Mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda yanma hissi ve mide krampları zehirlendiğinizi gösteren belirtilerdir. Bu nedenle filizlenmiş patatesleri tüketmemeye özen gösterin.

PATATESİN FİLİZLENMEMESİ İÇİN…

Patatesleri filizlendirmeden saklamak için uygun saklama koşullarını bilmeniz gerekir. Patatesleri saklamadan önce yıkamamaya ve saklayacağınız alan serin ve kuru olmalıdır. Patatesleri plastik torbalarda değil de kağıt torbalarda veya file torbalarda saklayabilirsiniz. Güneş ışığı alan yerlerden kesinlikle uzak tutmalısınız. Çünkü ışık alan patatesler filizlenir. Patatesleri özellikle buzdolabı yanı, fırın yanı veya lavabo altı gibi yerlerde muhafaza etmemelisiniz. Çünkü ısı alan patatesler filizlenir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN