Emekli maaşına enflasyon jesti! Hem memurun hem emeklinin cüzdanı bu oranla ışıldayacak! İşte 6 aylık enflasyonun maaşlara etkisi!

Emekli maaşına enflasyon jesti! Hem memurun hem emeklinin cüzdanı bu oranla ışıldayacak! İşte 6 aylık enflasyonun maaşlara etkisi!

Yıl sonunda dikkatler, Aralık ayı verilerinde emekli ve memur maaşlarındaki artış oranlarına çevrilmiş durumda. Milyonlarca emekli ve memurun, memur maaşlarına yapılan beş aylık artışı yakından takip etmesiyle, devlet maaş hesaplamaları yükseldi. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Memurların aylık ve maaşları artırılacak. Devlet memurları için yeni emekli aylıkları ve maaş artışları aşamalı olarak açıklandı.

ENFLASYON FARKI İLE EMEKLİ MAAŞI ZAMMI GELİŞMELERİ

En son Kasım ayı enflasyon oranı açıklandı. Enflasyon Kasım'da yıllıklandırılmış bazda %2,88 artarak %84,39'a yükseldi. 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı artışı yüzde 14.04 oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Temmuz'daki fiyat artışından sonra asgari emekli maaşı 3500 Türk Lirası oldu. Ocak ayı emekli maaşı artışı yüzde ise asgari emekli maaşı 550 Türk Lirasına çıkıyor.

Vergi uzmanı Muhammet Bayram emekli maaşı zamlarına ilişkin açıklama yaptı. Bayram; memur ve emekliler için ikinci yarıda yapılacak zam enflasyonda fark yaratacak. Merkez bankası tahminleri %60'tan %65'e yükseltildi, ancak anketlere göre enflasyon tahminleri %75'te. Yani ilk 6 ayda %42,35 çekiliyor, bu da memur ve emekliler için %30 ile %35 arasında bir enflasyon farkı yaratıyor.

Asgari emekli maaşı 3000 Türk Lirasıdır. Hatta sendikalar bu miktarın asgari ücret kadar olmasını talep ediyor.

Ancak asgari emekli maaşı 3000 Türk Lirasını geçerse %30 artışla 4055 Türk Lirası, %35 artışla 4725 Türk Lirası ve %40 artışla 4900 Türk Lirası olacak.

emekli maaşları ne kadar olacak?

KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI İLE 5 AYLIK ORAN NETLEŞTİ!

TÜİK Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna karşılık, tüketici fiyatları Kasım ayında aylık %2,88 ve yıllık %84,39 arttı.

Kasım ayı enflasyon oranı açıklandı. Sonuç olarak, Temmuz ayında beş aylık enflasyon oranı %14,04'lük bir artış kaydetmiştir.

Maaş artış oranı ile hesaplanan memurlara asgari %15,11 maaş zammı yapılacak. Enflasyon oranı ile asgari artış oranı arasındaki 1,07'lik fark, enflasyon oranı artışı artı toplu iş sözleşmesi farkının sonucudur.

MEMUR MAAŞLARINA NE KADAR ZAM GELECEK?

Memur maaşlarına altı aylık enflasyon farkı kadar zam yapılır. Son artış, Haziran enflasyon farkının açıklandığı Temmuz ayında oldu.

Yani Temmuz ayı altı aylık enflasyon oranı artı %8 ücret farkı bize 3 Ocak 2023'te kesin bir memur maaşı veriyor.

Ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına Temmuz-Aralık dönemi için enflasyon oranında zam yapılır. Memur ve emekli memur maaşları ise önümüzdeki yılın ortasında, Temmuz ayında yapılacak %7 ve %8'lik zamların ardından hesaplanacak enflasyon farkına göre belirlenecek.

Kasım ve Aralık aylarında yıllık baz etkisi nedeniyle enflasyonu düşürmesi beklenmekteydi. Ancak Kasım ayı düşüşü beklenenden az oldu. Merkez bankası son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini %65,2 olarak açıkladı.

MAAŞ ZAMMI SENARYOLARI

Memur maaşları ve emekli memur maaşları enflasyon olasılığına göre aşağıdaki şekilde artar.

%65,2 %17,13

%70,5 %20,87

%73,7 %23,17

%78,6 %26,62

REFAH ZAMMI OLACAK MI?

İşverenlerin satın alma gücü, özellikle geçen yıl enflasyondaki keskin artış nedeniyle düştü. Bir süre önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, ücret enflasyonunun yol açtığı zararı onarmak için yan hakları artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını yansıttı. Bu yılın Ocak ayında, bir toplu iş sözleşmesi, memurun maaşına %5, ayrıca %2,5 zam yaptı. Gelecek yıl Ocak ayında da benzer bir artış bekleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN