Etnik ne demek?

Etnik ne demek?

Etnik kelimesi, Antik Yunan döneminden sonra, 1961 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yayımlanan sözlüklerde yerini almıştır. Bu kelimenin orijinali "ethnics" şeklinde yazılmaktadır. Başlangıçta, bir milletin ya da topluluğun ırki ve fiziksel özelliklerinden ziyade kültürel özelliklerini ve kadim geleneklerini tanımlamak için kullanılan etnik, aslen toplum bilimiyle ilgili bir kavramdır.

Günümüzde ise etnik, sadece toplum bilimleri alanında değil, moda sektöründe de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Etnik kelimesi, yalnız başına kullanıldığı gibi "etnik grup" kalıbı ile de kullanılmaktadır. Etnik grup, kültürel farklılıklar sebebiyle birbirinden ayrılan ya da ötekileştirilen sosyal toplulukları ifade eder. Peki etnik ne demek?

ETNİKLİK NE ANLAMA GELİR?

Etniklik, genel anlamda bir yaşam şeklini ifade eder. Bu yaşam şekli; ırk, soy, kabile gibi aile bağlarından, ortak dini inançtan ve özgün davranışlardan etkilenmektedir. Bir ülkede yüzlerce hatta binlerce etnik topluluk bulunabilmektedir.

ETNİK KAVRAMININ DEĞİŞKENLİĞİ

Etnik kelimesi, bireyden bireye farklılık gösteren ve bu farklılıkların derecesine göre ölçülebilen bir kavramdır. Dünya genelinde etnik kavramını etkileyen üç ana faktör vardır: dil, din, soy ve yerleşim yeri; bu aidiyet hissi; ve ortak kültür ve geçmiş.

ETNİK KELİMESİNİN TDK TANIMI

Türk Dil Kurumu, etnik kelimesini Fransızca kökenli bir kavram olarak tanımlamaktadır. Sözlük anlamı ise “kavimlerle ilgili olan, budunsal ve kavmi” şeklindedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN