Ev hapsi uygulaması nedir? Kimler ev hapsi alır? Ev hapsinde uyulması gereken şartlar

Ev hapsi uygulaması nedir? Kimler ev hapsi alır? Ev hapsinde uyulması gereken şartlar

Ev hapsi uygulamasının ne olduğu merak edilmeye başlandı. Kimlerin hangi şartlar çerçevesinde ev hapsi alabileceği araştırılmaya başlandı. Ev hapsi alan kişilerin uyması gereken şartlar nelerdir? Ev hapsi uygulaması nedir? Sorularının cevabı için haberimize göz atabilirsiniz. İşte detaylar...

Ev hapsi, adından da anlaşılacağı gibi, duruma göre mahkûmların cezalarını cezaevlerinde değil evlerinde ceza çekmelerine olanak sağlayan bir cezaevi sistemidir. Ev hapsi için suçların küçük olması ve mahkeme hakimi tarafından karara bağlanması gerekir. Failler, belirli sınırlar ve kurallar dahilinde evde cezalandırılabilir. Ceza bitene kadar evde kalınması zorunlu olup, belli saatlerde belli saatlerde dışarı çıkma imkanı doğabilir. Cezasını çekerken herhangi bir yere gittiği elektronik kelepçeler sayesinde bilinmektedir. Bu şekilde, polisin onun ne yaptığını ve nerede olduğunu bilmesi zor değildir.

Bu sistem, filmlerden de bildiğimiz üzere Amerika Birleşik Devletleri'ndeki hapishane sistemidir. Türkiye'ye gelen bu sistem, şu anda yasal ev hapsi sistemine sahip olduğunu gösteriyor. Türkiye'de fail, suçun ağırlığına göre cezasını hücresinde değil, evinde çekebilecek. Ancak aynı zamanda evden çıkma yasağının da olduğu unutulmamalıdır.

ev hapsi

Ev Hapsi Şartları Nelerdir?

Mahkeme, ev hapsi için bazı şartları göz önünde bulundurur. Bu şartlar altında kişi ev hapsine alınır. Sadece kabahat değil, yaş sınırı gibi bazı şartlar da vardır. Bu şartları sağlayanlar cezalarını cezaevi yerine evlerinde çekebilecekler.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Önlemleri Kanununun ev hapsine ilişkin 110’uncu maddesi hükümlerine göre;

• Bir kadın veya 65 yaş ve üzeri kişilere 6 ay ve daha az cezası varsa,

• 70 yaş ve üzeri kişiler tutukluluk şartlarında 1 yıl veya daha az hapis cezasına çarptırılırsa,

• 75 yaş ve üzeri kişiler tutukluluk şartlarında 3 yıl veya daha az hapis cezasına çarptırılırsa, şartlara uygun olarak evde cezalandırılabilirler.

Ağırlıklı olarak kadın olan ve kabahatten hüküm giyenler için ev hapsi uygulanıyor. Türkiye'de henüz yeni olduğu için, koşullar şu ana kadar çoğunlukla kadın. Ev hapsi koşullarının gelecekte uzatılacağına inanılıyor. Bu mahkeme kararı, fail mahkemedeyken veya yargılama devam ederken cezaevindeyken de verilebilir. Ancak karar verildikten sonra gerekli başvurular derhal yapılır, kişi yaşayacağı eve götürülür, uyulması gereken kurallar ve elektronik kelepçe takılır. Ceza bitince elektronik kelepçeler çıkarılır.

ev hapsi nedir

Ev Hapsi Uygulanma Yöntemi Nedir?

Ev hapsi için geçerli koşullara uyulmalıdır. Şartlara uyan suçlular Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ev hapsine alınacak. Bu Türkiye için yeni bir kavram olsa da gelecekte uygulamaların ve koşulların değişebileceğini unutmayın.

Ev hapsi, mahkeme kararı tarihinden itibaren 10 gün içinde meydana gelen elektronik kelepçe ile başlar. Ceza ve güvenlik hukuku kapsamında kişi elektronik kelepçe takılarak izlenir ve kontrol edilir. Bu sayede, eğer ihlal eden kişi evinden ayrılırsa, polis onları hemen görebilir ve hızlı bir şekilde müdahale edebilir.

Kanuna göre bir hükümlü ev hapsinde olduğu sürece evinden çıkamaz. Ancak, istisnaların dikkate alınabileceği durumlar vardır. Bu durumlar iş veya eğitim gibi durumlar olabilir. Karar mahkeme tarafından verilir. Suçlunun çalışmasına izin verilirse, izlenecek ve kontrol edilecek bir plan hazırlanır ve bu plan kapsamında çalışmasına veya okula gitmesine izin verilir. Ancak fail rahatlamış görünse bile, kurallara ve koşullara uyularak sıkı bir şekilde kontrol edildiğini bilmelidir. Örneğin, işini ya da çalışmasını bitirdiğinde, başka bir şey yapmadan eve gitmesi gerekiyor. Aksi takdirde kurallara uymadığınız için para cezası ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için yetkililer hala elektronik kelepçe ile kontrol ediyor.

Tutukluların sebepsiz olarak evlerinden çıkmalarına veya evlerini değiştirmelerine izin verilmemektedir. Sadece bir felaket durumunda ayrılmasına izin verilir, ancak her zaman kontrol edilir ve izlenir. Acil bir durum varsa buna göre yetki verilir. Ayrıca, denetimli serbestlik servisinden izin alması gerekiyor. Evden izinsiz çıkarsa, yasayı çiğneyecek ve hayatının geri kalanını katıyla hapiste geçirecek.

Ayrıca izin başvurusu yapılırken evden çıkma izni de verilmektedir. Bu haklar aşağıdaki gibi olmalıdır.

• Ev hapsinde tutulanların ilk 6 ay günde 1 saat dışarı çıkmalarına izin veriliyor.

• İkinci 6 ay boyunca günde 2 saat evden çıkma izni.

• Üçüncü 6 ay boyunca günde 3 saat evden çıkma izni var.

• Dördüncü 6 ayda 4 saat evden çıkılmasına izin verilir.

Dışarı çıktığında bile elektronik kelepçeyi asla çıkarmaya ihtiyaç duymaz. Bu izinlere ek olarak, polis veya yetkili bir temsilci, durumunu doğrulamak için zaman zaman mahkûmu evinde ziyaret eder. Yüksek riskli suçlular ev hapsine alınırsa, gözetimleri farklı şekilde uygulanır. Örneğin, bu yüksek riskli suçlular ev hapsindeyken, günde en az 10 saat evden çıkmalarına asla izin verilmez. Bir işi ve eğitimi olup olmadığı mahkeme kararıyla belirlenir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN