EYT'liler bu detaya aman dikkat! Bunu yapanlar tazminat alamayacak: Erken emeklilikte kritik önem!

EYT'liler bu detaya aman dikkat! Bunu yapanlar tazminat alamayacak: Erken emeklilikte kritik önem!

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı EYT yasasına çevrilirken emekliliğe hak kazananların bu düzenlemeden faydalanabilmesi için çalıştıkları yerden istifa etmeleri gerekir. Peki, işçinin hangi durumlarda istifası kabul edilir?

Ülkemizde uzun zamandır gündemde olan EYT kanunu üzerinde düzenlemeler yapılırken belirlenen şartlara uygunluk kontrol edilirken milyonlarca vatandaş emekli olmaya hak kazandı. 9 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan erkekler için 25 yıl kadın için ise 20 yıla bakılarak yaş şartına bakılmadan emekli olmaları için düzenlemeye karar verildi. Konu hakkında merak edilenler yanıtlanmaya devam ederken işçilerin istifasına yönelik durumlar belli oldu.

İHBAR SÜRESİNE UYMA ZORUNLULUĞU

Emekliliğe hak kazanan çalışanların, bu düzenleme üzerinden yararlanabilmesi için çalıştıkları iş yerinden emeklilik nedeninden dolayı istifa vermeleri gerekir. SGK'ndan alınan kıdem tazminatı esas yazıyla beraber işverene istifa dilekçenin sunulması gerekir. Çalışanın ayrıca ihbar tazminatı ödemesi ya da ihbar süresine uyması zorunluluğu yer almaz.

EYT istifa

İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN HAKLARI

Çalışanın işten istifa ederek ayrılması durumunda 1475 sayılı İş Kanunu'nun kıdem tazminatı ile ilgili olarak geçerliliğini koruyan 14. madde üzerinden kıdem tazminatı olmak üzere iş süresinin sona ermesiyle tüm alacaklara hak kazanamaz. Emeklilikten ötürü ayrılık yaşayanlar ise çalışanın yeniden, aynı işyerinde işverenin kabulü ile çalışmaya başlamasıyla beraber bu durum sonucu değiştirmemektedir. Kıdem tazminatı ödenmemesi durumunda sözleşmeye kıdem tazminatının ödenmeyeceği hakkında hüküm alınırken işçinin haklarını ihlal edeceğinden ötürü hukuka aykırı olarak yorumlanır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN