Genel kültürü yönlendiren insanlar

Genel kültürü yönlendiren insanlar

Genel Kültürü belirli insanlardan öte genellikle meslek grupları yönlendirir. Bunlardan bazılarının detaylarına inmeden önce genel olarak nasıl yönlendirdiklerini incelememiz akıllıca bir davranış olacaktır.

Birincil olarak, genel kültüre yön veren bir insan, toplumun saygınlığını kazanmak zorundadır. Aynı zamanda belirli alanlarda akademik başarı kazanmış olması ona büyük bir pozitif durum sağlar. Akademik başarı zorunluluk olmamasına rağmen halk ve diğer genel kültüre yön veren kişiler üzerinde çok büyük potansiyel saygı gücüne sahiptir. İkincil olarak toplum tarafından tanınmış insanlardır. Toplumun tamamı saygı duymasa bile televizyon, internet forumları ya da sosyal ağların yardımıyla anonim kişiler toplumun genel kültür birikimine yön vermektedirler.

FENOMENLER VE SOSYAL AĞ SAYFALARI

Birincil meslek ya da "hobi" alanımız olan fenomen olmak, insanlar üzerinde rol modelliğin vücut bulmuş halidir. Yaptıkları, konuştukları, kurdukları her cümle onları takip eden hayranları tarafından taklit edilir. Başka bir deyişle, genel kültür adı altında yaptıkları her espri ya da bilgilendirme toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul edilir ve o genel kültür alanına bir yönelim sağlanır. Sosyal ağ sayfaları ise bu durumun içinde bulunan başka bir oluşumdur. Yöneticileri genellikle anonim olan bu sayfaların çoğu kara mizah, tarih ya da astronomi üzerinden insanlara genel kültür kazandırmayı amaç edinmişlerdir. Bu nedenle de insanlar Instagram, Facebook veya Twitter üzerinden bu sayfaların yönlendirdiği genel kültür alanına eğilim kazanırlar.

GAZETECİLER VE YAZARLAR

Bu başlığa ekstradan bilim adamları da dahil edilebilirler ama yazdıkları kitaplar sebebiyle yazar sınıfının içinde değerlendirilebilirler. Gazeteciler ve yazarlar toplumun büyük bir kısmı üzerinde güçlü etkilere sahiptirler. Televizyon ve İnternet üzerindeki yadsınamaz çoklukları insanların elbette dikkatini çekmektedir. Bu nedenlerden dolayı savaş, kültür ve tarih gibi alanlarda yazdıkları yazılar ve kitaplar sayesinde insanlara genel kültür kazandırmaktadırlar.

Genel kültürün yanı sıra aynı yazılarıyla ona yön de vermektedirler. Toplumun temsilcisi durumundaki bu meslek grupları tartışılamaz genel kültür hafızalarıyla toplumu etkilemekte ve yıllarca sürecek olan genel kültürel akımları başlatmaktadırlar. Genel kültür alanındaki önemleri siyasiler kadar üzerinde durulmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN