Hayatınıza uygulayacağınız bu 8 alışkanlık, ömrü 24 yıl uzatıyor! Bilimsel araştırmayla kanıtlandı

Hayatınıza uygulayacağınız bu 8 alışkanlık, ömrü 24 yıl uzatıyor! Bilimsel araştırmayla kanıtlandı

Beslenme alışkanlıklarından uyku düzenine, sağlıklı yaşam etkinliklerinden stres yönetimine kadar pek çok etmenin sağlıklı yaşam üzerindeki rolü büyük. Yapılan çalışmalarda belirlenen 8 alışkanlığı düzenli uygulayanların ömrü 24 yıl uzayabilir. İşte detaylar...

Sağlıklı ve uzun yaşamak için tarih boyunca pek çok araştırma yapıldı. Oluşturduğumuz rutin alışkanlıklar, kaçındığımız aktiviteler, egzersizler, beslenme düzeni ne kadar önemli olsa da bunların hepsini uygun bir düzene sokmak da epey yorucu olabilir.

SAĞLIKLI BESLENME İLE UZUN ÖMÜR ARASINDAKİ İLİŞKİ

ABD'de yapılan araştırmalarda verilerin toplanması sonucu ortaya çıkan 8 alışkanlığın erkeklerin yaşam süresini 24 yıl, kadınların ise 21 yıl kadar uzatabileceği belirtiliyor. ABD Beslenme Derneği'nin toplantısı sonucunda varılan bu sonuç birçok kişinin hayatına katabileceği normal alışkanlıkları içinde barındırıyor.

Günümüzde yaşlanmayı geciktiren veya ömrü uzatan bir yöntem geliştirilmemiş olsa da bunun için kişisel olarak kendinize katabileceğiniz alışkanlıklar bulunuyor. Uzmanlar, yaşam şekliyle ilgili edinilen alışkanlıkların ömrü uzatmada etkili olduğunu belirtiyor.

SAĞLIKLI VE UZUN ÖMÜR İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Uzmanlar, hayata katılan ve hayat kalitesini artıracak alışkanlıklardan maksimum verim alabilmek için önce benimsenmesi gerektiğini düşünüyor. Sağlık bilimi uzmanı Xuan-Mai Nguyen, alışkanlıkların benimsenmesi hakkında, "İster yavaş yavaş ister hepsini bir kerede benimseyin, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek için hiçbir zaman geç değildir" diye belirtiyor.

Benimsenmesi gereken bu alışkanlıkların uzun vadede oldukça faydalı etkiler getireceği ve bir nevi uzun yaşamın sırrı olduğu düşünülüyor. Xuan-Mai Nguyen'in önerdiği 8 alışkanlık şöyle:

UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLISI OLMAMAK

Birçok bilim insanının ortak fikri olarak uyuşturucu maddeden uzak durmak, erken ölüm riskini yüzde 38 azaltıyor. ABD'de yaygınlaşan bağımlılık halkın yüksek bir kısmında görülen ve önüne geçilmesi gereken bir problem olarak biliniyor.

TÜTÜN KULLANMAMAK

Xuan-Mai Nguyen, hayatında hiç tütün kullanmamış bireylerde ölüm riskinin büyük oranda azaldığını belirtiyor. Ancak bunun için kişilerin hayatının hiçbir döneminde tütünü kesinlikle kullanmamış olması gerekiyor. Elbette ki uzmanlara göre sigara kullanımını bırakmak da oldukça etkili.

STRESİ YÖNETMEK

Stres, sağlıklı bir insanın bile zamanla sağlıksızlaşmasına neden olan, hayat kalitesini fazlasıyla düşüren ve hayatı zorlaştıran önemli etkenlerden biri. Uzmanlar da stresin sağlık açısından kötü sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Stres yönetimi, erken ölümleri yüzde 20 oranında azaltabiliyor.

BİTKİ AĞIRLIKLI BESLENİN

Daha uzun bir yaşam sürmek isteyen kişiler beslenme düzenine fazlasıyla dikkat etmeli. Özellikle bitki bazlı beslenme düzenini tercih edenlerin daha uzun bir hayat sürme ihtimali olduğu belirtiliyor.

Beslenme düzeninde bitki ağırlıklı beslenmek ne kadar faydalı olsa da vücudun depolaması gereken diğer besinler de önem taşır. Bu nedenle her ikisini dengede tutarken bitki bazlı yiyeceklere biraz daha önem vermek mantıklı olabilir. Nguyen'e göre tahıl ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli. Akdeniz diyeti ve benzeri beslenme şekilleri bunun için oldukça uygun.

ALKOLDEN KAÇININ

Xuan-Mai Nguyen, alkol tüketimini ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek aşırı içkiden kaçınmanın ise erken ölüm riskini yüzde 19 oranında etkileyeceğini belirtiyor.

KALİTELİ UYKU

Kaliteli uyku, hayatı da kaliteli yaşamanın anahtarlarından biri. İyi bir gece uykusu sayesinde hayatınızın daha pozitif evrelerde olduğunu görebilirsiniz. En az 7 saat olacak şekilde kaliteli bir uyku çekmek erken ölüm riskini yüzde 18 azaltır.

SOSYAL İLİŞKİLER

Sosyal çevreye karışmak, insanlarla iyi iletişimler kurmak, karşılıklı mutluluk paylaşabilmek, sosyal ilişkiler kurabilmenin ömrü yüzde 5 oranında uzattığı belirtiliyor. Bu konuda uzmanlar yaşlılar ve yetişkinlerin hayatına dikkat çekti.

Yalnızlık, izolasyon ve umutsuzluğun yaygınlaştığı bazı evreler kişiler için endişe verici olabilir. Aynı zamanda yüzde 5 küçük gözükse de Xuan-Mai Nguyen hafife alınmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Uzmanlara göre bu 8 alışkanlığı benimsemenin belirli bir yaşı yok. Ne kadar erken o kadar iyi' olarak belirtiliyor. Hayatınız için bir değişiklik yapmak istiyorsanız, 40'lı, 50'li veya 60'lı yaşlar arasında belirli bir fark olmadığını açıkça gösteriyor. Yalnızca küçük bir değişiklik, hayatınızı tamamen değiştirebilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN