İllet ne demek?

İllet ne demek?

Günlük konuşmalarda sıkça karşımıza çıkan ancak anlamı hakkında tam bir bilgiye sahip olmadığımız kelimelerden biri de "illet"tir. Peki, bu kelimenin aslında ne anlama geldiğini hiç merak ettiniz mi? İşte "illet" kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki anlamları ve günlük kullanımdaki yeri.

İllet ne demek? İllet kelimesi, Arapça kökenli olup Türkçe'de çeşitli bağlamlarda kullanılan bir sözcüktür. Tek başına ya da cümle içinde farklı anlamlar taşıyabilir.

İLLETİN TDK SÖZLÜK ANLAMI

TDK'ya göre "illet" kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır:

Hastalık: Genellikle fiziksel ya da zihinsel rahatsızlıkları ifade eder.
Hastalık Derecesine Varan Alışkanlık: Bir davranışın aşırılığı nedeniyle hastalık boyutuna ulaşması durumu.
Eşyada Bozukluk: Herhangi bir nesnede görülen arıza veya kusur.
Kızdıran veya Sinirlendiren Şey/Kimse: Birinin öfkesini ya da rahatsızlığını uyandıran durumlar veya kişiler.

GÜNLÜK KULLANIMDA NE ANLAMA GELİR?

"İllet etmek" ise, genellikle "sinirlendirmek" veya "kızdırmak" gibi anlamlar taşır. Ayrıca, bazı durumlarda "sakatlamak" anlamına da gelebilir. Günlük yaşamda veya edebi eserlerde bu ifadeyle karşılaştığınızda, bağlamına göre yukarıdaki anlamlardan birini taşıyor olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN