İngiliz gazetesi röportajı böyle duyurdu: Gaye Su Akyol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en kötü kabusu

İngiliz gazetesi Financial Times, geçen hafta yeni albümü 'Anadolu Ejderi'ni piyasaya süren Gaye Su Akyol ile yaptığı röportajı, "Türk şarkıcı Gaye Su Akyol, Erdoğan'ın en kötü kabusu" başlığıyla yayımlandı. Haberde, ünlü şarkıcının Taksim Gezi Parkı eylemlerine katılması, 'Nargile' şarkısı nedeniyle polis tarafından sorgulanması hatırlatıldı.

Gaye Su Akyol'un dördüncü albümü 'Anadolu Ejderi', 25 Kasım 2022 Cuma günü müzikseverlerle buluştu.

Anadolu pop, folk, Klasik Türk Müziği, Türkçe psikedelik rock müzik türlerine yer verilen albümdeki 11 şarkıdan 10'unun söz ve müziği Gaye Su Akyol'a ait. Albümde stoner rock, post punk, caz, surf rock ve disco esintilerine de rastlamak mümkün.

gaye-su-akyol-anadolu-ejderi-album-kapagi.jpg

"GAYE SU AKYOL, ERDOĞAN'IN EN KÖTÜ KABUSU"

İngiliz gazetesi Financial Times, Gaye Su Akyol ile 'Anadolu Ejderi' albümü üzerine yaptığı röportajı internet sitesinde paylaştı.

Akyol ile İstanbul Kadıköy'deki evinde söyleşen Nick Hasted'in röportajı Financial Times tarafından "Türk şarkıcı Gaye Su Akyol, Erdoğan'ın en kötü kabusu" başlığıyla yayımlandı.

Gazete yönetimi, röportajın sosyal medyada en çok konuşulan konu başlıklarından biri olmasının ardından haberin başlığı, "Türk şarkıcı Gaye Su Akyol - Umut ve Özgürlük" olarak değiştirdi.

gaye-su-akyol-kimdir-kac-yasinda-aslen-nereli.jpg

"KADIN TÜRK ROCK'N ROLL İSYANININ BİLİM KURGU VERSİYONU"

Gazeteci Nick Hasted röportajında şunları söyledi:

"Gaye Su Akyol'u İstanbul'da 2019'da son gördüğümde, Erdoğan'ın en kötü kabusu gibiydi.

Memleketi, bohem Kadıköy'de ateşli bir kalabalığa şarkı söylerken üzerinde yarasa kanatlı gümüş bir pelerin ve ona uygun bir büstiyer vardı, göbeği çıplaktı ve diz hizasında çizmeleri vardı.

O cinsel olarak özgürleşmiş, kadın Türk rock'n roll isyanının kasıtlı ilham verici, bilimkurgu versiyonuydu.

Akyol bugün İstanbul'da buluştuğumuzda 'O kostümleri giydiğimde kendi süper kahramanıma dönüşüyorum.

Süperman'in telefon kulübesine girmesi ve kendisi haline gelmesi gibi' diye açıklıyor."

Hasted, Akyol'un yeni albümü Anadolu Ejderi için ise, "Ejderhası, ülkesinin mevcut Türk-İslam milliyetçiliği tarafından ezilen zengin, otantik çok kültürlü bir geçmişi temsil eden metaforik bir canavardır" ifadelerini kullandı.

gaye-su-akyol-ne-dedi-neden-gundem-oldu.jpg

"İNSANLARIN KARANLIK FİKİRLERİNİ UMURSAMIYORUM"

Röportajda cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili konuşan Gaye Su Akyol, "Kardeşimle benim aramda, kadın erkek ayrımını gördüm. Bu çok büyük bir şoktu. Bu yüzden evde kendi özgürlüğüm için savaşmak zorunda kaldım, sonra bu, müziğimle evrensel hale geldi. Bir kadın ya da bir eşcinsel olarak, sırf bu korkunç dünyada yaşamak için her zaman olduğundan daha sert biri gibi davranmalısın" dedi.

Öte yandan Gaye Su Akyol'un Taksim Gezi Parkı eylemlerine katılması, 2019 yılında 'Nargile' şarkısı nedeniyle polis tarafından sorgulanması hatırlatılırken, şarkıcının, "Fikirlerim çok açık. İnsan haklarının, kadın haklarının, queer haklarının, LGBT haklarının koruyucusuyum. Benden nefret etmeleri için bu yeterli. Ama onların karanlık fikirlerini umursamıyorum" sözlerine yer verildi.

gaye-su-akyolun-dini-inanci-nedir.jpg

"UYANDI UYUYAN EJDER DERİN UYKUDAN!"

Gazey Su Akyol, müzikal anlamda kendisi için 'bilinen sınırların dışına çıktığını' söylediği yeni albümünü şöyle anlatıyor:

"Herkesin kendi süper kahramanı olmayı mecburen öğrendiği bir hakikatte saf kötülüğe karşı tek çarenin kolektif hareket olduğunu yineleyen bir direniş, hafızası çalınan kültürlerin bellek okyanusunda, denizaltı kafilesiyle yapılan bir gezi.

Yıkılan kentlerin ve kentle birlikte imha edilmeye çalışılan, ezilip ufalanan kültürlerin, iç içe geçmiş anlamların, tartışılamayan, olgunlaşamayan fikirlerin içinden yükselen 'başka türlü nasıl olurdu' sorusuna cevaben bir 'kontra hakikat' kurgusu.

Anadolu'nun kaybolmaya yüz tutmuş seslerinin, kültürlerinin arasında gezinen avantür türünde bir b-movie. Kadınların, LGBTi+'ların tutkularına, aşık olmaya, cinsel kimliklerine sahip çıkışlarının yeterince devrimci olduğu politik bir iklimde iliklerine kadar tutkulu ve varlığını özgürce ifade edebilecek kudrette bir kendini yaratma hali.

Özgürlüğün bayrağı dalgalansın: 'Uyandı uyuyan ejder derin uykudan!' "

Albümün prodüktörlük kredileri Akyol, Ali Güçlü Şimşek ve Barlas Tan Özemek'e ait. Albümün kapak görseli ise Rajab Eryiğit imzalı.

en-guzel-gaye-su-akyol-sarkilari.jpg

Gaye Su Akyol'un son beş yılda yazdığı şarkılardan oluşan albümde yer alan şarkılar şöyle:

1) Anadolu Ejderi
2) Vurgunum Ama Acelesi Yok
3) Biz Ne Zaman Düşman Olduk
4) Bu Izdırabın Panzehiri
5) Yaram Derin Yaram Kanar
6) Sen Benim Mağaramsın
7) Martılar Öpüşür, Kediler Sevişir
8) Kör Bıçakların Ucunda
9) Artık Başka Bir Lisansın
10) Gel Yanıma Gel
11) İçinde Uyanıyoruz Hakikatin

gaye-su-akyol-anadolu-ejderi-new-york-times-square.jpg
Gaye Su Akyol'un 25 Kasım 2022'de çıkan 'Anadolu Ejderi' albümü, ABD'nin başkenti New York'taki Times Meydanı'nda reklam panolarında yer aldı

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN