İş kazası 3 gün içinde bildirilmezse ne olur?

İş kazası 3 gün içinde bildirilmezse ne olur?

Mesleki yaralanmalar, yasalar ve kuruluşlar tarafından birçok farklı şekilde tanımlanmaktadır, ancak tüm tanımların üzerinde uzlaştığı ortak payda, bir çalışana veya işyeri unsurlarına zarar veren olumsuz olayları iş kazası olarak ifade etmeleridir.

Türkiye'de 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu kaza tanımına ek olarak hangi kazaların iş kazası olduğunu da düzenlemektedir. Bunlar şu şekilde bilinir:

Sigortalı işteyken
İşverenin yaptığı iş nedeniyle,
Sigortalının kamu görevlisi sıfatıyla işyerinden başka bir yere nakledilmesi ve esas işini yürütemeyecek duruma gelmesi.
5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı olan emziren kadınlara İşKanununa göre çocuğu sütle beslemek için ayrılan süre boyunca,
Sigortalının, sigortalının işyerine işveren tarafından sağlanan bir araçla gidiş gelişi sırasında meydana gelen ani veya müteakip bedenen ve ruhen yaşanan olaylara iş kazası denir.

Bir iş kazası meydana geldikten sonra bile iş kazasını bildirmek yapmanız gerekenlerden biridir. İş kazalarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi, işyerlerinin ceza almasını ve ulusal iş kazası değerlendirmelerine katkıda bulunmasını engeller.

İŞ KAZALARINI BİLDİRMEK İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

İş kazası 3 gün içinde bildirilmezse ne olur? İş kazaları, meydana geldiği tarihten itibaren üç iş günü içinde sosyal sigorta kurumuna bildirilmelidir. Bu, pazartesi günü meydana gelen bir iş kazası için Perşembe gece yarısına kadar tutanak tutulabileceği anlamına gelir.
İş kazaları için raporlama süresi hesaplanırken sadece iş günleri dikkate alınır. Bu nedenle Cumartesi, Pazar ve tatil günleri üç günlük raporlama dönemine dahil edilmemiştir.

is-kazasi1.jpg

İŞLE İLGİLİ KAZALAR NEREDE BİLDİRİLİR?

İş kazaları, doğrudan sosyal sigorta kurumuna elektronik olarak veya yazılı olarak bildirilebilir. E-Devlet sitesinden elektronik ortamda iletişim kurulabilmektedir. Elektronik kamuya açık tebligatlar için ek tebligat gerekmez.

ELEKTRONİK ORTAMDA İŞ KAZASI BİLİRİM LİNKİ

Endüstriyel kazaların elektronik olarak raporlanabilmesi için elektronik raporlama şifresi gerekmektedir. Ayrıca, işle ilgili olaylar yalnızca 4A uyarınca sigortalı olan çalışanlar tarafından elektronik olarak bildirilebilir. Elektronik bildirim ve diğer sigortalı işlemler için şifre olmaması durumunda, bu doğrudan sosyal sigorta kurumuna başvurularak yapılır.
Öte yandan, yabancı çalışanların iş kazaları elektronik olarak bildirilemez. Bu nedenle 3 iş günü içerisinde SGK Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılmalı ve kaza tutanağı düzenlenmelidir.

HANGİ İŞ KAZALARI BİLDİRİME TABİDİR?

İş sırasında veya iş sırasında meydana gelen ve çalışanlara fiziksel veya ruhsal zarar veren her türlü olumsuz olay iş kazası olarak kabul edilir. Bu nedenle, çalışanın olaydan sonra işine devam edip etmediğine bakılmaksızın, tüm olumsuz olaylar işle ilgili olay olarak bildirilmelidir.

Burkulma, burkulma ve hatta kırık gibi sağlık sorunları olay anında fark edilmeyip daha sonra ortaya çıkabilir. Bu durumda çalışan mesai saatleri dışında hastaneye gidip durumu anlatırsa hastane bunu iş kazası olarak bildirecektir.

Bu gibi durumlarda, idari cezalara ve tıbbi masraflara maruz kalmamak için iş kazasını bildirmelisiniz. Ayrıca kalp krizi, beyin kanaması, ani bayılma, sinir krizi gibi kişisel sağlık sorunu sayılabilecek hastalıkların da iş kazası olarak bildirilmesi gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN