İslam Seçen vefat etti

İslam Seçen vefat etti

Klasik Türk cilt sanatı üstadı İslam Seçen bugün öğle saatlerinde İstanbul'daki evinde vefat etti. Seçen'in cenazesi yarın Fatih Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Yeni Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

SALİHA SULTAN

Cilt sanatkarı, mücellit İslam Seçen (83) uzun süredir muzdarip olduğu kanser hastalığı sonucu bugün öğle saatlerinde İstanbul'daki evinde vefat etti. Klasik Türk cilt sanatı üstadı olarak anılan Seçen, yurt içinde ve yurt dışında binlerce yazma eseri restore ederek kültür mirasımıza önemli ölçüde katkıda bulunmuştu. Birçok ödül ve plakete layık görülen İslam Seçen’e 2012 yılında Geleneksel Sanatlar Derneğince 'Gümüş Lale Ödülü' ve 2012'de Kültür ve Turizm Bakanlığı 'Kültür ve Sanat Büyük Ödülü' takdim edilmişti. Sanat hayatını Çemberlitaş’ta Batı klasik cild ve kaligrafi-hat derslerini aldığı hocası merhum Emin Barın'ın adını taşıyan Cild ve Kâğıt Restorasyonu Atölyesinde sürdüren Seçen'in cenazesi yarın (pazar) Fatih Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zeytinburnu'ndaki Yeni Kozlu Mezarlığı'na defnedilecek.

19-11/30/slam1.jpg

İSLAM SEÇEN KİMDİR?

Klasik kitap sanatlarına yarım yüzyılı aşkın süredir hizmet eden sanatkâr İslam Seçen, 1936 yılında Kosova'nın Priştine kentinde doğdu. 1952 yılında Kosova'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine başlamış, 1957'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne geçiş yapmış ve 1960 yılında da mezun olmuştur. Prof. Dr. Sacit Okyay'dan klasik cilt dersleri, Prof. Dr. Emin Barın'dan modern cilt ve kaligrafi dersleri almıştır.

1961 yılında Süleymaniye Kütüphanesi'nde Cilt ve Patoloji Servisi'ni kuran sanatkâr, adı geçen kütüphaneye 27 yıl hizmet etmiştir. İslam Seçen bu süre içinde Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Kalust Gülbenkyan Müzesi'nde (Museu Calouste Gulbenkian) bulunan İslami el yazmalarının restorasyon çalışmalarında bulunmuştur.

İslam Seçen, kütüphane ve yurtdışı çalışmalarının yanı sıra 1966'dan itibaren klasik cilt sanatını öğretmek için çeşitli kurumlarda hocalık yaptı. 1966-1968 yıllarında Eyüp Ortaokulunda resim ve el sanatları dersleri ve 1977 yılından itibaren de Mimar Sinan Üniversitesi Geleneksel El Sanatları bölümünde klasik cilt dersleri vererek, birbirinden kıymetli pek çok talebe ve sanatkâr yetiştirdi. 2001 yılında emekli olan İslam Seçen, 2007 yılına kadar Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Cilt Ana Sanat Dalı'nda Klasik Ciltçilik dersleri vermiştir.

Pek çok sergi, seminer, konferans ve sempozyuma katılan Seçen, yurtdışında da ülkemizi temsil etti. Birçok ödül ve plakete layık görülen İslam Seçen'e 2012 tarihinde Gümüş Lale Ödülü ve 2012 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü takdim edilmişti. Sanatçının adı bu yıl Milli Eğitim Bakanlığınca Fatih'teki Bilim ve Sanat Merkezine verilmiş, merkezin adı 'Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi' olarak değiştirilmişti. 2014 yılından bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde dersler veren Seçen, bir yıldır akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Sanatçı, 30 Kasım Cumartesi günü öğle saatlerinde İstanbul'daki evinde Hakk'ın rahmetine yürüdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN