Kamp Yapıp Yıldızların Altında Uyumanın Sağlığa Faydaları

Kamp Yapıp Yıldızların Altında Uyumanın Sağlığa Faydaları

Çoğumuz parlayan ekranlara bakarak çok fazla zaman harcıyoruz ve sonra uyumakta zorlanıyoruz ve yeni araştırmalar teknolojinin bizi gece baykuşlarına dönüştürdüğü gerçeğini ortaya koyuyor. Peki doktorlar ne tavsiye ediyor?

Havaların ısınması ile birlikte çoğu kişi şehir hayatının sıkıntı ve stresinden kurtulmak için kendini ya deniz kıyılarına yada doğaya attılar. Uzmanların yaptığı son araştırmanın sonuçları ise büyük yankı uyandırdı. Kamp yapıp yıldızların altında uyumanın sağlık için faydaları oldukça şaşırtıcı.

Uyku uzmanı Kenneth Wright bir basın açıklamasında "Güneş ışığına maruz kalmamızı artırarak ve geceleri elektrik aydınlatmasına maruz kalmamızı azaltarak, iç saatimizi ve uyku saatlerimizi geri alabilir ve muhtemelen sabahları uyanmayı ve uyanık olmayı kolaylaştırabiliriz." söyledi.

a.jpeg

ORMANDA BİR HAFTANIN HARİKALARI

Uyku uzmanı Wright ve meslektaşları bir araştırma yaptılar. Sekiz yetişkinin iç sirkadiyen (vücudumuzun biyolojik saati) saatlerini inceledi. Ortalama olarak, katılımcılar gece yarısından sonraya kadar uyanık kalma ve sabah 8 civarında uyanma eğilimindeydiler. Colorado'da akıllı telefonlar ve hatta el fenerleri olmadan bir hafta süren kamp gezisinden sonra, sirkadiyen zamanlamaları iki saat geriye çekildi. Denekler, ağaçlardaki gerçek baykuşlar için gece kuşu programını bırakarak iki saat önce yatağa gittiler.

KATILIMCILAR TEKNOLOJİK CİHAZLARDAN UZAK EN ÖNEMLİSİ FİŞE BAĞLI YAŞAMAMANIN MUTLULUĞUNU YAŞADILAR

Uykuyu etkileyen önemli bir kimyasal olan melatonin hormonundaki dalgalanmaların gösterdiği gibi, tipik bir modern ortamın sirkadiyen saatlerimizde yaklaşık iki saatlik bir gecikmeye neden olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, tüketici elektroniği ve floresan aydınlatma da dahil olmak üzere modern yaşamın konforlarının melatonin seviyemizi değiştirdiğini söylüyor, bu da çoğumuzun neden uyanır uyanmaz tekrar uyumak istediğini açıklıyor. Wright, "Bulgularımız, gün boyunca güneş ışığına maruz kalmalarını artırıp geceleri elektrik aydınlatmasına maruz kalmalarını azaltmaları halinde, insanların daha erken yatma ve uyanma saatlerine sahip olabileceklerini, okul ve iş programlarına daha elverişli olabileceklerini gösteriyor" dedi.

basliksiz-10.jpg

KAMP GEZİNİZE DAHA FAZLA SAĞLIK PAKETLEYİN

Vücut saatinizi sıfırlamanın yanı sıra, kamp yapmanın faydalarını en üst düzeye çıkarmanın başka yolları da şunlardır:

  • Atıştırmalıklar için fındık, çilek ve granola getirin. İyi doğal enerji kaynaklarıdır ve proteinle doludurlar.
  • Yollarda ve nehirler boyunca yürüyüş yapın. Değişken arazi, kaslarınızı ve eklemlerinizi germek için zorlu bir yoldur.
  • Taze et ve sebzeleri ateşte ızgara yapın ve fazla yağ ile pişirmekten kaçının.
  • Rahatlamak ve stres atmak için rahat bir yer bulun.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN