Kapıda gözlerinizi çıkarıp dolaba koyduğunuz özel bir deneyim: Karanlıkta Diyalog

Kapıda gözlerinizi çıkarıp dolaba koyduğunuz özel bir deneyim: Karanlıkta Diyalog

Görme engelli bireyleri anlamaya yönelik hazırlanan Karanlıkta Diyalog (Dialogue in The Dark) etkinliğine katılanlar benzersiz bir deneyim yaşıyor. İstanbul Gayrettepe'de hazırlanan parkurda zifiri karanlıkta park, cadde, tramvay, vapur, manav, kafe gibi ortamlarda gözleri görmeden ilerlemeye çalışan katılımcılar, 1 saat süren etkinlik sonrası görme engelli bireyler hakkında empati yapabiliyor. İşte, Karanlıkta Diyalog yorumları...

SELİM URAL

Turkcell Diyalog Müzesi'nde yapılan Karanlıkta Diyalog etkinliği, görme engelli bireylerin özellikle İstanbul'da yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. Engeli bulunmayan insanların bir gün talihsiz bir kaza sonucu engelli olabileceklerini bir kez daha hatırlatan Karanlıkta Diyalog, bir tür sosyal sorumluluk projesi olarak anlamlı bir amaca hizmet ediyor.

Karanlıkta Diyalog etkinliği zifiri karanlıkta gerçekleştiği için bazı ziyaretçiler kendini kötü hissedebiliyor. Bu gibi durumlarda rehberden yardım isteyerek parkurdan çıkış yapmak mümkün. Etkinliğe katılım sırasında ziyaretçilerden her türlü elektronik cihaz, saat, telefon ve parıltılı-ışıklı aksesuarları çıkarmaları isteniyor. Katılımcılar kişisel eşyalarını, kendilerine verilen anahtarla açılan özel dolaplarda muhafaza edebiliyor.

karanlikta-diyalog-nedir.jpg

KARANLIKTA DİYALOG NEDİR?

Karanlıkta Diyalog deneyiminde ziyaretçiler, tamamen karanlık ortamda, görme duyuları yerine diğer duyularını keşfedip geliştirerek hareket etmeleri konusunda görme engelli rehberler tarafından eşlik edilip yönlendiriliyor. Görme engelli rehberler, 1 saatlik parkurda ziyaretçilerin dokunarak, koklayarak ve duyarak yeni ve farklı bir biçimde görmelerini sağlıyor.

Karanlıkta Diyalog'un amacı, görme engellilerin yeteneklerinden faydalanmak. Katılımcılar, görme engelli bir rehbere güvenmek ve diğerleriyle empati kurma yeteneği kazanıyor. Karanlıkta herkes eşittir... Karanlıkta Diyalog, katılımcılara yaşattığı eşsiz deneyimle yaşamları için önemli bir dönüm noktası oluyor.

KARANLIKTA DİYALOG İLK NE ZAMAN BAŞLADI?

Karanlıkta Diyalog 1988 yılında Almanya'da Prof. Dr. Andreas Heinecke tarafından hayata geçirildi. 2000 Nisan ayından beri Hamburg kentinde bulunan 'Dialoghaus Hamburg', atölye ve sergi çalışmalarını sürdürüyor.

Dünya üzerinde 130'dan fazla şehirde 8 milyondan fazla insana 'dokunan' Karanlıkta Diyalog deneyimi, girişimci Mehmet Hakan Elbir tarafından 20 Aralık 2013 tarihinde İstanbul Gayrettepe metro istasyonunda ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

karanlikta-diyalogda-ne-yapiliyor.jpg

KARANLIKTA DİYALOG'DA NE YAPILIYOR?

Karanlıkta Diyalog, Gayrettepe'de hazırlanan özel parkurda, görme engelli insanların İstanbul'da nasıl vakit geçirdiklerini size 1 saat boyunca tecrübe etmenizi sağlayan bir sosyal sorumluluk etkinliği.

Tamamen karanlık olan parkurda görme engelli bir rehber size yol gösteriyor. Etkinliğe başlamadan önce size verilen değnek adeta kolunuz bacağınız gibi oluyor. Rehberin kendini tanıtırkenki "Burada gören benim, göremeyen sizsiniz" latifesi ortamı biraz rahatlatıyor.

Parkurun en başında ilerlenen koridorda ışığın yavaş yavaş azalmasıyla ufak bir tedirginlik yaşasanız da zamanla buna alışıp diğer duyularınızın her geçen dakika daha da güçlendiğini hissetmeniz eşsiz bir tecrübe yaşatıyor. İçeride kesinlikle hiçbir şey görmüyorsunuz, hani olur ya ortam kararınca göz yavaş yavaş alışır ve etrafı silüet olarak görebilirsiniz, burada öyle olmuyor, kesinlikle hiçbir silüet veya nesne göremiyorsunuz.

Vapura, tramvaya biniyor, manava gidip meyveleri koklayarak ve dokunarak ne olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz, parkta yürürken çalılara ve çitlere çarpmamaya, tümseklere takılmamaya çalışıyorsunuz, etraftaki otomobile, bisiklete, bankamatiğe dokunup yolunuzu bulmaya çalışıyorsunuz. Caddede, sokakta karşıdan karşıya geçmek gibi basit bir eylemin bile görme engelli insanlar için ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuz.

Kalabalık ortamlarda yükselen sesler (araba, korna, seyyar satıcı, kavga, insan vs.), trafik ışıklarının seslerinin duyulmasını zorlaştırıyor. Toplu taşıma araçlarında görmeden boş koltuk bulup oturmanın hiç kolay olmadığını anlıyorsunuz. Vapura bindiğinizde rüzgarı hissediyorsunuz, vapurun sallanmasını hissediyorsunuz, martı ve deniz seslerini duyuyorsunuz ama hiçbir şey göremiyorsunuz. Günlük hayatta sesli yönlendirmelerin ne kadar önemli olduğunu fark ediyorsunuz.

karanlikta-diyaloga-nasil-gidilir.jpg

KARANLIKTA DİYALOG NASIL BİR YER?

Parkurun sonunda kafe şeklinde tasarlanan bir mekana girip, kasada çay, kahve, su, kek siparişi verip, para alışverişi yapıyorsunuz. Bunları zifiri karanlıkta hiç görmeden yapıyorsunuz. Daha sonra siparişinizi alıp bir masada oturup, sizinle beraber etkinliğe katılan insanlarla ve rehberinizle zifiri karanlıkta sohbet ediyorsunuz. Bu kısım genelde, etkinliğe katılanların görme engelli rehbere yönelttiği sorular ve cevaplar şeklinde geçiyor. Rehber, görme engellilerin sosyal hayatlarından, iş hayatlarından, kullandıkları araç gereçlerden, örneğin cep telefonunu nasıl kullandıklarından bahsediyor.

Karanlıkta Diyalog katılımcıların, doğuştan görme engelli insanların hayatları boyunca rüya göremediklerini öğrendiği andaki üzüntüleri, zifiri karanlık ortamda dahi hissediliyor. Etkinliğin sonunda görme engelli insanlara dair daha güçlü empati yapabiliyorsunuz.

Parkurun bir bölümünde sizi bir duvarın önüne getiriyorlar. Duvarda, görme engelli insanların kullandığı braille (bril) alfabesi ve hemen altında latin alfabesi ile yazılmış büyük harfler yer alıyor. Rehber, size verdiği boş karta isminizin baş harfini braille alfabesi ile yazmanızı istiyor. Bunu, duvardaki braille ve latin harflerine dokunarak yapıyorsunuz. Verdikleri diğer bir boş karta ise sevdiğiniz bir sözü yazmanızı istiyorlar. Bunun yine tamamen görmeden yapıldığını hatırlatalım.

karanlikta-diyalog-nerede.jpg

KARANLIKTA DİYALOG BİLET FİYATLARI NE KADAR?

Yetişkin: 99 TL

İndirimli: 69 TL (65 yaş üstü, öğrenci, Müzekart Plus sahipleri)

Bireysel ziyaretlerde 7 yaş ve üzeri çocuklara bir yetişkinin eşlik etmesi gerekiyor. Okul gruplarında yaş sınırının 9 olduğunu belirtelim.

Bireysel ziyaretlerde öğrenci bileti alabilmek için öğrenci kimliğinin ibraz edilmesi gerekiyor.

KARANLIKTA DİYALOG ZİYARET SAATLERİ

Karanlıkta Diyalog hafta içi ve cumartesi günleri 11.00-18.30, pazar günü ise 12.00-18.30 saatleri arasında hizmet veriyor.

Güncel ziyaret saati bilgilerini Biletix sitesinden takip edebilirsiniz.

karanlikta-diyalog-bilet-fiyati-ne-kadar.jpg

KARANLIKTA DİYALOG'A NASIL GİDİLİR?

Karanlıkta Diyalog etkinliği, İstanbul'da Gayrettepe metro istasyonunda yer alan Turkcell Diyalog Müzesi'nde düzenleniyor.

Biletler tarihli ve ziyaretçilerin biletlerindeki başlama saatinden en az 15 dakika önce müze alanında bulunmaları gerekiyor. Tarihi veya seans saati geçmiş biletlerin bir sonraki seansa/tarihe aktarılamadığını belirtelim.

Karanlıkta Diyalog açık adres: Turkcell Diyalog Müzesi, Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Gayrettepe Metro İstasyonu -2. Kat, İstanbul/Türkiye PK: 34394

KARANLIKTA DİYALOG BİLET SATIN ALMA SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN