Kış aylarında herkes bu vitaminleri tüketiyor! Uzmanlar da öneriyor, vitamin takviyesi hastalıklardan koruyor

Kış aylarında herkes bu vitaminleri tüketiyor! Uzmanlar da öneriyor, vitamin takviyesi hastalıklardan koruyor

Hepimizin ihtiyaçları birbirinden oldukça farklı fakat hasta olmanı riskinin yüksek olduğu kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bazı vitamin ve mineralleri takviye olarak alabiliriz. Özellikle ihtiyacınız olan vitaminleri belirleyebilmek için eksiklerinizin neler olduğunu doktorlardan öğrenebilirsiniz. Peki, her gün hangi vitamin alınmalı? Hasta olmamak için hangi vitamin? Kış aylarında hangi vitaminler alınmalıdır? İşte, kış aylarında tercih edebileceğiniz vitaminler...

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında geliyor. Mevsim değişiklikleri, hastalanmak için uygun ortamı hazırlarken vitamin takviyeleri ile bunun önüne geçebiliriz. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mevsime göre değişiklik gösterebilir. Kış aylarında ihtiyaç duyulan vitaminlere göz atalım...

KIŞ AYLARINDA HANGİ VİTAMİNLER ALINMALI?

1) C VİTAMİNİ

19-64 yaşındakilerin günlük 40 mg C vitamini alması öneriliyor. Muz ve portakal suyu iyi birer C vitamini kaynağı.

C vitamini düzenli olarak alınması gereken vitaminlerden. Bu vitaminin çok çeşitli işlevleri var: Hücre, kemik ve kıkırdakların korunması ve cilt sağlığı başta geliyor.

2) D VİTAMİNİ

D vitamini güçlü bağışıklık için kritik önemde. Vücut, kalsiyumu yalnızca D vitamini varsa emebilir, bu da sağlıklı kemikler için olmazsa olmaz.

Diken'in Mayo Clinic'ten derlediği habere göre, D vitamini bağışıklığını yanısıra kas fonksiyonunu ve beyin hücresi aktivitesini destekleyen antiinflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özelliklere de sahip.

Dahası diyabet, astım ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların riskini azaltabilir. Pek çok gıdada bulunan doğal bir içerik değil. Ancak süt, tahıl ve yağlı balıkların yanı sıra doğrudan güneş ışığı D vitamini kaynağı.

3) B6 VİTAMİNİ

Tüm B vitaminleri önemli ama özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde B6'nın sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin sağlığı için yeri ayrı. B6 vitamini eksikliği aslında son derece yaygın ve eksikliği depresyon, kafa karışıklığı ve sinirlilik gibi semptomlara yol açabilir. B6 kaynakları arasında muz, ton balığı ve somon, baklagiller, sığır ve domuz eti, fındık, kümes hayvanları, nohut, tam tahıllar ve zenginleştirilmiş tahıllar var.

4) ÇİNKO

Çinko, vücudun doğal savunmasını (özellikle mevsimsel cilt rahatsızlıklarına ve hastalıklara karşı) güçlendirmenin yanısıra sağlıklı bir uyku için yararlı. Bağışıklık sistemini ve metabolizma fonksiyonunu iyileştirmeye yardım ettiği de malum.

Çinko eksikliği risk faktörleri arasında yetersiz günlük alım, alkolizm, genetik mutasyonlar ve yaşlılık yer alır. İshal, saç incelmesi, tat veya koku zayıflaması, kuru cilt veya doğurganlık sorunları da semptomları arasında.

5) OMEGA-3

Omega-3, yağ asitleriyle doludur ve özellikle soğuk, kuru aylarda cildin nemli kalmasına yarar. Vücut, hayatta kalmak için gerekli omega-3 miktarını doğal olarak üretemez, bu nedenle sağlıklı yağlı gıdalar veya takviyeler yoluyla elde etmek gerekir.

Araştırmalar, omega-3'ün kardiyovasküler hastalık, aritmi nedeniyle ani ölüm, kan pıhtılaşması, meme kanseri, demans ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi riskleri azalttığını da gösteriyor.

Balık en iyi omega-3 kaynağı ve Amerikan Kalp Derneği, kalp hastalığı öyküsü olmayan kişilerin her hafta en az iki porsiyon balık yemesini önermekte.

6) DEMİR

Demir, kandaki oksijeni taşımak ve diğer çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için gerekli protein hemoglobinin işlevi için hayati öneme sahip. Enerjiyi artırır, sağlıklı bir hamileliği teşvik eder ve atletik performansı yükseltir. Demir eksikliği en çok kadın sporcularda görülür ve diyabet, karaciğer kanseri riskini artırabilir.

Demir içeriği yüksek gıdalar, genel sağlığı iyileştirebilecek diğer besinler nedeniyle yeterli miktarda demir almanın en iyi yolu olsa da takviyeler, demiri günlük diyetlerine sığdırmakta zorlanan kişilere iyi gelebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN