Miraç Kandili'nin önemi ve ibadetlerinin faziletleri

Miraç Kandili'nin önemi ve ibadetlerinin faziletleri

Müslümanlık için kutsal günler arasında yer alan Miraç Kandili'ne dair bilgiler araştırılıyor. Miraç Kandili 2022 ne zaman, hangi gün? Miraç Kandili'nin anlam ve önemi ne? Miraç Kandili'nde yapılacak ibadetler neler, kaç rekat namaz kılınır, kılınan namaza nasıl niyet edilir? İşte, detaylar...

Üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili'nin ardından, 2022 yılının ikinci kandili, Miraç Kandili'ne sayılı günler kaldı. Müslümanlar'ın heyecanla beklediği Miraç Kandili 27 Şubat 2022 Pazar günü idrak edilecek. Recep ayının 27. gecesi gerçekleşen Miraç Kandili'nde bu geceyi dualar ve ibadetlerle geçirmek isteyenler, Miraç hakkında daha fazla bilgiye sahip olarak ibadetlerini daha bilinçli hale getirmek istiyor.

MİRAÇ NE DEMEK, ANLAMI NE?

'Miraç' kelimesinin sözlük anlamı, göğe yükselmektir.

'Kendisiyle yukarı çıkılan şey, merdiven' anlamına gelen kelime, 'uruc' kökünden gelir ve dilimize, 'yüksek bir yere çıkmak' şeklinde de çevrilir.

2-002.jpg

MİRAÇ HADİSESİ NEDİR?

İslamiyet'e göre, Peygamber Efendimiz, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hz. Muhammed (S.A.V), yolculuğunda 'Burak' adlı bir binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde 'Amenerrasulü' diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.

O gece, Allah; Hz. Muhammed'e, insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir bildirdi.

1-002.jpg

MİRAÇ KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

* Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak hayırlıdır. Peygamber Efendimiz "Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb'in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur" buyurdu.

* Miraç Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okunmalı.

* Salat-u selam, kandil günü ve gecesinde tam manasıyla idrak edilerek bolca okunmalıdır.

* Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalı ve en az bir tesbih 'Estağfirullah' demeliyiz.

* Miraç Kandili'ni namaz kılarak, ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür.

* Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret edilmelidir. Günümüzde, Koronavirüs salgının neden olduğu pandemi kapsamında alınacak önlemler göz önünde bulundurularak cemaat namazlarına özen gösterilmelidir.

* Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdır.

* Bu özel gecede tesbih namazı da kılınabilir; ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalılar.

* Ayrıca, aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbetler edilmeli.

* Hayatın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yapılmalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN