O derdin devası tatlı patateste! Günlük ihtiyacınızın yüzde 400'ü tek bir dilime...

O derdin devası tatlı patateste! Günlük ihtiyacınızın yüzde 400'ü tek bir dilime...

MÖ 750 gibi erken bir tarihte Peru'da büyümeye başlayan tatlı patates inanılmaz faydaları ile insanların yüzlerce yıldır favorisi olmaya devam ediyor. Sadece bir tatlı patates size her gün ihtiyacınız olan A vitamininin yüzde 400'ünü verir. Bu vücudunuzun mikroplara karşı savunması olan bağışıklık sisteminizin yanı sıra gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur . Aynı zamanda üreme sisteminiz, kalbiniz ve böbrekleriniz gibi organlarınız için de iyidir.

Tatlı patatesin sağlığa faydaları

1: SAĞLIKLI GÖRÜŞÜ DESTEKLEYİN

Tatlı patatesler, beta-karoten formundaki A vitamini açısından zengindir. Genellikle parlak portakal etli sebzelerde bulunan bir antioksidandır. Beta-karoten vücudunuzda A vitaminine dönüştürülür ve gözlerinizin içinde ışığı algılayan reseptörler oluşturmak için kullanılır.

A vitamini eksikliğine bağlı kseroftalmi, katarakt gibi çeşitli göz rahatsızlıkları portakal, tatlı patates tüketilerek kontrol altına alınabilir. Mor tatlı patateslerin de görme faydaları var gibi görünüyor.

tatli-patates-1.jpg

2: İYİ BİR SİNDİRİM İÇİN YARDIM EDER

Tatlı patatesler diyet lifleri açısından zengindir ve ayrıca bağırsak sağlığını ve sindirimi iyileştirdiği bilinmektedir . Tatlı patateslerdeki yüksek lif içeriği, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sistemini koruyucu etkisi olan yüksek miktarda fitosterol içerir. Duodenal ve mide ülserlerini önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir.

3: DİYABETİN KONTROL ALTINA ALINMASINA YARDIM EDER

Tatlı patates doğal olarak şeker ve nişasta bakımından yüksektir. Ancak tatlı patatesin glisemik indeksi düşüktür. Düşük glisemik indeks, tatlı patateslerin diğer nişastalı yiyeceklerin aksine şekeri kan dolaşımına yavaşça saldığı anlamına gelir. Kandaki şekeri karıştırmak için bu sabit faz, yükselen kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Tatlı patateslerdeki lif, diyabeti yönetmek için de faydalıdır. Araştırmalar, daha fazla lif tüketen kişilerin tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha düşük olduğunu bulmuştur. Yarım fincan tatlı patates püresi yaklaşık 2,5 gram lif içerir.

tatli-patates.jpg

4: KANSER RİSKİNİ ÖNLEMEYE YARDIM EDER

Çeşitli araştırmalar, mor etli tatlı patatesin kanserle savaşmak için gerekli olduğunu göstermektedir. Tatlı patateslerde bulunan karotenoidler, erkeklerde prostat kanseri gibi kansere yakalanmayı önlemeye yardımcı olur.

Beta-karoten, kolorektal kanser riskini önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilecek bir antioksidandır.

5: KALP SAĞLIĞI RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEYE YARDIM EDER

Çeşitli araştırmalar, tatlı patateslerde bulunan liflerin ve antioksidanların kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Diğer bilimsel araştırmalar, mor tatlı patatesteki yüksek antosiyanin seviyesinin koroner hastalık olasılığını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

6: BEYİN İŞLEVİNİ GELİŞTİRİR

Mor etli tatlı patates, normal beyin fonksiyonu için mükemmeldir. Birkaç hayvan çalışması, mor tatlı patateslerdeki antosiyaninlerin, iltihabı azaltarak ve zihinsel gerilemeyi önleyerek beyni koruyabildiğini bulmuştur.

tatli-patates-2.jpg

7: BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Portakal etli tatlı patatesler, antioksidan beta-karoten için harika bir kaynaktır. Bu beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüştürülmesine yardımcı olur. A vitamini, enfeksiyonlara karşı savaşmak için bağışıklığınızı güçlendirmek için gereklidir. Ayrıca bağırsak sisteminizi sağlıklı tutar ve doğal bağırsak floranızı dengede tutar.

8: CİLDİ İYİLEŞTİRMEYE YARDIMCI OLUR

Tatlı patates türleri zengin bir A vitamini, C vitamini, E vitamini ve antioksidan kaynağıdır. C vitamini ve E vitamini cilt ve saç sağlığı için gereklidir. C vitamini, cildin ana yapısal proteini olan kolajen sentezine yardımcı olur. Birçok çalışma, C vitamininin anti-inflamatuar özellikler içerdiğini de göstermiştir. Bu, vitaminin akne gibi cilt hastalıklarını yönetmeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.

A vitamini, güneşten zarar görmüş cildin tedavisi ve yönetiminde esastır ve ayrıca kolajen sentezini uyarır. Tüm bu besinler, cildimizi parlak ve genç yapmak için cilt sağlığı için faydalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN