O ilimiz kahve diyarı oldu! Osmanlı döneminin unutulan kahvesi bile orada var: C vitamini deposu, içene sakinlik veriyor

O ilimiz kahve diyarı oldu!  Osmanlı döneminin unutulan kahvesi bile orada var: C vitamini deposu, içene sakinlik veriyor

Kahveye olan ilgi her geçen gün artarken özellikle o ilimiz adeta kahve diyarı haline geldi. Eskiden sadece Türk kahvesinin tüketildiği o ilde şimdi her türlü kahve tüketiliyor. Öyle ki Osmanlı döneminden kalma unutulmaya 100 tutmuş o kahve bile var. İnsanın içine sakinlik verirken C vitamini deposu olmasıyla da şifa dağıtıyor.

Kahve kültürü Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş ve önemli bir yere sahip olmuştur. Günümüzde vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan kahve, Konya’da ise oldukça fazla rağbet görüyor. Öyle ki Konya’nın tarihi Bedesten Çarşısı’nda iş yeri bulunan kahveci Fatih Tosun, normalde geçtiğimiz senelerde Konya halkının Türk kahvesine düşkün olduğunu lakin bu talebin zaman geçtikçe dünya kahvelerine dönüştüğünü söyledi.

yeni-proje-35.jpg

DÜNYA KAHVELERİNE İLGİ ARTIYOR

Önceden sadece bayramlarda ya da özel günlerde Türk kahvesi tüketildiğini söyleyen Tosun, şimdi ise özel gün fark etmeksizin dünya kahvelerinin talep gördüğünü ve bu talebin her geçen gün arttığını belirtti. Öte yandan kahveye olan ilginin havaların soğumasıyla daha da arttığını söyleyen Tosun, kahvenin hem bazı hastalıklara hem de sindirim bozukluklarına iyi geldiğini açıkladı.

yeni-proje-33.jpg

DÜNYA KAHVELERİNİ SERGİLİYOR

Tosun, “Kahve bir keyif işidir. Havalar da soğuk olduğunda kahve tüketmek revaçta diyeyim. Bunun yanında kahve kültürü Konya’da oldukça arttı. Türk kahvesi vardı eskiden bayramdan bayrama, seyrandan seyrana içilirdi. Şu anda dünya kahvelerini biz burada sergiliyoruz. Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya, Fendona, Santos, Mocha, o tür kahve çekirdeklerini buraya getirip kavurmasını yapıyoruz. Bu kavurma yapılan kahveleri filtre kahve, espresso kahve, makine kahve, latte kahve olarak sunum yapıyoruz. Eskiden millet bir fincan makine kahvesi içmek için hususi makine alıyordu. Şimdi ise çekirdek kahvesi ile birlikte tuşa bastığı zaman americano çıkıyor, espresso çıkıyor, filtre kahvesi çıkıyor, latte çıkıyor. Yani o tür kahve tüketimi oldukça revaçta” dedi.

yeni-proje-32.jpg

SAĞLIK SORUNLARINA İYİ GELİYOR

Dünya kahvelerinin bazı sağlık problemlerine karşı iyi geldiğini söyleyen Tosun, “Filtre kahvenin etkinliği insanda ödem atmaya çalışıyor, temel bağırsağı çalışıyor ve insanda tokluk hissi veriyor. Mocha kahvesi bu yüksek rakımda yetişen bir kahve türüdür. Kakao ağaçlarının yanında yetişiyordur. İster istemez kakao ağaçlarından çikolata tadı almış oluyor. İnsana tokluk hissi veriyor” diye konuştu.

yeni-proje-34.jpg

HEM C VİTAMİNİ KAYNAĞI HEM SAKİNLİK VERİYOR

Tosun "Burada yapmış olduğumuz bir kahve var Osmanlı dönemine ait ‘Hel Kaküle’ dediğimiz bir kahve çeşidi var. Bu ’hel’ hem insana C vitamini hem insana sakinlik veriyor” açıklamasını yaptı.

Kahve satıcılığı yapan Tosun, türk kahvesine olan talebin diğerlerine göre her ne kadar fazla olsa da dünya kahvesine de çok ilgi olduğunu belirtti. Tosun, “Konya’mızda Türk kahvesi ağırlıkta. Biz onlara tavsiye ettiğimiz kahve çekirdeği protokol kahve. İçimi biraz daha yumuşak yani menşei Brezilya cinsi ‘minas’ olan bir kahve. Çekirdeğimiz var, onu biz burada kavuruyoruz. Kavurduktan sonra Konyalılar bunu tüketiyor diyeyim. Tek bir kahveye bağlı kalınmıyor, kahvenin envai çeşidi şu anda Konya’da tüketiliyor” sözlerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN