Türkiye'nin en büyük mobilya kenti MASKO'da esnaf, ekonomik zorluklar nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veriyor.
Artan hammadde fiyatları ve yüksek dükkan kiraları, İstanbul mobilya mağazaları özelinde ciddi bir durgunluğa yol açıyor.
Vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte, 2026 mobilya zamları satışları adeta durma noktasına getiriyor.
Özellikle yeni evlenecek çiftlerin omuzuna binen evlilik masrafları, sektörü derinden etkiliyor.
Yaşanan mobilya sektörü krizi, yılların esnafını bile dükkan kapatmaya mecbur bırakıyor.
MASKO SOKAKLARI VE DÜKKANLAR BOŞ KALDI
Now TV'de yer alan habere göre, geçmiş yıllarda özellikle hafta sonları adım atacak yer bulunmayan İstanbul Mobilya Kenti (MASKO) sokakları, şimdilerde sessizliğe büründü.
Esnaf, sabah açtığı dükkanını akşam siftah yapmadan kapatıyor.
Günün en yoğun olması beklenen öğle ve ikindi saatlerinde bile mağazalara giren müşteri sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Satıcılar, eski canlı günleri özlemle anarken, gün boyunca sadece oturup beklemek zorunda kalıyor.
Vitrinlere elveda: 132 mağazasını kapattı! Sadece internette satılacak
50'DEN FAZLA FİRMA KEPENK İNDİRDİ
Müşteri eksikliği ve yüksek maliyetler, bölgedeki birçok işletmenin sonunu getiriyor.
MASKO'nun vitrinlerini artık mobilyalar değil, kiralık ve kapatıyoruz yazılı ilanlar süslüyor.
Aylık kiraların 600 bin TL seviyelerini aşması, dayanma gücünü kırıyor.
Son dönemde 50 ile 60 arasında firma faaliyetlerine son vererek kepenk indirdi.
Bu durum, bölgedeki istihdamı ve ticari hareketliliği de sıfıra yaklaştırdı.
42 YILLIK KÖKLÜ FİRMA DA İFLAS ETTİ
Kapanan mağazalar arasında sadece yeni açılanlar değil, yarım asra yakın süredir sektörde hizmet veren markalar da bulunuyor.
1983 yılından bu yana üretim ve satış yapan 42 yıllık bir mobilya firması, artan maliyetlere daha fazla dayanamayarak kapısına kilit vurdu.
Firma sahipleri, 1990'lı yıllardaki ve pandemi dönemindeki krizleri bile atlatmalarına rağmen, son iki yılda yaşanan bu daralmanın eşi benzeri olmadığını belirtti.
Sermayeden yiyerek ayakta kalmaya çalışan işletmeler, kâr edemedikleri için çaresizce pes ediyor.
İstanbul'un göbeğindeki dev AVM, mobilya çarşısı oldu
DÜĞÜN PAKETLERİNE ÜÇ YILDA YÜZDE 250 ZAM
Mobilya fiyatlarındaki artış en çok evlilik hazırlığı yapan çiftleri vuruyor.
Yatak odası, yemek odası ve koltuk takımından oluşan standart bir düğün paketinin fiyatı son üç yılda yüzde 250 oranında arttı.
2023 yılında 100 bin TL olan bir paket, 2024 yılında 190 bin TL seviyesine çıktı.
2026 Ocak ayı itibarıyla ise aynı paketin fiyatı 350 bin TL sınırına dayandı.
Son 10 aydır fiyatlarda büyük bir değişiklik olmamasına rağmen, vatandaşın alım gücü bu rakamlara yetişemiyor.
TÜKETİCİLER ÜRÜN EKSİLTEREK TASARRUF YAPIYOR
Fiyatların erişilemez seviyelere ulaşması, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi.
Mağazaya gelen müşteriler, bütçelerini denkleştirebilmek için ihtiyaçlarından fedakârlık ediyor.
Çiftler, takım almak yerine tekli koltukları listeden çıkarıyor, 6 adet sandalye yerine 4 adet sandalye satın alıyor.
Televizyon ünitesi gibi parçalar tamamen iptal edilirken, televizyonlar doğrudan duvara monte ediliyor.
Bu küçülme eğilimi, esnafın ciro hedeflerine ulaşmasını engelliyor.

