Patates nasıl ekilir?

Patates nasıl ekilir?

Patates, ülkemizin en sevilen besin kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. Bu popüler kök sebzenin evde yetiştirilmesi hakkında merak edilenler, patates ekimi ve bakımıyla ilgili ipuçları bu makalede sizlerle.

Patates nasıl ekilir? Her bitki gibi patates ekimi de bazı özel koşulları gerektiriyor. İdeal patates ekimi için tepe veya eğimli tarlaların güneş gören kısımları tercih edilmeli. Tohumluk patateslerin seçimi, hastalıklara karşı kontrolü ve sterilizasyonu bu sürecin önemli bir parçasıdır.

PATATES TOHUMLARININ EKİMİ

Tohumluk patates büyük ebatlıysa, küçük parçalara ayrılarak ekilmesi önerilir. Bu parçaların 2 gün kuru bir yerde bekletilmesi gerekiyor. Pullukla sürülen tarlaya 10-15 cm derinlikte karıklar açılır ve patates tohumları bu karıklara yerleştirilir.

EVDE PATATES YETİŞTİRME YÖNTEMLERİ

Evde patates yetiştiriciliği için ise çuval veya kalın çöp torbaları kullanılabilir. Öncelikle tohumluk patateslerin çimlendirilmesi gerekir. Çimlenen patatesler, çuvalın içine yerleştirilip üzeri toprakla örtülür. Patates çuvalları, güneş görebilen ancak çok sıcak olmayan yerlere konmalı ve toprağın nemli tutulması sağlanmalıdır.

PATATES EKİMİNİN ZAMANLAMASI

Patates ekimi kış, ilkbahar veya yaz aylarında yapılabilir. Çoğu bölgede temmuz ve ağustos aylarında patates ekimi tercih edilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN