Portakaldan 10 kat fazla C vitamini içeriyor! Meğer esas C vitamini bu besinlerdeymiş

Portakaldan 10 kat fazla C vitamini içeriyor! Meğer esas C vitamini bu besinlerdeymiş

Ortalama büyüklükteki bir portakalın içerdiği C vitamininden çok daha fazlasını içeren meyve ve sebzeler mevcut. Peki, en fazla C vitamini hangi besinde var? Hangi besinler C vitamini içerir? C vitamini en çok nereden alınır? İşte, en çok C vitamini içeren meyveler sebzeler...

C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle soğuk algınlığı ve viral enfeksiyonlara karşı korunmada önemli. Her ne kadar C vitamini denildiğinde aklına portakal gelse de birçok meyve ve sebze, C vitamini bakımından daha zengin.

C VİTAMİNİ İÇEREN DOĞAL BESİNLER LİSTESİ

DOLMA BİBER

Dolmalık biberler genel olarak yüksek miktarda C vitamini içerirler. Ancak, besin değerleri biberin rengine ve olgunluğuna göre değişebilir.

Sarı dolmalık biberler özellikle yüksek miktarda C vitamini içerirler. Bir adet sarı dolmalık biber yaklaşık olarak 341 mg C vitamini sağlayabilir.

Bu miktar, günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamada yeterli olabilir.

BROKOLİ

Pişmiş brokoli, içerdiği C vitamini miktarıyla hem erkek hem de kadın bireyler için günlük tavsiye edilen miktarı karşılayabilir hatta aşabilir. Bir kase pişmiş brokoli, günlük C vitamini ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.

Ayrıca, 100 mg'dan fazla C vitamini içeren brokoli, hastalık dönemlerinde iyileşmeyi desteklemek için ideal bir seçenek olabilir. Örneğin, tavuk çorbası gibi besleyici bir yemekle birlikte tüketilerek, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bu şekilde, C vitamini bakımından zengin olan brokoli hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynayabilir.

BRÜKSEL LAHANASI

Brokoli kadar brüksel lahanası da sağlık açısından büyük fayda sağlamaktadır.

Bir kase Brüksel lahanası, yaklaşık olarak yarım kase brokoliye eşdeğer miktarda C vitamini içerir, yani ortalama 50 mg civarında. Bu, günlük C vitamini ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.

Brüksel lahanası ayrıca potasyum, A vitamini ve K vitamini gibi önemli besin maddeleri ile yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde sindirim sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kemik sağlığını destekleyebilir.

Dolayısıyla, Brüksel lahanası da sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçası olabilir.

KAVUN

OdaTV'de yer alan habere göre, yaz aylarında karpuzun yanında tercih edilen kavun, sağlığınızı korumak için etkili bir meyvedir.

Bir kase dilimlenmiş kavun, yaklaşık olarak 65 mg C vitamini içerir ve günlük ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilir.

Ayrıca, kavun günlük A vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza da yardımcı olur ve potasyum açısından zengindir. Bu özellikleri sayesinde sindirim sağlığını destekler, göz sağlığını korur ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olabilir. Dolayısıyla, kavun da dengeli bir beslenme programının önemli bir parçası olabilir.

KARNABAHAR

Brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar, aynı bitki türünün farklı varyasyonlarıdır ve bu nedenle üçü de zengin C vitamini içeriğine sahiptir.

Bir kase karnabahar tüketerek 50 mg'dan fazla C vitamini alabilirsiniz.

Karnabahar, yapısı gereği değişik tariflerde kullanılmaya uygun bir sebzedir. Pizzadan çiğ köfteye kadar pek çok yemekte alternatif bir seçenek olarak kullanılabilir. Bu, karnabaharın çok yönlü bir şekilde kullanılabilmesini sağlar ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı destekler.

ACI BİBER

Acı biber, aynı zamanda Şili biberi olarak da bilinir ve acı sevenlerin favorisi olan yemeklerde sıkça kullanılır. Acı biberin, acı severlere müjde olarak zengin bir C vitamini kaynağı olduğunu belirtmek gerekir.

Yeşil acı biber, bir adet başına yaklaşık olarak 109 mg C vitamini içerir. Bu değer, kırmızı biberin 69 mg'lık C vitamini içeriğinden daha fazladır. Dolayısıyla, acı biberler C vitamini açısından oldukça zengindir ve sağlıklı bir beslenme için önemli bir kaynak olabilir.

KARALAHANA

Bir kase karalahana, bir adet portakal kadar C vitamini içerir.

Portakalın taze ve tatlı tadına karşılık, karalahana genellikle acı bir tada sahiptir.

Bu nedenle, karalahana çeşitli yemeklerin içine gizlenerek (örneğin, karalahana sarması gibi) tüketilmesi daha kolay hale getirilebilir. Bu yöntemle, karalahana sağlık için faydalı besin maddeleri sağlarken, acı tadı da daha az hissedilir hale gelir. Bu şekilde, karalahana tüketmek, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için kolaylaştırılabilir.

KİVİ

Boyut olarak ufak görünen kiviler, aslında yüksek miktarda C vitamini içerirler.

Bir adet kivi, yaklaşık olarak ortalama 64 mg C vitamini içerir. Bu miktar, kadınların günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilirken, erkekler için gereken miktarın yaklaşık üçte ikisine denk gelir.

Ayrıca, kivi zengin bir lif kaynağıdır ve sindirime yardımcı olabilir. Bu özelliği sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur ve bağırsak sağlığını destekler. Dolayısıyla, kivi sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçası olabilir.

LİMON

1 adet limon, yaklaşık olarak ortalama 83 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir.

Bunun yerine, limonata gibi meyve suları hazırlayarak 1 bardak içerek yaklaşık olarak 84 mg C vitamini alabilirsiniz. Meyve suyu içilirken, limonun C vitamini içeriği daha kolay ve etkili bir şekilde alınabilir. Bu yöntemle, limonun sağlık için faydalı olan C vitamini içeriğinden daha fazla yararlanabilirsiniz.

BEZELYE

Özellikle tatlı bezelye muhteşem bir C vitamini deposudur. Bir fincan bezelye, yaklaşık olarak ortalama 60 mg C vitamini içerir, bu da günlük ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilir. Bezelye gibi C vitamini bakımından zengin sebzeler, sağlıklı bir beslenme programının önemli bir parçası olabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.

PATATES

Patates genellikle sadece kilo yapan bir besin olarak bilinse de, aslında içerisinde önemli besin maddeleri bulunur. Lif, potasyum, B6 vitamini ve yaklaşık olarak 42 mg C vitamini gibi önemli besin maddelerini içerir.

Patatesi kızartmak, onu kalorili bir yiyecek haline getirebilir, ancak akşam yemeğinde fırında yapılacak orta boy bir patates aslında sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Fırında pişirilen patates, yağda kızartmaya göre daha az yağ içerir ve böylece daha düşük kalorili bir seçenek olabilir. Ayrıca, patatesin içinde bulunan lif ve diğer besin maddeleri sağlıklı bir diyetin parçası olarak sindirim sağlığını destekleyebilir, potasyum kan basıncını düzenleyebilir ve B6 vitamini sinir sistemi ve metabolizma için önemlidir. Dolayısıyla, patatesi sağlıklı pişirme yöntemleriyle tüketmek, dengeli bir beslenme planının bir parçası olarak düşünülebilir.

KUŞBURNU

Kuşburnu, yaygın bilinenin aksine çiğ olarak da tüketilebilir. Ancak, çiğ tüketmeyi tercih etmiyorsanız kuşburnu reçeli yapabilir, tatlılara veya içeceklere de ekleyebilirsiniz.

Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için, üzüm büyüklüğünde dört veya beş kuşburnunu beslenmenize ekleyebilirsiniz. Kuşburnu, oldukça yüksek miktarda C vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilir. Bu sayede, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin desteğini sağlayabilirsiniz.

ÇİLEK

Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için lezzetli bir yol arıyorsanız, çilek harika bir seçenek olabilir.

Bir kase çilek, yaklaşık olarak ortalama 89 mg C vitamini içerir. Bu miktar, günlük C vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılayabilir.

Çilekleri sade olarak tüketmek istemiyorsanız, sağlıklı smoothieler hazırlamak ya da yulafla yapacağınız bir kahvaltıya renk katmak için çilekleri kullanabilirsiniz. Bu şekilde, lezzetli bir şekilde C vitamini alabilir ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığına adım atabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN