Sadece bir kaşık dökün, siyah zeytin dalından koparılmış gibi taptaze kalacak! Köylerde böyle muhafaza ediliyor

Sadece bir kaşık dökün, siyah zeytin dalından koparılmış gibi taptaze kalacak! Köylerde böyle muhafaza ediliyor

Siyah zeytinler, doğal ve canlı bir besin olduğundan dolayı zaman içinde bozulabiliyor. Bu bozulmaların önüne geçmek mümkün olmasa da bunu geciktirmek mümkün. Peki, zeytin nasıl muhafaza edilmeli? Zeytinin bozulmaması için ne yapmalı? Zeytin bozulmadan nasıl saklanır? İşte, zeytini doğru saklama yöntemi ve zeytinin bozulmadan uzun süre muhafaza etmenin püf noktası...

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi zeytinin tadında, yapısı nedeniyle zamanla farklılaşmalar olabilir. Özellikle tadı değiştiği zaman tüketimi de zorlaşıyor, tüketilmedikçe de zamanla bozulmaya başlıyor. Hassas yapıda olan zeytinin bu nedenle doğru saklanması gerekiyor.

Evde muhafaza edilen zeytinler zamanla beyazlamaya başlayabilir. Bunun sebebi, zeytin kavanozlarının havayla temasının artması. Bu nedenle zeytinlerin üzerinde beyaz renkte bir zar oluşur. Bozulmaya başlayan zeytini tüketmek, çeşitli bağışıklık problemlerine neden olabilir.

ZEYTİN NASIL SAKLANIR?

Zeytin, doğru muhafaza edildiğinde çok uzun bir süre tüketilebilir. Uygun koşullar sağlanmadıysa da çabucak yumuşayıp küflenebilir. Zeytinin bozulmaya başladığını tadının farklılaşmasından da anlayabilirsiniz.

Zeytini küflenmeden saklamak için öncelikle her zeytinin aynı muhafaza yönteminden geçmediğini belirtelim. Siyah ve yeşil zeytin farklı yöntemlerle saklanmalı. Öncelikle elinizde bulunan zeytinleri mutlaka bir cam kavanozda tutmanız gerekir.

Siyah zeytinin bozulmaması için sulu ve yağlı kalması gerekiyor. Zeytinlerin kuru kalmaması için üzerine kaya tuzu veya zeytinyağı dökün. Her ikisi de zeytinlerin ömrünü uzatacak önemli püf noktalar.

zeytin-bozulmadan-nasil-saklanir.jpg

ZEYTİN NEDEN BOZULUR?

Siyah zeytini korumak için bu yöntemler yeterli olur. Zeytin kavanozlarını ağzı açık bekletmemekte de fayda var. Yeşil zeytini muhafaza etmek ise siyah zeytine göre daha farklı yöntemler barındırır.

Yeşil zeytinin doğru bir şekilde saklanması için salamurada korunması gerekiyor. Aldığınız yeşil zeytinleri cam kavanoza koyduktan sonra mutlaka tuzlu su eklemelisiniz. Siyah zeytin kavanozunda da olduğu gibi, ağzını sıkıca kapatmayı unutmayın. Bu şekilde korunmayan zeytinler, zamanla küflenme belirtileri gösterir.

Zeytinler genellikle belirli bir kabın içine bırakıldığında bir süre dayanıklılık gösterebiliyor. Ancak kapların içinde muhafaza edilen zeytinleri sürekli çıkartmak doğru bir yöntem olmaz.

ZEYTİNLERİN BOZULMAMASI İÇİN NE YAPMALI?

Birçok kişi zeytini buzdolabı veya buzlukta saklamanın bir sakıncası olup olmadığını merak ediyor. Zeytinleri gereken püf noktalara uyumlu hale getirdikten sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.

Zeytinlerin çok daha uzun süre saklamak isteyen kişiler buzluğa koyabilir. Bunun için ise izlenmesi gereken oldukça basit aşamalar mevcut. Öncelikle zeytinleri iyice durulayarak işleme başlayın.

Duruladığınız zeytinleri bir tuzlu suyun içine alıp bekletmeye başlayın. Bir süre beklettikten sonra zeytinleri tuzlu sudan çıkarabilirsiniz. Dondurucunun en soğuk kısmına denk gelecek şekilde tüm zeytinleri koyun. Hazırladığınız zeytinleri neredeyse 6 ay boyunca saklayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN