Sevgililer Günü neden kutlanıyor? Valentine's Day ne demek? İşte tarihçesi

Sevgililer Günü neden kutlanıyor? Valentine's Day ne demek? İşte tarihçesi

Her yıl 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü'nün tarihi 3. yüzyıla kadar uzanıyor. Aziz Valentine, yasağa rağmen çiftleri gizlice evlendirmesi nedeniyle 14 Şubat günü ölüm cezası çarptırıldı. İnsanların mutluluğu uğruna hayatını kaybeden Aziz Valentine'ın unutulmaması adına her yılın 14 Şubat günü anılırken zaman içerisinde bu özel gün 'Sevgililer Günü' olarak kutlanmaya başlandı. İşte, Sevgililer Günü çıkış hikayesi...

Çiftlerin önemli günlerden biri olarak kabul ettiği 14 Şubat Sevgililer Günü'nde bu yıl ekonomik kriz nedeniyle pek hediye alma-verme trafiği yaşanmıyor. Fakat yine de kadınlar için ve erkekler için en güzel Sevgililer Günü hediyeleri için özellikle online alışveriş sitelerinde çeşitli kampanyalar düzenlendi.

2022 SEVGİLİLER GÜNÜ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Geçmiş yıllarda bu anlamlı gün için özel planlar yapılırken ve hediyeler alınıyor. 2022 yılında Sevgililer Günü, 14 Şubat Pazartesi gününe denk geliyor. Bu özel günde, birçok kişi karantinaya rağmen sevdiceğini mutlu edebilmek adına evde çeşitli organizasyonlar yapacak.

SEVGİLİLER GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Her yıl 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü, MS 3. yüzyıla dayanıyor. Rivayete göre, Roma İmparatoru 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Ordusunda savaşacak asker bulmakta zorlanan İmparator Claudius, bunun nedenini erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleri bağlıyordu. Roma İmparatoru, askerliği güçlendirmek adına tüm nişan ve evlilikleri yasakladı.

SEVGİLİLER GÜNÜ'NÜN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

İmparator Cladudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan papaz Aziz Valentine, kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte imparatorun yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Fakat bu durum Roma İmparatoru'nun kulağına gidince, Aziz Valentine tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopayla dövülerek öldürüldü. Aziz Valentine, MS 270 yılının 14 Şubat'ında da Hristiyan şehitliğine gömüldü.

O günden sonra her yılın 14 Şubat'ı 'Sevgililer Günü' olarak kutlanmaya başlandı. Sevgililer Günü, normal bir hediye alıp vermekten daha çok, partnerler arasında romantik bir paylaşım ve sevginin geleceğine ilişkin bir yatırım olarak da kabul edilir.

SEVGİLİLER GÜNÜ TARİHÇESİ

Bir başka rivayete göreyse, şubat ayının aşk ile ilişkilendirilmesi antik çağlara kadar dayanıyor. Antik Yunan'da ocak ayı ile şubat ortasında kalan zaman Gamelyon olarak adlandırılırdı ve bu dönem Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı. Antik Roma'da ise 15 Şubat bereket tanrısı Lupercus'un onuruna Lupercalia olarak kutlanırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN