Türkiye listede yok: Doğayla en iyi ilişkiye sahip ülkeler

Türkiye listede yok: Doğayla en iyi ilişkiye sahip ülkeler

Yeni yapılan kapsamlı bir araştırma, doğayla en güçlü bağa sahip toplumun Nepal olduğunu, Britanya’nın ise son sıralarda yer aldığını ortaya koydu. 61 ülkeyi kapsayan çalışmada Türkiye’nin yer almadığı belirtilirken, bilim insanları teknolojik gelişme ile manevi farkındalık arasındaki dengenin doğayla ilişkiyi korumada belirleyici olduğunu vurguladı.

61 ülkenin katıldığı kapsamlı bir psikoloji araştırması, insanların doğayla kurduğu bağın ülkelere göre büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre Nepal, doğayla en güçlü ilişkiye sahip ülke olurken, Britanya 55. sırada yer aldı. İran, Güney Afrika, Bangladeş ve Nijerya, doğayla yakın bağ kuran diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Derby Üniversitesi’nden Miles Richardson liderliğindeki araştırmacılar, bir toplumun doğaya bağlılığını en çok etkileyen faktörün maneviyat düzeyi olduğunu belirledi. İnsanların “yaşayan dünya” içindeki yerlerini anlamaları, düşünmeleri ve buna değer vermeleri doğayla ilişkiyi güçlendiriyor.

EKONOMİK KOLAYLIK, DOĞAYLA UZAKLIK GETİRİYOR

Dünya Bankası’nın “iş yapma kolaylığı” ölçütü yüksek olan ülkelerin doğayla daha zayıf bağ kurduğu tespit edildi. Ayrıca artan kentleşme, yüksek gelir düzeyi ve yoğun internet kullanımı da doğadan uzaklaşmayla ilişkilendirildi.

“TEKNO-MANEVİ” DENGE VURGUSU

Bilim insanları, ülkelerin doğayla bağlarını yeniden güçlendirebilmesi için teknolojik ilerlemeyle manevi farkındalığı bir arada geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Eğitimden sanata kadar her alanda insanların doğayla duyusal ve duygusal temasını artıracak politikaların önemine dikkat çekildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN