Van Gogh ve Picasso bir tık uzakta

Van Gogh ve Picasso bir tık uzakta

Barındırdığı eserler sebebiyle dünyanın önde gelen müzelerinden biri olarak kabul edilen Chicago Sanat Enstitüsü, 44 binden fazla eseri online erişime açtı. Yüksek çözünürlükle paylaşılan eserler arasında Van Gogh, Edward Hopper, Pablo Picasso gibi önemli ressamların çalışmaları yer alıyor.

Brezilya’daki Ulusal Galeri’sini tamamen tahrip eden yangından sonra, eserlerin kurtarılamamış olması, müzenin koleksiyonlarının dijital olarak desteklenmesi gerektiğini acı bir biçimde ortaya koymuştu. Sadece birkaç on yıl önce, bu kadar bilgiyi depolamak ve görüntülemek imkansız olsa da gelişen teknolojiler sanatın dijitalliğine yeni bir boyut getirdi. Dijital koleksiyonlar, eserlerin bulunduğu müzeleri ziyaret etme şansı bulamayan milyonlarca insana erişim sağlıyor. Aynı zamanda milyonlarca akademisyene, öğretmene ve öğrenciye yalnızca bir kaçının ulaşabileceği kaynakları erişilebilir hale getiriyor. Chicago Sanat Enstitüsü de bu dijitalleşme kapsamında web sitesinin yeniden tasarımının bir parçası olarak dijital arşivinden tam olarak 44,313 adet görüntüyü online ortama aktardı. Bu sayede Georges Seurat’ın ‘Jatte Adası’nda Pazar Öğleden Sonrası’ tablosunun önünde duramasak da 1884 yılında yapılmış bu eşşis tabloyu internette yüksek çözünürlükte görüntüleyebilir ve indirebilir, yakınlaştırabilir Creative Commons Zero lisansı altında paylaşabilirsiniz.

19-04/23/jatte2.jpg

Müze ayrıca, sergi tarihi, provenans hakkında notlar, sesli ve görüntülü açıklamalar, öğretmen el kitapları, ders planları ve sınavlar gibi eğitim kaynaklarını da online olarak kullanıcılara açtı. Yüksek çözünürlükle paylaşılan eserler arasında Vincent Van Gogh’un ‘Yatak Odası’, Grant Wood’un ‘Amerikan Gotik’i’, Pablo Picasso’nun ‘Eski Gitaristi’, Edward Hopper’ın ‘Gece Kuşları’, Mary Cassatt’ın ‘Çocuk Banyosu’ gibi akıllara durgunluk veren pek çok sanat harikası bulunuyor. Sanat tarihçisi Bendor Grosvenor, çevrimiçi koleksiyonların yaygınlaşmasının, insanların müzelere olan ziyaretlerini artırdığını belirtti.

19-04/23/jatte.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN