Vergisiz aldığı telefonu başkasına verenler yandı! BTK duyurdu: Tek tek tespit edilip...

Vergisiz aldığı telefonu başkasına verenler yandı! BTK duyurdu: Tek tek tespit edilip...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'ndan sonra açıkladığı üniversite öğrencilerine telefon ve bilgisayar desteği ile ilgili detaylar belli olmaya devam ediyor. Peki, öğrenciler vergisiz telefonu nerelerden alacak? Vergisiz telefon alma kuralları neler? İşte, konuyla ilgili tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim vaadi olarak açıklanan üniversitelilere vergisiz telefon ve bilgisayar satışına dair gözler Kabine Toplantısı'na çevrildi. Düzenlemenin, yeni Kabine Toplantısı'ndan sonra gündeme gelmesi öngörülüyor.

HESAPLARINA ÖDEME GELECEK

Telefon veya bilgisayar alacak öğrenciler, bu isteklerinin beyanında bulunduktan sonra yardım desteği olarak hesaplarına 5.500 TL para iadesi yapılacak. Yani önce ödeme yapılacak sonrasında ödenen paradan 5.500 TL iade alınacak.

SATIŞLAR PTT.AVM'DEN YAPILACAK

Öğrenciler, Pttavm.com adresinden yapılacak satışlarda bilgisayar ve telefonları vergi ödemeden alabilecek. Bunun için ürünlere vergisiz özel bir sekme açılacak.

TELEFONU KİMİN KULLANDIĞI TESPİT EDİLECEK

Öğrenciler vergisiz olarak telefon aldıktan sonra ise kullanımları incelemeye alınacak. Böyle bir uygulama yapılmasının nedeni ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı'nın vergi ödemeden alınan telefonu gerçekten öğrencinin kullanıp kullanmadığını takip altına alması olacak. Böylelikle, öğrencinin ihtiyacı olmadığı halde aldığı telefondan başkasının yararlanması engellenmiş olacak.

10 GB İNTERNET HEDİYESİNDE YAŞ BAZ ALINMAYACAK

Ücretsiz 10 GB internet hediyesi için ise yaş değil öğrencinin üniversiteli olması baz alınacak. Yani, 17 yaşında üniversiteye başlayan öğrenciler de bu haktan faydalanabilecek.

Hattın T.C kimlik numarasına tanımlanması planlanmamakla beraber Ekim ayının ortasında 10 GB internetin kullanıma açılması amaçlanıyor. BTK çalışmaları denetleyen kurum olacak. 3 operatör arasında seçim yaparak alınacak olan 10 GB internet, her ay düzenli olarak yenilenecek.

pzt-h-1-1.jpg

VERGİSİZ ALINACAK TELEFON MODELLERİ

Xiaomi: Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi
Note 10S, Redmi 10 2022,

OPPO: A15, Reno 5 Lite,

Vivo: Y11s, Y21s, Y53s

Samsung: Galaxy A01, Galaxy A21s,
Galaxy A30, Galaxy A52, Galaxy,

TCL: 20 SE, 20 E, L7,

Reeder: S19 Max Pro S

Realme: C21, C21Y, C25 Omix: X300, X500,

Tecno Mobile: Camon 16,

General Mobile: 21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro

Casper: VIA X30 Plus, VIA M30 Plus

OMIX: X5

pzt-h-1-2.jpg

FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ BELLİ OLDU

Vergi uzmanı Muhammet Bayram vergisiz telefon ve bilgisayar fiyatlarında ne kadar düşüş olacağını açıkladı. Yaptığı açıklamada, "Bilgisayarlar üzerinde bizim ülkemizde yüzde 18 oranında KDV söz konusu. Ama akıllı telefon olarak adlandırılan cihazlarda ise yüzde 1 puanlık Kültür Bakanlığı payı, yüzde 12 TRT payı, bunların üzerine yüzde 50 ÖTV ve onun da üzerine yüzde 18 KDV uygulanıyor. Toplamdaki vergi oranı yüzde 100'e varıyor. Vergisiz bir telefon veya tablet, notebook gibi bir cihaz alınırsa bunun vergisiz fiyatı yarı yarıya gelecektir. Yani 2 bin TL olan akıllı cihazın bedeli bin tl ye düşecektir. Bu uygulama büyük ihtimalle yerli bilgisayar ve akıllı telefon üreticilerine uygulanacaktır. Çünkü yabancı akıllı telefon ve bilgisayar üreticilerine uygulanması durumunda cari açığı arttırma durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle yerli firmaların cihazları öğrencilere vergisiz bir şekilde sunulacaktır" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN