Yaz aylarının korkulu rüyası sivrisinek istilasına karşı etkili çözüm: Bir şişe hazırlayın yanınızdan ayırmayın!

Yaz aylarının korkulu rüyası sivrisinek istilasına karşı etkili çözüm: Bir şişe hazırlayın yanınızdan ayırmayın!

Sıcakların artmasıyla birlikte yaşanan sivrisinek artışı vatandaşı panik ederken, Asya kaplanı sineği ısırığına maruz kalanlar kızarıklık, kaşıntı, şişlik, ağrı ve yanma gibi şikayetlerle hastanelere başvuruyor. Yoğun kaşıntı nedeniyle yaşam kalitesini düşüren Asya kaplanı sineğinden korunmanın yolları ise oldukça basit.

Yaz sıcaklarıyla birlikte sivrisineklerin hayatımızda ki rolü de artmaya başladı. Yazın adeta korkulu rüyası haline gelen sivri sinekler bazen günlük yaşamı durdurma noktasına bile getirebiliyor. Sivri sinek ısırıklarına dair vatandaşı uyaran Medicana International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Turhan, ısırıklarla mücadele etmenin doğal yollarını da açıkladı.

Prof. Dr. Vedat Turhan, sivrisinek ısırıklarının yaşam kalitesini düşürdüğünü ve kronik hastalığı olan kişiler için büyük tehlike taşıdığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"“Asya kaplanı sineği veya literatürdeki adıyla Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türüdür. Bu sivrisinek türü, son 15-20 yıl içinde gerek ticaret gerekse de turizm trendleriyle Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yaygınlaşmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak İpsala’da görüldüğü bilinmektedir. Son zamanlarda da Marmara, Ege ve Karadeniz’in kıyı illerinde bu türe rastlanmaktadır. Asya kaplanı sineği yaygın kitleleri etkileyebilen viral ve paraziter enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu enfeksiyonlar arasında Batı Nil Virüsü, Sarıhumma, Döngü humması ve Zika virüsü yer almaktadır.

OLAĞAN BİR DURUM GİBİ DURSA DA TEHLİKELİ OLABİLİYOR!

Tüm bu hastalıkların yanında sivrisinek ısırıklarında lokal olumsuz etkiler de meydana gelebilmektedir. Yoğun kaşıntı, cilt lezyonları ve alerjik reaksiyonlar Asya kaplan sineği ısırıklarından sonra görülebilmektedir. Sivrisinek ısırıkları önemsiz ve yaz dönemlerinde olağan bir durum olarak görünse de tehlikeli olabilir. Sık yolculuk edenler, bağışıklığı düşük olanlar, diyabeti, böbrek hastalığı, kanseri bulunanlar daha fazla enfeksiyona maruz kalabilir. Sivrisinek ısırığı meydana geldikten sonra ortalama kuluçka süresi sivrisineğin taşıdığı mikrobiyal etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-6 gün arasındadır. Bu süre sonunda ishal, eklem ağrısı, kusma, baş ağrıları ve vücut döküntüleri gibi belirtilere rastlanabilir. Bazılarında nörolojik belirtiler de olabilir. Örneğin yüksek ateş, baş ağrısı, ense sertliği, konsantrasyon bozukluğu, koma, titreme nöbetleri ve felç gibi semptomlar görülürse zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gerekir."

yeni-proje-13.jpg

ISIRIKLARA KARŞI EN ETKİLİ KORUMA: NANE YAĞI VE ÇAY AĞACI YAĞI

Sivrisineklerden doğal yollarla korunmak büyük önem taşıyor. Bu doğal yöntemlerin içinde nane yağı, çay ağacı ve karanfil yağı bulunuyor. Bu ürünleri su ile karıştırıp sprey kutusuna dökün ve vücudunuzun açık yerlerine sürerek kendinizi koruyun.

İLK MÜDAHALE SU VE SABUN

Sivrisinek ısırdıktan sonra ısırık bölgesini hemen su ve sabun ile yıkamak çok önemli. Bu işlem sonrasında bölgeyi rahatlatmak ve cilt lezyonlarını önlemek için lavanta kolonyası kullanabilirsiniz. Aynı zamanda siyah veya yeşil çay poşetlerini ısırılan bölgeye koyarak olası enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN