Yüzleşmeye Cesaretiniz Var Mı? İnsanların En Yaygın 10 Fobisi! İşte Ortak Korkularımız

Yüzleşmeye Cesaretiniz Var Mı? İnsanların En Yaygın 10 Fobisi! İşte Ortak Korkularımız

Gerçek hayattaki korkular, bir seri katil bebek veya et yiyen zombiler gibi bir korku filminin sahnelerinden çok daha korkutucu. En yaygın korkular ve fobiler , ortalama hayaletinizden daha fazla rahatsızlığa neden olur ve daha gerçek ve karmaşıktır.

Bu korkular zayıflatıcı olabilir, insanları tamamen yaşamaktan alıkoyabilir veya tetikleyicilerden kaçınmaya odaklanan bir rutin oluşturmalarına neden olabilir.

İnsanlığın en yaygın fobilerinden bazıları, yükseklik veya karanlık korkusu gibi iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, diğerleri, sizin hakkınızda ne düşünebilecekleri konusunda endişe nedeniyle yabancılarla konuşma korkusu gibi daha az biliniyor. Kendinizi bu korkulardan kurtarmak için onları anlamalısınız. Korkularınızı yadsımak, kanalı değiştirmek veya konuşmaktan kaçınmak yeterli değildir.

KORKULARIMIZ BİR KORUMA İÇGÜDÜSÜDÜR

Korkunun önemli bir görevi vardır: bizi hayatta tutmak. O olmadan, acı veya ölüm korkusu olmadan tehlikeli hayvanlara meydan okuyabilir veya kendimizi uçurumlardan aşağı atabiliriz. Bu bir koruma içgüdüsüdür.

Ancak irrasyonel korkular, yaşam kalitemizi etkileyerek hayatın zevklerinden geri çekilmemize neden olabilir. Korku bu seviyeye ulaştığında fobiye dönüşür. Fobilerde, zihniniz psikolojinin " otomatik düşünceler " dediği şeyi oluşturmuştur - korkulan durum her gerçekleştiğinde, beyniniz otomatik olarak bir mesaj alır (amigdalada) ve vücudunuz rahatsız edici duyumlarla tepki verir ve "tehlikeden" uzaklaşmaya çalışır. ”

SOSYAL FOBİ TÜM İNSANLIĞI DERİNDEN ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR

Sosyal kaygı olarak da bilinen bu fobi türü, insanların yargılanmaktan korktukları için başkalarıyla etkileşim kurmaktan korktukları çok çeşitli durumları kapsar. Sosyal kaygıdan muzdarip insanlar, meslektaşlarının önünde sunum yapmakta, topluluk önünde konuşmakta, partilere gitmekte veya sadece başkalarıyla sohbet etmekte zorlanabilirler. Sosyal kaygının Amerikalıların %12'sini etkilediğini öğrenmek sizi şaşırtabilir , ancak hastalar genellikle terapiye başvurmazlar çünkü bu sosyal temas gerektirir, bu da çoğu kişinin asla üstesinden gelemeyeceği anlamına gelir.

YÜKSEKLİK KORKUSU ÇOĞU İNSANI SARIP SARMALIYOR ADETA ESİR ALIYOR

İnsanların %3-6'sı yükseklik korkusundan mustariptir , bu da yüksek herhangi bir yerden kaçınmaları gerektiği anlamına gelir ve sadece merdivenlerden çıkarken bile, yukarı çıkarken baş dönmesi yaşayabilir veya bir şeye tutunma ihtiyacı duyabilirler. . Bir tema parkında, bu insanları bir roller coaster yolculuğu için arabaya atlamak küçük bir başarı değil.

BAŞ BELASI YILAN, BÖCEK, ÖRÜMCEK KORKUSU

Birçok insan, en yaygın böcekler, yılanlar ve örümcekler olmak üzere hayvan temelli fobilerden muzdariptir. Bu hayvanların memelilerden çok farklı olması, bu güçlü isteksizliğin başlıca nedenidir, ancak bazıları zehirlidir, yani ısırmaları veya sokmaları yoğun bir reaksiyona, hatta öldürmeye neden olabilir. Sadece küçük bir yüzdesinin tehlikeli olması önemli değil - korku devam ediyor.

KAPALI ALAN KORKUSU HANGİMİZDE YOK

Bu iyi bilinen korkuya klostrofobi denir ve asansörler veya penceresiz odalar gibi küçük alanlarda bulunmayı dayanılmaz hale getirir. Kişi, oda giderek küçülüyormuş gibi bir sıkıştırma hissi duyar. Bazı insanlar da bu hissi insan kalabalığında, hatta açık havada bile hissederler.

UÇMA KORKUSU DA HİÇ HAFİFE ALINMAMALI

Uçma korkusu, küresel nüfusun %40'ını etkiliyor ve %2,5'inin klinik fobisi olduğu tahmin ediliyor . Bu korku, insanların hayatlarını büyük ölçüde bozabilir, çünkü havada saatlerce vakit geçirmek yerine genellikle günlerce hatta haftalarca kara yoluyla seyahat etmeyi tercih ederler.

KARANLIKKORKUSU KİMİ ZAMAN HAYATI KABUSA ÇEVİRİYOR

Özellikle çocuklar arasında yaygın olan bu korku, yine de birçok insanı yetişkin yaşamlarına kadar takip eder. Adına rağmen, karanlık korkusu karanlığın kendisiyle değil, gölgelerde gizlenen göremediğimiz şeylerle ilgilidir. Bu korkunun kökleri travmatik deneyimlere dayanır ve pek çok trajik senaryonun (ve korku filmlerinden sahnelerin) az ışıklı veya hiç ışıksız yerlerde oynanması gerçeğinden etkilenir. Bu korkuya sahip insanlar, ışıklar kapalıyken sürekli bir tetikte ve rahatsızlık halinde kalırlar.

korkmak.jpg

HASTALANMA KORKUSU BAZEN HAYATI ÇEKİLMEZ HALE GETİREBİLİYOR

Hastalanma korkusu - Mikropların yayılmasını önlemek için temizlikle meşgul olmak ve virüslere maruz kalma potansiyeli yüksek olan durumları önlemek için büyük çaba sarf etmek, hastalanma korkusunun bazı yaygın belirtileridir. Sağlığınıza dikkat etmek elbette önemlidir, ancak bu korkudan muzdarip olanlar genellikle evden çıkmazlar veya kendilerini mikroplarla temas etmeyeceklerini bildikleri yerlere hapsederler.

KAN KORKUSUNU DA HAFİFE ALMAMAK GEREKİYOR

Bu korku, size veya bir başkasına ait olsun, kan görmek zorunda olmakla ilgilidir. Birçok insan için kan, ciddi yaralanmaları, ölüm riskini ve “kanamadıkça önemli değil” şeklindeki eski fikri temsil eder.

korku.jpg

ŞİDDETLİ HAVA KORKUSU DA İNSANLARA YABANCI DEĞİL

İnsanoğlunun daha spesifik fobilerinden biri aşırı hava korkusudur - hastalar en ufak bir gök gürültüsü gürleyen sesinde veya kalın bulutların görüntüsünde huzursuz olurlar. Fırtına, şimşek ve gök gürültüsü korkusu, havalarda gözle görülür bir değişiklik olur olmaz, hava durumu hakkında aşırı bir farkındalığa ve endişeli duygulara neden olabilir.

korkularimiz.jpg

ENİNDE SONUNDA HERKESİ SARAN ÖLÜM KORKUSU

Herkesin ölümden kaçınmak istemesi şaşırtıcı değildir; Ölüm riskinden kaçınmak için doğuştan eğitildik. Ancak bu sağlıklı olmayan korku, insanların normal bir hayat yaşamaktan kaçınmasına neden olduğunda bir sorun haline gelir. Örneğin, yoğun bir ölüm korkusu, bir şeyin onları tehlikeye atması durumunda, insanların evden çıkmalarını engelleyebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN