HDP'ye dava vekile hapis

HDP'ye dava vekile hapis

Türkiye’de 13 yıl sonra yeniden parti kapatma davası gündemde... Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM’de okunmasıyla düşürüldü. Saatler sonra Yargıtay Başsavcısı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Muhalefetten “Parti kapatmak, vekilin seçilmiş hakkını elinden almak toplumsal barışı bozar” tepkisi geldi.

Sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle ‘terör propagandası yapmak’ suçlamasıyla ceza alan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM’de okundu.

Gergerlioğlu’nun vekilliği düştü. Meclis’teki gelişmenin ardından, Bahçeli’nin “Adalet devreye girmeli. Kapısına kilit vurulmalı” çağrısı yaptığı HDP için kapatma davası açıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, kapatma talebini AYM’ye iletti.

600 HDP’Lİ İÇİN ‘SİYASET YASAĞI GETİRİLSİN’ TALEBİ 

İddianamede ‘HDP’lilerin devletin bütünlüğünü bozmayı amaçladığına’ yer verildi. Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın aralarında bulunduğu 600’den fazla isme siyasi yasak istendi. Davutoğlu “Parti kapatmak, seçilmiş vekilin hakkını elinden almak toplumsal barışı bozar” dedi.

Babacan da “6 milyon oy alan bir partiyi yargıyla engellemeye çalışmak oy veren millete saygısızlık. Siyasetin yolunu kapatmak ülkeyi çözümsüzlüğe hapsetmektir” diye konuştu.  

MECLİS’TE GERGERLİOĞLU TANSİYONU  

Milletvekilliğini düşüren kararın okunmasının ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, Gergerlioğlu’nun Meclis’ten ayrılmasını istedi. Ancak “Hukuksuz karar milli iradeye saldırı” tepkisini gösteren Gergerlioğlu ve HDP’li vekiller, Genel Kurul salonunu uzun süre terk etmedi. CHP’li Özgür Özel de “Yasama hukuksuzluğa alet edildi. Berberoğlu hatası kasten tekrarlandı” dedi.

karar-manset-18-mart.jpg

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırıldığı gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Başsavcısı Şahin, iddianameye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada AİHM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ‘kararlarına’ atıfta bulundu.

HDP yönetici ve üyelerinin PKK terör örgütü ile bağlı örgütlerle birlikte hareket ettiğini savundu. 600 sayfalık iddianamede Demirtaş, Sancar Buldan dahil 600 isme siyaset yasağı talep ediliyor. 

Sosyal medyada yaptığı ‘çözüm süreci sürseydi terör biterdi’ şeklindeki bir haber paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

Kararın okunmasının ardından HDP’li milletvekillerinin TBMM’de protestosu yaşandı. Gergerlioğlu da kararı tanımadığını ve Genel Kurul’dan çıkmayacağını açıkladı. Tezkere okunurken milletvekilleri ellerindeki pankartlarla ayağa kalktı. Sıra kapaklarına vuran HDP milletvekilleri “Hak hukuk adalet” sloganı attı. 

TÜRKİYE HUKUKTAN UZAĞA TAŞINDI 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da karar okunmadan önce yaptığı açıklamada Genel Kurul saatine kadar Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile ilgili parti grubuna bilgi verilmemesini eleştirdi, bunun Meclis’e büyük saygısızlık olduğunu söyledi.

Beştaş, dokunulmazlığın kaldırılması ve düşürme konusunda bu iktidarın dünyada rekor kırdığını söyledi. Beştaş “Bu kararı yargı vermedi, siyasi iktidar verdi. Bu karar hukuki değil siyasidir. Bu karar okunursa sadece Kocaeli’de 90 bin kişinin iradesi gasp edilmeyecek. Türkiye’yi hukuktan binlerce kilometre uzağa taşıyacak. Kellemiz gitse barışı demokrasi diyaloğu savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Meclis Başkanvekili Celal Adan’a seslenen Beştaş, arkasındaki duvarda Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir yazdığını hatırlattı “Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olması için bu kararı okumayın. AYM kararını bekleyin” diye konuştu.  

HDP’Lİ VEKİL SASYISI 55’E DÜŞTÜ 

Ancak çağrılara rağmen Meclis Başkanvekili Celal Adan’a kararı, saat 15.17’de Genel Kurul’a hitaben okudu ve Gergerlioğlu’nun vekilliği düşmüş oldu. Kararın ardından HDP’liler Meclis’te eylem başlattı. Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak.

Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve diğer ayrılan milletvekillileri ile birlikte HDP’nin milletvekili sayısı 55’e düşmüş oldu. Meclis’teki milletvekili sayısı da ayrılma, düşme vefatlarla birlikte 584’e indi. Kararın hemen ardından Gergerlioğlu’nun Meclis sitesindeki sayfasında “Anayasa gereği milletvekilliği düşürülmüştür” notu düşüldü. 

gergerlioglu-detay.jpg

HUKUKSUZ KARARA DİRENİYORUZ 

Gergerlioğlu “Bu anayasayı çiğneyen siyasi bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım” açıklamasını yaptı. KARAR’a da konuşan Gergerlioğlu “Hiçbir zaman seçmenimizin onurunu ayaklar altına aldırmadık. Bu hukuksuz karara karşı arkadaşlarımızla beraber direniyoruz. Görüyorsunuz AK Parti sıraları kaçtı.

Bu kararı savunacak tek bir cümle edemedi, Meclis Grup Başkanvekili, barış çağrısı paylaşımını retweet ettiğim için bunu yaptılar. Retweet eden kimseye ceza vermediler, bir tek beni seçtiler. Demoklesin kılıcı gibi bu davayı tepemde salladılar. AYM’ye başvurmama rağmen kararı bekletmediler” dedi.  

BAVULUYLA MECLİSE GİTTİ 

Gergerlioğlu ayrıca kararın okunmasından önce Meclis’e ‘çantasını alıp geldiğini’ söylemişti. Gergerlioğlu “Burası TBMM. Ben de milletin iradesini temsil ediyorum, çok açık bir haksızlıkla bu gasp edilmeye çalışılıyor. Ben milletin Meclisi’nde milleti koruyacağım. Bugün Meclis’te direnebildiğim kadar direneceğim. Çünkü yapılan milli iradeye saldırıdır” dedi.  

CHP: HALKIN İRADESİNE DARBEDİR 

Karara muhalefetten sert tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Bu ifade özgürlüğü ve halkın iradesine bir darbedir. Seçme ve seçilme hakkına aykırıdır.” CHP Grup Başkanvekili  Özgür Özel “Yasama organının bu hukuksuzluğa bir kez daha alet edilmesi kabul edilemez. TBMM Başkanlığı Enis Berberoğlu kararında yaptığı hatayı kasten tekrarlamaktadır.”  

DEMOKRATİK ÜLKE İSTİYORUZ 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan “Meclis, milletvekillerinin dokunulmazlıkları çerçevesinde farklı görüşlerin ifade ve müzakere edildiği çatıdır. Bağımsız ve tarafsız olduğu şüpheli yargı kararlarıyla vekilliklerin düşürülmesi demokratik toplum düzeninin gerekliliklerine aykırıdır. Demokratik Türkiye istiyoruz” dedi. Gergerlioğlu için HDP Eş Başkanı Mithat Sancar’ı arayan Babacan, geçmiş olsun dileklerini iletti. “Biz de sizin yanınızdayız. Bu haksız kararı kuvvetli bir şekilde kınıyoruz” dedi.  

1990’LAR VE ESKİ TÜRKİYE 

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan “Alın size 1990’lar ve eski Türkiye.” Avrupa Parlamentosu’ndan da Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine sert tepki geldi. Açıklamada “Gergerlioğlu’nun kararını ve ardından gelecek beklenen hapis cezasını şiddetle kınıyoruz.

Bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle mahkum edilmiş olması, parlamentodan atılması ve cezaevine girecek olması, insan haklarına yönelik ciddi bir ihlaldir ve Türkiye’nin parlamenter demokrasisine olan güveni daha da zayıflatan bir başka adımdır. İhracın Cumhurbaşkanı’nın İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklamasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir ‘doğruluk kontrolü’ olmuştur” denildi. 

alpay.jpg

GENEL KURUL’DA ZORLA ÇIKARMA KRİZİ 

Celal Adan verilen aranın ardından Genel Kurulu açtıktan sonra, Gergerlioğlu’nun dışarı çıkmasını rica etti, idare amirlerini göreve davet etti. AK Partili Meclis İdare Amirleri Alpay Özalan ve Ali Şahin Gergerlioğlu’nu çıkarmak için HDP grubuna doğru gitti.

HDP milletvekilleri ise Gergerlioğlu’nun önünde set oluşturdu. Bu arada gerilim ve itişmeler yaşandı. Bunun üzerine oturuma tekrar ara verildi. Kısa süre sonra geri dönen Celal Adan kavga ve gürültü durumunda genel kurulun kapatılmasını öngören içtüzük maddesine dayanarak Genel Kurulu kapattı. Gergerlioğlu ve HDP’li vekillerin bekleyişi sürüyor.  

BAHÇELİ ‘KAPATILSIN’ DEMİŞTİ

AK Parti, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile siyasi parti kapatmayı zorlaştırmıştı. HDP’nin kapatılması konusunda, çeşitli siyasi kesimlerden destekleyen ve karşı duran mesajlar gelmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP’nin kapatılması gerektiğini ifade etmiş, “Adalet ve hukuk mutlak surette devreye girmeli, HDP’nin kapısına açılmamak üzere kilit vurulmalıdır. Yani demem odur ki, HDP’yi Türk siyasetinin taşıma ve hazmetme kapasitesi dolmuştur.

Bu terör ve bölücülük yatağı kapatılmalıdır” demişti. AK Pati Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldığı bir televizyon programında “Parti kapatmalarının Türkiye’de olumlu sonuçları görülmedi” yorumunu yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise bu konudaki görüşünü AK Parti MYK toplantısında dile getirdiği öne sürülmüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN