Hong Konglulara havadan para

Hong Konglulara havadan para

Hong Kong, bozulan ekonomisini düzeltmek için bütün vatandaşlarına 1300 dolar para dağıtacak.

Uzak Doğuy ülkesi Hong Kong, bozulan ekonomisini düzeltmek için vatandaşlarına ekonomistler arasında Helikopter parası olarak anılan ödemeler yapacak. Bu uygulamaya göre Hong Kong’da ikamet eden her yetişkine 1300 dolara denk düşen Hong Kong doları verilecek.

Bu uygulamanın yeni bütçe planında öngörüldüğü açıklanırken ekonominin protestolar ve korona virüsü nedeniyle zor günler geçirdiği bildirildi. Hong Kong Finans Bakanı Paul Chan ekonomik sorunları çözmek için karalı adımlar atmak zorunda olduklarını söyledi. Ülke ekonomisi protestolar ve korona virüsü nedeniyle aylardır kriz yaşıyor.

BAŞARILI OLUP OLMAYACAĞI TARTIŞMALI

Ekonomistler arasında helikopter parası olarak anılan bu uygulamaya göre vatandaşlara hiçbir karşılık beklenmeksizin para dağıtılıyor. Vatandaşların bu paraları harcayarak ekonominin canlanması hedefleniyor. Ancak bu tedbirin uygulamada başarılı olup olmayacağı ise tartışmalı. Vatandaşların bu parayı harcamak yerine tasarrufa yönelmesi durumunda, tedbir hiçbir işe yaramayabilir.

'HELİKOPTER PARASI' FİKRİ FRIEDMAN'A AİT

Bu şekilde bir uygulama bu zamana kadar dünyanın hiçbir ülkesinde yapılmadı. Helikopter parası kavramı Nobel ödüllü Milton Friedman tarafından bulundu. Friedman öğrencilerine konuyu anlatabilmek için bir bölgeye helikopterle para atılması benzetmesini kullanmış ve bu kavram ekonomi literatüründeki yerini almıştı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN