İhtiyat akçesi nedir ve neden hazineye devredildi? Kefen parası hazineye aktarıldı

İhtiyat akçesi nedir ve neden hazineye devredildi? Kefen parası hazineye aktarıldı

Son zamanlarda kamuoyunda sıkça yer alan ‘İhtiyat akçesi nedir ve neden bozdurulur?’ sorularının yanıtları merak ediliyor. TCMB’nin zor günler için sakladığı ve ‘kefen parası’ olarak adlandırılan ihtiyat akçesinden 21 milyarı, Hazine’ye aktarıldı. İşte detaylar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılması için kenara ayrılan ihtiyat akçesinden 21 milyar TL, Hazine’ye aktarıldı. Peki ihtiyat akçesi nedir, neden bozdurulur? Tüm bu gelişmeler karar.com’da…

İHTİYAT AKÇESİ NEDİR?

Yedek akçe veya daha yaygın ismiyle ‘ihtiyat akçesi’ Merkez Bankası’nın kanun kapsamında olağanüstü durumlarda kullanılmak için kenara ayırdığı rezervlerdir.

PARA BASMAKTAN FARKI YOK

Uzmanlar karara şiddetle karşı çıkarken, ihtiyat akçesi transferini Euronews’a yorumlayan Profesör Yalçın Karatepe, bu adımın para basmaktan farkı olmadığını ifade ederek, yılın ilk dört ayında bütçe açığının 90 milyar TL civarında gerçekleştiğini vurguladı. Hükûmetin daha tedbirli harcama yapacağına ilişkin bir sinyal olmadığına işaret eden Karatepe, vergi gelirlerinin azaldığını da kaydederek, geçen senelerde Hazine’nin TCMB’ye ‘kısa vadeli avans’ sistemini kullanarak borçlandığını anlatırken ihtiyat akçesinde de böyle bir durum olmadığını bu düzenleme ile birlikte Hazine’nin, Merkez Bankası’na borçlanmadan Merkez Bankası’nın para basmış olacağını aktardı.

‘BU KEFEN PARASININ HARCANMASI DEMEK’

Kararı sert bir şekilde eleştiren eski Hazine Müşteşarı ekonomist Mahfi Eğilmez ise önceden uygulanan ‘kısa vadeli avansı’ namuslu bir uygulama olarak niteleyerek, ‘Bu kefen parasının harcanması demek’ dedi.

19-07/30/ihtiyat-akcesijpggjpgg.jpg

EN YANLIŞ İLETİŞİM POLİTİKASINDAN DAHA DA KÖTÜ

‘ihtiyat akçesi’ni aktarmaktan daha kötü bir uygulamanın bulunamayacağını kaydeden Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, Sputnik’e yaptığı değerlendirmede, “Bir insan akşamdan sabaha düşünse, en yanlış iletişim politikasını nasıl uygulayabilirim dese bundan daha kötüsünü bulamaz. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı zaten yara almıştı, bu durumdan çok daha fazla yara alacak” diye konuştu.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN