İngiliz mahkemesinden Suudi Arabistan'a silah vetosu

İngiliz mahkemesinden Suudi Arabistan'a silah vetosu

İngiliz Temyiz Mahkemesi, ülkenin Suudi Arabistan'a yaptığı silah satışlarının yasalara aykırı olduğuna karar verdi.

‘Silah Satışına Karşı Kampanya’ adlı sivil toplum örgütü tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren İngiliz Temyiz Mahkemesi, İngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah satışının yasalara aykırı olduğu yönünde karar verdi.

AKIL VE YASA DIŞI

​Mahkeme, Uluslararası Ticaret Bakanlığının uluslararası insani hukukun çiğnenip çiğnenmediğine bakmaksızın Suudi Arabistan'a silah satışına izin vermesini ‘akıl ve yasa dışı’ olarak nitelendirdi.

Kararın ardından İngiltere'nin Suudi Arabistan'a Yemen'de kullanmak üzere silah satışına yönelik verdiği bütün izinlerin askıya alınması bekleniyor.
İngiltere'nin Yemen'e bombardımanın başladığı tarih olan Mart 2015'ten bu yana Suudi Arabistan'a 4.7 milyar sterlinin üzerinde silah satışı yaptığı tahmin ediliyor.

İngiltere'de Theresa May'in istifasından sonra öne çıkan başbakan adaylarından olan eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın da 2016'da Yemen'e düzenlenen ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısının ardından Suudi Arabistan'a bomba satılmasına izin verdiği ortaya çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN