İran'dan Erdoğan'a şiir tepkisi: Kimse böyle konuşamaz

İran'dan Erdoğan'a şiir tepkisi: Kimse böyle konuşamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'de okuduğu şiir İran'ı rahatsız etti. Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in sert açıklamalarının ardından Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'de okuduğu şiir İran'ı rahatsız etti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in tepkisinden sonra bir hamle daha geldi.

Bakü’deki konuşmasında Şair Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" şiirinden bir bölüm okuyan Erdoğan, “Karabağ'ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunun neferlerini tebrik ederek, onları dualarla cepheye gönderen anaların ellerinden öptüğünü” söyledi.

ARAS TÜRKÜSÜNÜN SÖZLERİNİ OKUDU

Erdoğan, “Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır.” ifadelerini kullanarak, Aras türküsünün sözlerini okudu;

“Aras'ı ayırdılar

Kum ile doldurdular;

Ben senden ayrılmazdım

Zor ile ayırdılar,

Ay Lâçin, can Lâçin,

Men sene kurban Lâçin”

Sözlerine devam eden Erdoğan, “Güzelliğine kurban olduğumuz Laçın artık özgürdür. Laçın gibi, Şuşa gibi Fuzuli, Cebrail, Zengilan Kubatlı, Ağdam ve Kelbecer de artık özgürdür. Bugün büyük mücahid Ahmet Cevat Bey'in ruhunun şâd olduğu gündür. Bugün Nuri Paşa'nın, Enver Paşa'nın Kafkas İslam Ordusunun yiğit neferlerinin ruhunun şâd olduğu gündür. Bugün Azerbaycan şehitlerinin serdarı Mübariz İbrahimov'un ruhunun şâd olduğu gündür” diye konuştu.

"AZERBAYCAN CUMHURİYETİ'NİN EGEMENLİĞİNE KARŞI KONUŞTUĞUNU FARK ETMEDİ Mİ?"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a okuduğu şiir nedeniyle tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zarif şu ifadeleri kullandı:

"Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş!

O, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin egemenliğine karşı konuştuğunu fark etmedi mi acaba? Kimse Aziz Azerbaycan’ımız hakkında konuşamaz."

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Zarif'in açıklamalarının ardından Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'de okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

İRAN’DAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, İran sözcüsünün paylaştığı Türkiye topraklarını da içine alan haritaya dikkat çekti. 

“İran, Dışişleri Bakanı’nın attığı twitle, Azerbaycan Cumhuriyeti toprakları üzerinde hak iddia ettiğini tüm dünyaya açıkça ilan etti” diyen Prof. Okur, “Tam da Türkiye ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları Kafkasya‘da altı ülkeli barış ve iş birliği mekanizması için çağrı yapmışken” ifadelerini kullandı.  

Okur, İletişim Bakanı tarafından yapılan paylaşımın Dışişleri Bakanı’nın tweetini tamamladığını ileri sürerek, “Karabağ Zaferi'nin Kafkasya'daki güç dengelerini değiştirmesi, Tahran'ı sarsmışa benziyor” dedi.  

harita.jpgharita.jpg

DIŞİŞLERİ: İRAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ ÇAĞRILDI 

Ankara ile Tahran arasındaki gerilim devam ederken, Dışişleri, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend’in çağrıldığını duyurdu. 

Açıklamada, Büyükelçi Ferazmend'e, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in tweetine, sonrasında Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs'ün İran Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik mesnetsiz iddiaların ortaya atılmasına ve böylece İran'da Türkiye'ye yönelik nefret kampanyasının açılmasına yönelik tepki dile getirildi.  

Kaynaklar, Ferazmend'e, söz konusu iddiaların toptan reddedildiği, İran tarafının Türkiye'yle ilgili herhangi bir konuda rahatsızlık duyması halinde bunu iletebileceği kanallar varken, bizzat İran Dışişleri Bakanı Zarif tarafından Twitter yoluyla mesnetsiz şekilde Türkiye'nin hedef alınmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı. 

Ayrıca, bu yaklaşım tarzının, Türkiye ile İran arasındaki yakın ilişkilerle de uyumlu olmadığı ve sadece bu ilişkileri bozmak isteyen çevrelere hizmet edeceğinin altı çizildi. 

 

ERDOĞAN ZAFER GÜNÜ'NE KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Azerbaycan'a giderek Zafer Günü kutlamalarına katılmıştı. Kutlamaların ardından iki ülke arasında çok sayıda anlaşma imzalandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN