İran'dan Pekin yönetimine 'koronavirüs' isyanı: Çin, dünyaya acı bir şaka yaptı

İran'dan Pekin yönetimine 'koronavirüs' isyanı: Çin, dünyaya acı bir şaka yaptı

Çin'le ilişkileri iyi olan İran bile koronovirüs salgını konusunda Pekin yönetimine isyan etti. Çin'in koronavirüsle ilgili açıklamalarını eleştiren İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur "Çin, Kovid-19'dan ölenler ve hastalarla ilgili açıkladığı rakam ve istatistiklerle dünyaya acı bir şaka yaptı" dedi. Öte yandan Çin, koronavirüs salgınının yayıldığı ülkelere 1 Mart'tan bu yana 1.4 milyar dolar değerinde tıbbi malzeme ihraç etti. Çin malı tıbbi malzemelerin kalitesiyle ilgili ortaya atılan iddialar ise Çin'den maske ve tıbbi malzeme alan bütün ülkeleri tedirgin etti.

Çin'le ilişkileri iyi olan İran bile koronovirüs salgını konusunda Pekin yönetimine isyan etti.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında Pekin yönetimi eleştirdi.

"ÇİN'İN AÇIKLAMALARI NEDENİYLE HASTALIK HAFİFE ALINDI"

"Çin Kovid-19'dan ölenler ve hastalarla ilgili açıkladığı rakam ve istatistiklerle dünyaya acı bir şaka yaptı." diyen Cihanpur "Bu hastalığa yakalanan ülkeler, Çin'in açıklamalarını göz önüne alarak, hastalığın gripten daha hafif olduğunu zannetti. Böyle değil. Bu hastalığın döneminin iki ay olduğunu söylemek de mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

"TAHRAN'DA ALARM SEVİYESİ KIRMIZI"

Tahran'da durumun 'kırmızı' seviyede olduğuna işaret eden Cihanpur, şunları söyledi:

"Tahran'da ölü ve vaka sayısı düşüşe geçmişti. Ama Nevruz tatilinin bitmesiyle halkın şehre dönmesi ve iş yerlerinin açılması neticesinde, gelecek hafta rakamların artışını beklemek lazım. Önlemlere riayet edilmez ve konu hafife alınırsa, başkentte salgın yeniden başlayabilir."

İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) konuşan İran'da Koronavirüs ile Ulusal Mücadele Kurulu Üyesi Minu Mahrez de Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur'un "Çin, dünyaya acı bir şaka yaptı." açıklamasını destekledi.

"ÇİN'DEN DOĞRU İSTATİSTİK VE BİLGİLER VERMESİ BEKLENEMEZ"

Mahrez, "Çin'den doğru istatistik ve bilgiler vermesi beklenemez. (Çinliler) Birçok makaleyi geri çektiler. Onların verdiği rakamlar ve bilgiler çok doğru değildi. Kovid-19'un ölümcüllüğü ve bulaşıcılığı, bu hastalığın Çin yönetiminin söylediğinin ötesinde bir şey olduğunu ortaya koydu." dedi.

Kovid-19'un çıkış yerinin Çin'de sadece Vuhan kenti olmasıyla ilgili bilgilerin de sorgulanması gerektiğini dile getiren Mahrez, "Biz bu hastalığın Çin'de sona erip ermediğini bilmiyoruz. Onların bilimsel çalışmalarıyla ilgili geçmiş göz önüne alındığında verdikleri rakamlara da güven olmaz. Hastalığın yayılması Çin'in verdiği bilgilerden daha korkutucudur." diye konuştu.

SALGIN EN ÇOK ÇİN EKONOMİSİNE YARADI

Koronavirüsün patlak verdiği ilk ülke olan Çin, salgının yayıldığı ülkelere 1 Mart'tan bu yana 3.86 milyar maske, 37.5 milyon koruyucu kıyafet, 16 bin solunum cihazı, 2.84 milyon test kiti ihraç ettiğini duyurdu.

Çin gümrük yetkilileri, bu kapsamdaki tıbbi malzeme ihracatının 1.4 milyar dolar değerinde olduğunu, bunların sipariş veren 50'den fazla ülkeye gönderildiğini belirtti.

Çin malı tıbbi malzemelerin kalitesiyle ilgili soru işaretleri Filipinler'den Hırvatistan'a, Türkiye'den İspanya'ya dünya çapında dile getirilirken, Çinli yetkililer bu endişeleri yatıştırmaya yönelik açıklamalar yaptı.

"GERÇEKLERİ TÜM BOYUTLARI İLE YANSITMIYORLAR"

Çinli yetkililer, tıbbi malzemelerin bozuk çıktığına dair şikayetlerin medya tarafından yansıtılışının 'gerçekleri tüm boyutlarıyla yansıtmadığı' dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı yetkilisi Jiang Fan "Çin'in diğer ülkelerden farklı standartlarının ve farklı kullanım alışkanlıklarının olması gibi birçok etken söz konusu. Kaliteyle ilgili şüphelerin nedeni yanlış kullanım bile olabilir" dedi.

Dışişleri Sözcüsü Hua Çunying, Batı medyasına 'Çin'den ithal edilen tıbbi malzemeleri siyasete alet etmemesi ve aksaklıkları abartmaması' yönünde pek çok çağrı yaptı.

İNGİLTERE: KİTLERDE KORONOVİRÜS BULUNDU

Çin'den ithal edilen tıbbi malzemelerle ilgili çok çarpıcı bir iddia ise İngiltere'den geldi. İngiltere, Çin'den alınan test kitlerinde koronavirüs rastlandığını açıkladı. Lüksemburg merkezli bir şirket tarafından araştırılan kitlerde Kovid-19 bulunduğu belirtilerek teslimatın ertelendiği duyuruldu.

800 BİN MASKE KUSURLU VE KORONAVİRÜSLÜ ÇIKTI

Avustralyalı yetkililerin virüsün yayılmasına karşı Çin'den ithal edilen koronavirüs maskelerine el koydukları bildirdi. Avustralya, yaklaşık 12 milyon dolar değerinde 800 bin civarında koronavirüslü ya da kusurlu yüz maskesi ele geçirdi.

Hollanda da koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla Çin’den ithal ettiği 1,3 milyon maskenin 600 bininin yeterli standartları taşımadığı gerekçesiyle toplatılmasına karar verdi.

MASKELERİ AYAKKABILARINA SÜRDÜ

Öte yandan Çin'de maske üreten ve yurt dışına ihracat yapan bir firmanın skandal görüntüleri ortaya çıktı. Çinli bir fabrika işçisi, yüz maskelerini ayakkabısına sürerek canlı yayın yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN