İsmail Hakkı Karadayı kimdir? Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı neden öldü?

İsmail Hakkı Karadayı kimdir? Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı neden öldü?

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı neden vefat etti? İsmail Hakkı Karadayı kim ve kaç yaşında? 28 Şubat'taki rolü neydi? sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22. Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı yaşamını yitirdi. 28 Şubat (1997) sürecinin önemli aktörlerinden biri olan Karadayı, 2013'te gözaltına alınmış, 2018'de ise 28 Şubat girişimi nedeniyle müebbet hapisle cezalandırılmıştı. İşte detaylar...

'İsmail Hakkı Karadayı neden öldü?', 'Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı kimdir?', 'İsmail Hakkı Karadayı kaç yaşında ve nereli?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. 30 Ağustos 1994'te Genelkurmay Başkanlığı görevine atanan İsmail Hakkı Karadayı, 1997'de gerçekleşen 28 Şubat sürecinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile birlikte Necmettin Erbakan-Tansu Çiller hükümetinin görevden el çektirilmesinde rol oynamıştı. 2018 yılında 28 Şubat süreci nedeniyle müebbet hapis czasına çarptırılan Karadayı'nın bugün hayatını kaybettiği öğrenildi. Peki, 'İsmail Hakkı Karadayı'nın 28 Şubat sürecindeki rolü neydi?' Detaylar haberimizde...

İSMAİL HAKKI KARADAYI NEDEN ÖLDÜ?

28 Şubat sürecinin önemli aktörlerinden biri olan, 22. Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı yaşamını yitirdi.

Karadayı, Ramazan Bayramı'nın 1. günü yüksek ateş ve enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Bağırsak kanseri teşhisi konan Karadayı, birçok ameliyat geçirmişti.

28 ŞUBAT NEDENİYLE MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

28 Şubat darbe soruşturması kapsamında 3 Ocak 2013 tarihinde İstanbul Fenerbahçe Orduevinde gözaltına alınan Karadayı, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

13 Nisan 2018'de kararını açıklayan mahkeme heyeti, 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten men' suçlamasıyla kendisi dahil 21 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Sanıkların duruşmalardaki tutum ve davranışları gözetilerek, cezada indirim yapıldı ve ceza müebbet hepse çevrilmişti.

Sanıkların, yaşı ve sağlık sorunları gerekçesiyle adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmişti.

28 ŞUBAT SÜRECİNDEKİ ROLÜ NEYDİ?

İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay Başkanlığı döneminde yaşanan 28 Şubat sürecinde etkin bir rol oynayarak hafızalara kazınmıştı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le aldıkları ortak kararlarla mevcut hükümete görevden el çektirmişlerdi.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 22. Genelkurmay Başkanı olan İsmail Hakkı Karadayı, 1932 yılında Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinin Karadayı köyünde dünyaya geldi.

Çankırı Vakfı'nda mütevelli heyetinde, Mustafa Kemal Üniversitesi'nde Akademik Konseyde, Encümen-i Daniş'te, Dostlar Meclisi'nde üyelik görevlerinde bulundu.

İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi. Kurmay subay olarak değişik komutanlıklarda Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu'nda öğretmenlik, Orta Doğu Ülkelerinde Askeri Ataşelik, Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Hareket Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve 1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı ve Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı ve 1981 yılında Tümgeneral oldu.

Tümgeneral olarak Kıbrıs'ta iki yıl Tümen Komutanlığı yaptı ve bilahare Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atandı. 1985 yılında Korgeneral oldu ve bu rütbede iki yıl Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1989 yılına kadar Korgeneral olarak iki yıl, 30 Ağustos 1989 yılında terfiini müteakip, Orgeneral olarak da 1 Ocak 1991 tarihine kadar Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu tarihte 1. Ordu Komutanlığı'na tayin oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e destek vermesiyle bilinmektedir.

30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmekteydi.

Bazı Ödülleri ve Madalyaları

* T.C. Devlet Şeref Madalyası
* TSK Üstün Hizmet Madalyası
* TSK Altın Şeref-ı İmtiyaz
* Güney Kore TONG ILJANG Madalyası
* Pakistan Nişan-ı İmtiyaz Madalyası
* ABD Legion of Merit Nişanı (2 kere)
* Ürdün 1. derecede istihkak nişanı
* Fransa Liyakat Nişanı, Commandeur Dans L'Ordre de la * Legion D'Honneur
* Uluslararası Melvin Jones Dostluk Ödülü
* Uluslararası Paul Harrıs Madalyası
* İlter Erkan Dostluk ve Barış Ödülü
* Trakya Üniversitesi tarafından Kamu Yönetimi dalında 'Fahri Doktora' unvanı

İSMAİL HAKKI KARADAYI KAÇ YAŞINDA?

1932 doğumlu olan İsmail Hakkı Karadayı, 2020 yılı itibariyle 88 yaşındaydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN