Kahverengi kokarca böceği nedir? Nasıl baş edilir? Görüldüğü yerde öldürülebilir

Kahverengi kokarca böceği nedir? Nasıl baş edilir? Görüldüğü yerde öldürülebilir

Geçimini fındıktan sağlayan Karadeniz insanının başına bela olan Kahverengi Kokarca böceği için Karadeniz’de alarm verilmiş durumda. Peki fındık ağaçlarının suyunu emerek köklerinin kurumasına neden olan Kahverengi Kokarca böceği ile nasıl baş edilir. İşte detaylar…

Doğu Karadeniz’de Özellikle fındık üretimi yapılan illerde görülmeye başlayan bu Kahverengi Kokarca böceği fındık ağaçlarına büyük zararlar vermeye başladı. Peki Kahverengi Kokarca böceği ile nasıl mücadele edilecek nasıl önlemler alınacak? Konunun gelişmeleri haberimizde…

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NEDİR?

'Kahverengi kokarca' olarak biline ve günde 30 kilometre yol kat eden böceğin, fındık bitkisinin kökünü 20 günde kuruttuğu belirlendi. Türkiye’ye Gürcistan’dan geldiği belirtilen böcek türü için harekete geçen yetkililer, yurt dışından ithal edilecek sinek türü ile biyolojik mücadele yapılması kararlaştırıldı.

Fındık ağaçlarının yapraklarını yiyip suyunu emerek ağaç köklerinin kurumasına neden olan böcek Karadenizlilerin başının belası olmuş durumda.

Yaz aylarında fındık bahçelerinde kışın ise ev ve ahır gibi kapalı ve kurak ortamlarda yaşamını devam ettiriyor.

İHBAR HATTI OLUŞTURULDU

Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz’de görülmeye başlayan Kahverengi Kokarca böceği ile her türlü mücadelenin edilebilmesi için böceğin zarar verdiği sektör temsilcileri bir araya gelerek toplantı düzenlediler. Karadeniz sahil kesiminde etkili olan Kahverengi Kokarcalar için ihbar hattı bile oluşturuldu. Üreticilerin bu böceğe rastlanılması halinde 444 02 08 numaralı hatta ihbarda bulunmaları istendi.

19-11/14/kokarca-bocegijpgg.jpg

ALINACAK ÖNLEMLER

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, Kahverengi Kokarcanın sadece fındık ürünü değil bütün sebze ve meyve ürünlerini de tehdit ettiğini belirtti.

Arslantürk “Geçen mahsul yılında özellikle Artvin bölgesindeki ürünlere zarar vermeye başlamıştı. Şu an kahverengi Kokarca Giresun’a kadar ulaşmış durumda.

Sadece fındığa değil öz suyu olan bütün meyve ve sebzelere zarar veren bir hayvan olduğunu belirtti. Bu konu hakkında acil önlem alınması gerektiğini belirten Arslantürk, gerekli araştırmaları yaptıklarını ve bakanlıkla görüştüklerini de belirtti.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Bu böcekle mücadelenin kimyasal yolla olmasından çok biyolojik yolla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu böceğin doğadaki düşmanını bulup ithal edeceklerini belirten Arslantürk, özellikle bahar aylarında ortaya çıkmaya başladığı dönemlerde müdahale edip verilecek zararı en aza indirmeyi planlıyoruz dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN