Kahveyle koronavirüs testi

Kahveyle koronavirüs testi

ABD'li bilim insanları koronavirüsün en büyük belirtilerinden birisinin koku duyusu kaybı olduğunu hatırlatarak, herkesin sabahları kahve koklayıp kendisine test yapmasını tavsiye etti.

Bilim insanları koronavirüse yakalanıp yakalanmadığınızı anlamanız için her sabah kahve koklamanın etkili olduğunu söyledi.

Anozmi şeklinde de bilinen koku duyusu kaybı, COVID-19’un yaygın belirtilerinden birisi. Penn State Üniversitesi’nde çalışan duyubilimci John E. Hayes ile bulaşıcı hastalık bilimci Cara Exten, SARS-CoV-2 salgını sebebiyle uzmanlık alanlarını son dokuz ay boyunca koku tabanlı tarama ve test programlarına uygulamışlar.

KOKU TESTİYLE KORONAVİRÜS BELİRLENEBİLİR

Yüksek lisans öğrencilerinden biri, Ekim ayının başlarında kendisi ve annesinin günlük kahve rutiniyle ilgili bir olayı paylaşmış. Bu durum, koku testlerinin COVID-19 enfeksiyonuna karşı bir tarama testi şeklinde nasıl kullanılabileceğini örnekliyor.

Popular Science’ta yer alan habere göre, yüksek lisans öğrencisinin annesi, alışkanlık haline getirdiği üzere bir gün öğleden sonra bir fincan kahve yapmış ve kahveyi tadıp koklayamadığını keşfetmiş. İnsanların COVID-19’a bağlı koku duyusu kaybı yaşadığını kızından duymuş. Bu yüzden, çam kokulu temizlik spreyini koklamayı denemiş ve onun da kokusunu alamadığını görmüş.

KOKU KAYBI SONRASI YAPTIĞI TEST POZİTİF ÇIKTI

Koku duyusunun ani ve açıklanamayan şekilde kaybolduğunu gören anne, kendini karantinaya alıp COVID-19 testi yaptırmış ve test sonucu pozitif gelmiş.

Koku duyusu kaybını ciddiye alan, hızlı şekilde test yaptıran ve kendini izole eden anne, virüs başka birine yayılmadan önce bulaş zincirini kırarak virüse karşı bir çıkmaz sokak oluşturmuş.

KOKU DUYUSU KAYBI EN ÖNEMLİ BELİRTİLERDEN

Yapılan bazı tahminlere göre, COVID-19 kapan kişilerin yüzde 44 ila 77 kadarı koku duyusunu kaybediyor. Fakat pek çok insan, kokulu mumlar gibi kokuya sahip olması gereken bir şeyi aktif şekilde koklamaya çalışana kadar koku duyusunu kaybettiğini fark etmiyor.

Bu yüzden uzmanlar, insanları her gün bir şeyi aktif şekilde koklamaya teşvik ediyor. Açıklanamayan ani koku duyusu kaybı, COVID-19’un özgün bir belirtisi. Bireyler bunu kendi başlarına gündelik bir tarama aracı şeklinde kullanabilir ve bu sayede COVID-19’u durdurma mücadelesine bir başka araçla daha katılabilirler.

Uzmanlar, koronavirüsün en önemli belirtileri arasında yer alan koku kaybının sabahları tespit edileceğini belirtiyor. Doktorlar, sabah uyandığında kahve kokusu alamayan insanların koronavirüs testi yaptırması gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE'DE SON DURUM

13 Aralık Pazar günü açıklanan verilere göre, günlük vaka sayısında düne göre düşüş yaşandı.

Bugün semptom gösteren 5 bin 103 hastayla birlikte 26 bin 919 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 1 milyon 836 bin 728’e çıktı. Can kaybı da 218 artarak 16 bin 417’ye yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN