Kamuda esnek çalışma saatleri belli oldu! İşte 81 ilde geçerli yeni mesai saatleri...

Kamuda esnek çalışma saatleri belli oldu! İşte 81 ilde geçerli yeni mesai saatleri...

Koronavirüs salgınının tehlikeli boyutlara ulaşması dolayısıyla yeni tedbirler hayata geçirildi. Türkiye genelinde 14 Nisan 2021'den itibaren ikinci bir karara kadar tüm kamu kurum ve kuruluşlarının günlük mesaiye başlama ve bitme saatleri 10.00-16.00 oldu. İşte detaylar...

Esnek çalışma saatleri kimler için geçerli, merak konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesi'nde, koronavirüs salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinin uygulanabileceği belirtildi.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?

14 Nisan 2021 Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak genelgeye göre kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan idari izinli sayılacaklar şöyle belirtildi:

* Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT) hariç; gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süreçte hamile çalışanlar,

* Süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar,

* Sağlık Bakanlığı ile MİT hariç; 60 yaş üzerinde olanlar (yönetici pozisyonunda olanlar hariç),

* Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar idari izinli sayılacak.

Bu yöntemlere dair usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici, bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları ile mahalli idareler, bağlı kurum ve kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı, diğer kamu kurum ve kuruluşları için ise üst yönetici tarafından belirleneceği ve bu yetkilerin devredilebileceği ifade edildi.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ NEDİR? SAAT KAÇTA BAŞLIYOR VE BİTİYOR?

Kamu kurum ve kuruluşlarında günlük çalışma başlama ve bitiş saatlerinin 10.00- 16.00 olarak belirleneceği bildirildi.

Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü toplantı veya aktivitenin gerekli güvenlik önlemleri alınarak video/tele konferans gibi yöntemlerle yapılmasına özen gösterileceği yer aldı.

Genelge kapsamındaki çalışanların, göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli ve istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacağı belirtilen genelgede, "Söz konusu çalışanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olup hizmetin yürütülmesi açısından sorumlulukları görev yerinde çalışanlar ile eşittir. Bu çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılmayacak ve hizmetine dönecektir" kaydedildi.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Genelgeye göre esnek çalışma saatleri kamu çalışanları için geçerli olacak. Özel sektör firmaları ise esnek çalışmaya dair kendi kararlarını verebilecek.

Kamu çalışanlarının bazıları evden çalışma ile bazıları ise iş yerlerine giderek çalışmalarını sürdürecek. Bu şekilde teması en aza indirmek isteyen yetkililer, kovid-19 salgın sürecinde kontrolün kaybolmamasını sağlamayı hedefliyor.

Dönüşümlü çalışacak kamu çalışanları yayımlanan genelgeye göre vali, belediye başkanları, bakan ve kamu kuruluşlarındaki yetkili kişiler tarafından belirlenecek. Dönüşümlü olarak çalışacak kişilerin izinleri hakkında karar ise yetkili kişilere bırakılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN