Tam kapanma nedir, ne zaman uygulanır?

Tam kapanma nedir, ne zaman uygulanır?

Uzmanların sıklıkla dile getirdiği tam kapanma; fırıncılar, sağlık çalışanları, emniyet güçleri ve basın mensupları hariç hiç kimsenin dışarı çıkmaması uygulamasıdır. Bazı Avrupa ülkeleri, 7-14 gün arasında kesintisi tam kapanma uygulayarak vaka sayılarında ciddi düşüş sağladı. İşte detaylar...

Ülkemizde kasım ayından beri koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle hafta sonu günleri uygulanan sokağa çıkma yasağında, bilindiği üzere vatandaşların ikamet ettikleri yerin yürüme mesafesi çevresinde yürüyüş yapmaları serbest. Marketler de 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Fakat ülke genelinde en az 14 gün 'tam kapanma' uygulanması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, vaka sayılarında düşüşün ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirtiyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan tam kapanma, ülkemizde sadece 2020 yılında Ramazan Bayramı günlerinde 4 gün boyunca uygulandı.

2021 yılı Ramazan ayı içerisinde belirli ek tedbirlerin gündeme gelebileceğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, "Sayın Bakanımız tarafından Cumhurbaşkanlığı kabinemize sunulacak" açıklamasında bulundu.

76642.jpg

TAM KAPANMA NEDİR?

Bazı meslek gruplarına mensup kişiler dışında herkesin evinde olması uygulamasına 'tam kapanma' denir. Vaka sayılarını düşürmek amacıyla uygulanan tam kapanma sayesinde, tüm pozitif vakalar izole olur ve süper taşıyıcıların başkalarıyla temas ederek virüsü bulaştırmaları önlenir.

Tam kapanma uygulamasında vatandaşlar yalnızca fırın ve hastanelere gitmek üzere dışarı çıkabilir. Ayrıca sadece fırınlarda çalışan personelin, sağlık çalışanlarının, polislerin ve basın mensuplarının dışarı çıkması serbesttir.

Tam kapanmanın gününü, ilgili ülkenin yönetimi ya da valiliği belirler. Uzmanlar, koronavirüs (kovid-19) hastalığının kuluçka süresinin 14 gün olması dolayısıyla tam kapanmanın da 14 gün uygulanması gerektiğini altını çiziyor.

KARANTİNA NE DEMEK?

Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbir faaliyetlerinin tümüne 'karantina' adı verilir. Karantina kısaca 'sağlık yalıtımı' anlamına gelir.

İtalyancadan gelen kelimenin kökeni Venedik'ten gelir. O dönem şehir devleti olan Venedik Cumhuriyeti'nde salgın hastalık bulaşmaması için şehre gelen gemiler, 40 gün boyunca denizde bekletilirdi. Karantina kelimesi de buradan gelmekteydi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN