Noterler cumartesi açık mı? İşte noter çalışma saatleri

Noterler cumartesi açık mı? İşte noter çalışma saatleri

Hafta içi ve hafta sonu noter mesai saatleri, koronavirüs salgını nedeniyle yeniden düzenlendi. 2019 yılından beri uygulanan 'nöbetçi noter' uygulaması geçici olarak kaldırıldı. Buna göre, cumartesi pazar günleri noter açık değil. Hafta içi günleri ise normal çalışma düzeni devam ediyor. İşte, noter ücret tarifesi...

'Yerinde Karar' dönemiyle birlikte koronavirüs vakasının azaldığı illerde cumartesi günü sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Salgından önce hayata geçirilen 'nöbetçi noter' ile cumartesi günleri bazı noter şubeleri hizmet vermeye başlamıştı. Kovid-19 sürecinde cumartesi günleri noterlerin çalışma saatleri 2021 merak konusu oldu.

CUMARTESİ GÜNÜ NOTERLER AÇIK MI?

6 Nisan 2019 tarihinde uygulanmaya başlana 'nöbetçi noter' vatandaşlar yoğun ilgi gördü. Zira hafta içi çalışanlar, bu sayede işyerinden izin almadan ya da işlerini ertelemeden noter işlemlerini cumartesi günü yapabiliyordu. Özellikle hafta sonu araç alım-satım yapmak isteyen vatandaşlar büyük kolaylık sağlanmıştı. Fakat 2020 yılında koronavirüs pandemisinin başlamasıyla bu uygulama geçici olarak kaldırıldı.

HAFTA SONU NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASI DEVAM EDİYOR MU?

Kovid-19 salgını nedeniyle birçok kuruluşun çalışma saatleri değişti. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte hafta sonu açık olan kurumlar kapatıldı. Türkiye Noterler Birliği'nden yapılan açıklamaya göre nöbetçi noterlik uygulaması ikinci bir karara kadar ertelendi. Nöbetçi noterler hafta sonu (cumartesi-pazar) saat 10.00 ile 16.00 arasında vatandaşlara hizmet veriyordu.

​Türkiye Noterler Birliği hafta sonu uygulanan nöbetçi noterlerin durumuna dair yaptığı açıklama şöyle: "Ülkemiz genelinde alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında, nöbetçi noterlik uygulaması ikinci bir karara kadar ertelenmiştir. Hafta içi verilen noterlik hizmetlerinde ise herhangi bir değişiklik yoktur. Bilgilerinize sunarız."

NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLADI?

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği'nin çalışmasıyla 6 Nisan 2019'da faaliyete geçen nöbetçi noterlik uygulamasıyla aynı yılın eylül ayına kadar 265 bin 644 işlem gerçekleştirildi.

Kısa sürede 15 milyar liralık işlem hacmi oluşurken, bunun 12,5 milyar liralık kısmının ikinci el araç satışı, 2,5 milyar liralık kısmının da ilk tescil işlemleri sonucu oluştuğu açıklandı. Nöbetçi noterliklerde yapılan 265 bin 644 işlem için devlet adına 36 milyon liralık vergi ve harç tahsil edildi.

NOTER ÇALIŞMA SAATLERİ 2021

Noterler hafta içi her gün mesaiye 09.00'da başlar ve öğle tatili olan 12.00 veya 12.30'a kadar (Noterlerde iş yoğunluğuna göre öğle arası 12.00-13.00 arası veya 12.30-13.30 arasında değişiklik gösterebilir) çalışmaya devam eder.

Öğleden sonra 13.00'te veya 13.30'da tekrar mesaiye başlayan noterler, akşam kapanış saati olan 17.00'a kadar çalışmaya devam eder.

NOTERLİK ÜCRET TARİFESİ

2021 yılı en düşük noter ücreti 6,93 TL'den az olamaz.

* Noter vasiyetname ücreti ve vakıf senedi düzenleme ücreti 313,53 TL

* Noter yazı ücreti sayfa başı 9,50 TL

* Noter çeviri ücretleri sayfa başı 78,65 TL

* Noter karşılaştırma ücreti sayfa başı 9,50 TL

* Noter tescil ücreti işlem başına 2,97 TL

* Noter emanet hesap ücreti yıllık 21,95 TL

* Noter defter tasdik onay ücreti 100 sayfaya kadar 2,97 TL, 100 sayfadan yukarı her 100 sayfa için 1,11 TL onaylama ücreti

* Noter defter ara ve kapanış tasdik ücreti maktu olarak 1,11 TL,

* Noter bildirim yazı ücreti 2,97 TL

* Noter yol ücreti ödeneği masraflara ek olarak her gün için 37,65 TL yol ödeneği

* Noter aracılık ücreti işlem başına masraflar hariç 2,12 TL

NOTER NEDİR?

Noter; yasaların kendisine verdiği yetkiyle, özel ya da tüzelkişilerin çeşitli belgelerine ve işlemlerine yasal geçerlik kazandıran, yasaların öngördüğü başka görevleri yerine getiren, belli nitelikleri ve kendine özgü bir yasal statüsü olan kamu görevlisi.

Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar. Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili olmak üzere bir noterlik kurulur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN