Burhan Kuzu kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte merak edilenler

Burhan Kuzu kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte merak edilenler

1988 yılında 'hukuk profesörü' olan Burhan Kuzu, kurucuları arasında yer aldığı AK Parti'den iki dönem milletvekilliği yaptı. Parlamenter sistem yerine getirilen 'Cumhurbaşkanlığı Kabine Sistemi'nin mimarları olarak biliniyordu. 2020 yılında koronavirüs nedeniyle 65 yaşında vefat etti. İşte, Burhan Kuzu biyografisi...

Milletvekili olduğu dönemde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı yapan Burhan Kuzu, 2008 yılında LGBT bireylere karşı cinsiyetçi ifadeleri ve seçim barajının düşürülmemesi ile ilgili yaptığı yorumlar tartışma konusu olmuştu. 2018'de uyuşturucu baronu Naci Zindaşti'nin tahliyesine etkisi olup olmadığı sorulan eski AK Parti milletvekili, hakimleri aradığını itiraf etti.

Kovid-19 hastalığına yakalanan Burhan Kuzu, 1 Kasım 2020 tarihinde yaşamını yitirdi. Kuzu'nun oğlu Süleyman Kuzu "Babam yaklaşık iki haftadır İstanbul'da özel bir hastanede koronavirüsü tedavisi görüyordu. Bu sabah kaybettik" dedi.

5f9e5e1555427e1b2cf8ede1.jpg

BURHAN KUZU'NUN HAYATI

1 Ocak 1955 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Kasım 2002 - Haziran 2015 ve Kasım 2015 - 24 Haziran 2018 tarihleri arasında AK Parti İstanbul milletvekilliği yaptı.

Babası Ali Rıza Bey ve annesi Zahide Hanım'dır. Akademik çalışmalarda bulunan Burhan Kuzu, 1998 yılında profesörlük unvanı aldı. Stajyer kaymakam olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeliği ve başkanlığı görevlerini yürüttü. Akademik araştırmalar çerçevesinde Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yer aldı.

Mesleki alanda yayımlanmış çok sayıda makale ve kitabı bulunmaktadır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üyelik ve yöneticilik yaptı. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde öğretim üyeliği yapmıştır. Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. Evli ve iki çocuk babası olan Kuzu, Fransızca bilmekteydi.

SİYASET KARİYERİ

2001 yılında AK Parti kurucu üyesi olarak aktif siyasete başlayan Kuzu, partinin ilk Demokrasi Hakem Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü. Sadece iki partinin meclise girebildiği 2002 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

2007 ve 2011 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise giren Kuzu, partisi içinde uygulanan üç dönem kuralına takıldığı için Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde aday olamadı.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Anayasa Komisyonu üyeliği yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması için yapılan ferdi başvuruları 2-3 hafta içinde karara bağlayacaklarını açıklamasına "Seçim barajı kaldırılırsa yok hükmünde sayarız, karar uygulanmaz" diyerek tepki göstermiştir.

thumbs-b2-81878947fc64768b9248ec52b78bc9e6.jpg

LGBT BİREYLER HAKKINDAKİ YORUMU

Burhan Kuzu, Türkiye'deki yeni anayasa çalışmaları sürecine LGBT fertlerin katılımı ve talepleri üzerine 2008 yılında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı sıfatıyla "Anayasa değişikliği çalışmaları sırasında eşcinsellerin de talepleri oldu. Hâlen de geliyor. İstiyorlar diye verecek miyiz? Şu anki koşullarda mümkün değil. Kamuoyu buna hazır değil" diyerek LGBT fertlere yönelik tutumunu dile getirmiştir.

NACİ ZİNDAŞTİ İTİRAFI

6 Nisan 2018'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti 5 adamıyla, 'adam öldürmek', 'cinayete azmettirmek' ve 'FETÖ üyeliği' suçlarından tutuklanmıştı. 6 ay tutuklu kalan Zindaşti, gece yarısı kararıyla tahliye edilmişti. Savcılık tahliyeye itiraz etse de Zindaşti ve adamlarına bir daha ulaşılamamıştı. 2020 yılında Haber Global TV'de bir programa katılan Burhan Kuzu, Zindaşti'nin tahliyesi için hakimleri aradığını itiraf etti.

Burhan Kuzu konuyla ilgili şunları söyledi: "Uyuşturucu baronu deyince, sanki adam baronluktan yatıyor da baronluktan çıkarmış, uyuşturucu suçundan çıkarmış gibi. Adam, 'Ben baron değilim diyor, ben baronsam Türk yargısı niye beni içeri atmıyor' diyor. Onun dediğini söylüyorum, savunmak anlamında söylemiyorum.

Benim aradığım dönemde dava açılmamıştı ve dava açılmadan hakimi aramak suç olmaktan 2014'te çıkarılmıştı. Türkiye siyasetinde yargı hissi arayan ne ilk benim ne de son benim. Binlerce arayan var. Bunlar gayet doğal olan şeyler. Benim nüfuz olarak aradığım zaman bulunduğum konum talimat vermeye müsait değildi. Benim baronla filan işim olmaz. Bulunduğum konum buna müsait değil, mizacım müsait değil. Sigara bile bilmem beni bilen bilir.

Bilinsin ki Türkiye'de yargıcı arayan siyasetçi de ne ilk benim ne son benim, binlerce arayan var."

BURHAN KUZU'NUN ÖLÜM NEDENİ

Hukukçu ve siyasetçi Burhan Kuzu, 1 Kasım 2020 tarihinde kovid-19 hastalığı nedeniyle 65 yaşında hayatını kaybetti. Kuzu, mart ayında sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaştığı bir mesajında, koronavirüs salgınının 'sosyal medya abartısı' olduğunu savunmuştu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da @burhankuzu kullanıcı adıyla yer almaktaydı.

2020-11-01-105859.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN