Durul Gence kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Durul Gence kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Deniz Harp Okulu'nda trampet takımında şefliğe kadar yükselen Durul Gence, arkadaşlarıyla kurduğu müzik grubuyla rock türünde şarkılar söyledi. Askeriyede rock'n roll müzik yapmasından dolayı dikkatleri üzerine çekti. Üniversite eğitimini idari bilimler fakültesinde tamamladı. İşte, Durul Gence'nin hayat hikayesi...

Türk müziğinin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Durul Gence, icracılığı, aranjörlüğü, eşlikçiliği ve şefliğiyle simgelenen müzisyenliği bir yana, eğitimciliğiyle de çevresindeki insanlara çok şey kazandırdı. Türkiye'de batı müziğinin temellerinin atılmasında büyük rol oynadı. İstanbul Caz Festivali'nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görüldü.

can-20854.jpg

DURUL GENCE'NİN HAYAT HİKAYESİ

14 Mart 1940 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi.

1954 yılında girdiği Deniz Harp Okulu'nda davul çalarak müzik hayatına başladı. Askeri okulun ardından lisans eğitimini ODTÜ İdrari Bilimler Fakültesi'nde tamamladı.

1970 yılında, Kafkas kahramanı Şeyh Şamil'e adadığı 'Şeyh Şamil' plağı ile ünlendi.

Okul yıllarında kurduğu müzik topluluğu ve ardından çalıştığı 'İstanbul Express', kurduğu 'Asia Minor Mission' topluluklarıyla; Ajda Pekkan, Rüçhan Çamay, Gönül Yazar, Alpay, Tanju Okan, Ertan Anapa gibi isimlere eşlik eden Durul Gence, yurt dışında da Herb Geller, Sonny Sharock, Bertice Reading, Four Pennies, Lili Ivanova, Mads Vinding, Peter Bastian, Anders Koppel, Herbie Mann gibi isimlerle çalıştı.

Caz müziğinin flüt devi Herbie Mann'in ricası üzerine İstanbul konserinde kendisine eşlik etti.

1 yıl kadar Norveç'te kaldı. ODTÜ'de ve Hacettepe Üniversitesi'nde insan, müzik ve caz dersleri veren Durul Gence'nin 'DG-4' adında bir topluluğu bulunuyor.

Mart 2005'te 50. sanat yılını kutladı.

Eşiyle beraber 'Gence Çocuk Yuvası'nı ve 'Durul gence Sanat Kursları'nı kurdu.

Parkinson hastalığına yakalanan Durul Gence, 20 Ekim 2021 tarihinde 81 yaşında hayatını kaybetti.

Melda Hanım ile evli ve 'Elvin' adında bir kızı vardı.

tumblr-o541eey6yp1vpx8wpo1-1280.jpg

DURUL GENCE ALBÜMLERİ

Durul Gence 10 (İlk Konser Canlı Kayıt)
Durul Gence 5 (Yıldızlara Ziyaret)
Durul Gence 5 (Bir Yaz Akşamı)

DURUL GENCE SINGLE ŞARKILARI

Durul Gence 10 (Şeyh Şamil-Hilal)
Durul Gence 5 (Sings BeeGee's)
Durul Gence 5 (A Taste of Honey-Pied Piper)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN