Genco Erkal kimdir, kaç yaşında, nereli, hangi dizilerde filmlerde oynadı? İşte hayatı

Genco Erkal kimdir, kaç yaşında, nereli, hangi dizilerde filmlerde oynadı? İşte hayatı

Üniversite eğitimini psikoloji üzerine alan Genco Erkal, öğrencilik yıllarında ilgi duyduğu tiyatro sahnelerinde 1957 yılına çıkmaya başladı. Sanat kariyeri boyunca yüzlerce oyun yazdı, yönetti ve oynadı. Çeşitli tiyatro topluluklarının kurulmasına önayak oldu. İşte, Genco Erkal biyografisi...

Verdiği bir röportajda, tiyatro sahnesinde ölmek istediğini dile getiren Genco Erkal, tiyatro sahnelerinin kendisine özel hissettirdiğini şu sözlerle anlattı: "Bambaşka bir dünyada yaşıyorsunuz. Seyircinin tepkisini anında alabiliyorsunuz. Ne sinemada ne televizyonda bu yok. Canlı iletişimde semeresini alkışlarla kahkahalarla alıyorsunuz bu da oyuncuyu uçuruyor, adrenalin yüklüyor. Bazen seyircide duvarla karşılaşırsınız. O zaman mücadele başlıyor. 15-20 dakika ulaşmaya çalışırsınız, delmeye çalışırsınız, bazen de delemezsiniz nadir de olsa. Bazı seyirci de, açılır açılmaz sizi kucaklar işte o an uçarsınız."

GENCO ERKAL NEDEN YARGILANIYOR?

2016 yılındaki Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla ifadesi alınan Genco Erkal hakkında iddianame düzenlendi. 4 yıl 8 ay hapis cezası istenen 83 yaşındaki ünlü oyuncu savunmasında, "Paylaşımlarımın hiçbirinde Cumhurbaşkanına hakaret diye bir şey zaten söz konusu değil. Başkanlık sistemine karşıyım dedim. İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşıyım. İnsanların, düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına karşıyım dedim. Doğanın katledilmesine, betonlaştırılmasına karşıyım" sözlerini kullandı.

crz-t10waaeg3ju.jpg
Tarık Akan ve Genco Erkal / 1981

GENCO ERKAL'IN HAYAT HİKAYESİ

28 Mart 1938 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Babası deniz subayıydı, annesi tasarımcı terziydi.

Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladı.

Genco Erkal, 1959 yılından itibaren Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1969 yılında Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. Gorki, Brecht, Sartre, Peter Weiss, Steinbeck, Havel, Tankred Dorst gibi yabancı yazarların yanı sıra Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Can Yücel, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Behiç Ak gibi Türk yazarların oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.

Yaroslav Haşek'ten Aslan Asker Şvayk, Gogol'den Bir Delinin Hatıra Defteri, Bertolt Brecht'ten Galileo, Maxwell Anderson'dan Yalınayak Sokrates, Nazım Hikmet'ten Kerem Gibi, Can Yücel'den Can oyunlarıyla çeşitli ödüller kazandı.

Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan At, Faize Hücum, Hakkari'de Bir Mevsim, Camdan Kalp, Pazar-Bir Ticaret Masalı sinema filmlerinin başrolünde oynadı. TRT için Haldun Taner'in ünlü müzikli oyunu Keşanlı Ali Destanı'nı yönetti ve oynadı.

Değişik yıllarda birçok kez 'Yılın En İyi Erkek Oyuncusu', 'En İyi Tiyatro Yönetmeni' seçildi, yaşam boyu başarı ödülleri kazandı.

Nazım Hikmet'ten Sevdalı Bulut, Philippe Minyana'dan Ou vas-tu Jérémie? ve Paulo Coelho'nun ünlü romanından uyarlanan Simyacı oyunlarını Fransızca oynadı.

2008 yılında kendi yazdığı ve yönettiği Sivas'93 adlı belgesel tiyatro oyununu, Türkiye ve Avrupa genelinde tiyatroseverlerle buluştu.

ABD tarihçi ve tiyatro yazarı Howard Zinn tarafından 1999 yılında yazılan Marx in Soho adlı tek kişilik tiyatro oyununu güncelleyerek Marx'ın Dönüşü adıyla 2009 yılında sahnelemeye başladı.

basliksiz-1-1ikq-cover.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1938 doğumlu olan Genco Erkal, 2021 yılı itibarıyla 83 yaşındadır ve koç burcudur.

1974-1977 yılları arasında oyuncu Zeynep Tedü ile evli kaldı. 'Ayşe' (d.1975) adında bir kızı vardır.

Genco Erkal 1.77 metre boyunda, 72 kilo ve koç burcudur.

İyi seviyede İngilizce ve Fransızca konuşabilmektedir.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @gencoerkal, Twitter'da @dostlartiyatro kullanıcı adıyla yer almaktadır.

GENCO ERKAL FİLMLERİ

1974 - Bir Delinin Hatıra Defteri
1982 - At
1982 - Faize Hücum
1983 - Hakkari'de Bir Mevsim
1988 - Keşanlı Ali Destanı
1990 - Camdan Kalp
2008 - Pazar-Bir Ticaret Masalı
2010 - Prensesin Uykusu
2016 - Üvey Evlat

GENCO ERKAL DİZİLERİ

2017 - 7 Yüz (Serhat)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN