Mesut Özil kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, hangi takımlarda oynadı? İşte merak edilenler

Mesut Özil kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, hangi takımlarda oynadı? İşte merak edilenler

Almanya'ya çalışmaya giden bir Türk ailenin ikinci çocuğu olarak Gelsenkirchen'de doğan Mesut Özil, futbolculuk kariyeri boyunca Schalke 04, Werder Bremen, Real Madrid, Arsenal, Fenerbahçe ve son olarak Başakşehir'de forma giydi. Yıldız futbolcu milli takım tercihini ise Almanya'dan yana kullandı. İşte, Mesut Özil biyografisi...

Avrupa futbolunun 2010'lu yıllarına damgasını vuran isimlerden biri olan Mesut Özil, kariyerinin sonuna gelirken beklentilerin uzağındaki performansıyla tartışma konusu oluyor. Çocukluktan beri taraftarı olduğu Fenerbahçe'ye transferi dünya basınında haber olan ünlü futbolcu, kadro dışı kalmasının ardından Başakşehir'in yolunu tuttu.

2022 yılının Mayıs ayında Endonezya'nın başkenti Jakarta'yı ziyaret eden Mesut Özil, kendisine yöneltilen, "Avrupa'da Müslüman olmanın bir zorluğu olup olmadığı" sorusunu şöyle yanıtladı: "Sporda Müslüman olmanın zor bir tarafı yoktur. Müslüman olarak doğdum ve her zaman bu benim yaşamımın bir parçası olarak kaldı. Ben Müslüman olmaktan mutluyum. Müslüman olmaktan da her zaman gurur duydum." 2022-23 sezonuna Başakşehir formasıyla başlayan yıldız futbolcunun devre arasında Endonezya ligine transfer olacağı iddia edildi.

mesut-ozil-endonezya.jpg

MESUT ÖZİL'İN HAYAT HİKAYESİ

15 Ekim 1988 tarihinde Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde dünyaya geldi. Mesut Özil aslen Zonguldak Devreklidir. Hışıroğlu köyünden olan babası Mustafa Özil ve annesi Gülizar Özil, 1970'li yıllarda işçi olarak Almanya'ya yerleşti. Mesut Özil'in kendisi gibi futbolcu olan Mutlu adında bir abisi ve iki kız kardeşi bulunuyor.

Mesut Özil, 2022 yılı itibarıyla 34 yaşındadır.

2019 yılında Türk asıllı İsveçli Amine Gülşe ile evlendi. Çift, 2020 doğumlu Eda adında bir kız çocuk sahibidir.

Mesut Özil 1.81 cm boyunda, 76 kilo ve terazi burcudur.

Fenerbahçe taraftarıdır.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @m10_official, Twitter'da @M10 kullanıcı adıyla yer almaktadır.

Kariyerinde Dünya Kupası şampiyonluğu bulunan Mesut Özil, İngiltere'de Arsenal ile 4 lig kupası, 2 Süper Kupa; İspanya'da Real Madrid ile 1 lig şampiyonluğu, 1 de Süper Kupa kazandı. Deneyimli futbolcu, Almanya'da Werder Bremen ile de 1 lig kupası sevinci yaşadı.

mesut-ozil-arsene-wenger.jpg
Arsene Wenger ve Mesut Özil

MESUT ÖZİL'İN FUTBOL KARİYERİ

Mesut Özil, kariyerine de Gelsenkirchen futbol takımının altyapısında başladı. Daha sonra bıradan Schalke 04'ün altyapısına transfer olan yıldız futbolcu; Rot Weiss, RW Essen ve Schalke 04'ün genç takımlarında oynadıktan sonra 2006 yılında Schalke 04'ün A takımına yükseldi.

2 yıl burada top koşturan Mesut Özil, ardından 2008 yılında Werder Bremen'e transfer oldu. 2010 yılında ise kariyerinin zirvesine ulaştığı Real Madrid ile anlaşan yıldız futbolcu burada ortaya koyduğu performansla birçok takımın ilgisini çekti.

3 yıllık Real Madrid macerasının ardından 2013'te Arsenal'a transfer olan Mesut Özil, 2020-21 sezonu başında teknik direktör Mikel Arteta tarafından, oyun planına uymadığı gerekçesiyle kadro dışı bırakıldı.

2021'in Ocak ayında taraftarı olduğu Fenerbahçe'ye transfer oldu. Burada dört farklı teknik direktörle çalışan Mesut Özil, beklentilerin uzağında kalarak eleştirilerin hedefi oldu. 2021-22 sezonunun ikinci yarısında teknik direktör İsmail Kartal ile yaşadığı tartışma neticesinde yönetim tarafından sezon sonuna kadar kadro dışı bırakıldı.

2022-23 sezonu yaz transfer döneminde teknik direktörlüğünü Emre Belözoğlu'nun yaptığı Başakşehir FK'ya transfer oldu. Kariyerinde 50 milyon euro piyasa değerine ulaşan Mesut Özil'in piyasaya değeri 1.8 milyon euroya kadar geriledi.

mesut-ozil-basaksehir.jpg
Mesut Özil ve Göksel Gümüşdağ

MESUT ÖZİL HANGİ MİLLİ TAKIMDA OYNUYOR?

Almanya Milli Takımı'nda forma giyen Mesut Özil, Almanya'nın genç takımlarında toplam 27 maç oyadı ve 9 gol kaydetti. En büyük başarısı ise İsveç'te yapılan Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası finalinde İngiltere'ye karşı oynanan final maçını bir gol, iki asist ile 4-0 kazanmak oldu. Mesut maçın adamı seçildi. Almanya milli takımlarında toplamda 43 maçta 14 gol 19 asist kaydetti.

Almanya Milli Takımı ile Türkiye Milli Takımı arasında bir yıl süren sürecin sonunda Almanya'yı tercih ettiğini Şubat 2009'da açıkladı. Bu tercih uzun süre polemik konusu oldu. Alman siyasetçiler ise bunun uyum açısından önemli bir sinyal olduğunu belirtti.

Mesut Özil tercihini şu cümlelerle ifade etti: "Ben bu ülkede doğup büyüdüm. Genç ve 21 yaş altında Almanya formasını başarıyla giydim. Burada kendimi iyi hissediyorum. Bu nedenle Almanya Milli Takımı'nı seçtim. Almanya kadrosunda da niçin başarılı olmayayım? Ben ve ailem her zaman Türk kalacağız. Fakat doğduğum, yaşadığım ülke olan Almanya'nın formasıyla kendimi daha iyi hissediyorum."

mesut-ozil-cristiano-ronaldo.jpg
Cristiano Ronaldo ve Mesut Özil

MESUT ÖZİL'İN OYNADIĞI TAKIMLAR

2005-2006 - Schalke 04 U19
2006-2008 - Schalke 04
2008-2010 - Werder Bremen
2010-2013 - Real Madrid
2013-2021 - Arsenal
2021-2022 - Fenerbahçe
2022-2023 - Başakşehir

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN