Sezen Aksu kimdir, kaç yaşında, nereli, boyu kaç, babası kim? İşte biyografisi

Sezen Aksu kimdir, kaç yaşında, nereli, boyu kaç, babası kim? İşte biyografisi

Türk pop müziğinin güçlü seslerinden Minik Serçe mahlaslı Sezen Aksu, yıllanmış aşk şarkılarıyla müzik listelerinde ilk sıraların daimi üyesi. Hayranları, onun hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor. Sezen Aksu aslen nereli, hiç evlendi mi, çocuğunun ismi ne? İşte Sezen Aksu'nun yaşam öyküsü...

Şarkılarıyla birçok insanın hayatına dokunan Sezen Aksu, verdiği bir röportajında, 'Geri Dön' şarkısı için; "Yaygın bir süre yaşadıklarımın hepsinden süzülenlerin bir özeti. Tek bir olay, tek bir etkileşim değil. Çok tanıdığım duyguları ifade ediyorum. Tanımadığım duyguları ifadelendirmekten kaçınırım; çünkü içinde gerçeklik duygusu olmaz" ifadelerini kullandı. Sezen Aksu, son dönemde tartışmalı sözler içeren 'Şahane Bir Şey Yaşamak' adlı şarkısı ile sosyal medya gündeminde konuşulmaya devam ediyor.

SEZEN AKSU'NUN HAYATI

Sezen Aksu, 13 Temmuz 1954 tarihinde Denizli'nin Sarayköy ilçesinde dünyaya geldi.

Sezen Aksu'nun asıl adı Fatma Sezen Yıldırım'dır.

Babası Sami Yıldırım aslen Rizeli, Annesi Şehriban Yıldırım ise Selanik göçmeni.

Sezen Aksu 3 yaşındayken ailesinin İzmir'e taşınması ile eğitim hayatına İzmir'de başladı.

Kardeşi Nihat ile büyüyen Aksu, gençlik yıllarında çeşitli sanat dalları ile yakından ilgilendi. Bir dönem resim, tiyatro ve dans dersleri aldı.

Orta öğretim eğitimini İzmir Kız Lisesi’nde tamamlayan Sezen Aksu, yüksek öğretim eğitimine Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile devam etti. Fakat ikinci sınıfa geldiğinde okulu bırakma kararı aldı.

sezen1.jpg

SEZEN AKSU'NUN KARİYERİ

Aksu, 1970 yılında Hafta Sonu dergisinin açtığı, jüri başkanlığını Ajda Pekkan'ın yaptığı 'Altın Ses' yarışmasında altıncı olurken, bir diğer pop sanatçısı Nilüfer birinci olmuştu. Böylece Nilüfer, Sezen Aksu'dan önce ilk albümünü yayınladı.

1974 yılında, müziğe olan ilgisi sayesinde plak yapmak amacıyla İstanbul’a taşındı.

İstanbul'a taşındıktan bir yıl sonra ilk 45'lik plağı, 'Haydi Şansım'ı Sezen Seley adıyla çıkardı.

Pek satmayan bu 45'liği, Sezen Aksu adıyla piyasaya çıkardığı ikinci 45'liği Yaşanmamış Yıllar/Kusura Bakma izledi. Kendisini uzun süre kırk beşlik plaklar listesinde bir numara yapacak üçüncü 45'liği Olmaz Olsun/Vurdumduymaz'ı 1976 yılında çıkardı.

Minik Serçe, sonrasında, 1976 yılında ilk sahne çalışmasına başladı.

'Bebek Belediye Gazinosu'nda sahne almaya başlayan Aksu, 1977 yılında Allah' a Ismarladık/Kaç Yıl Geçti Aradan, Kaybolan Yıllar/Neye Yarar 45'likleri ve ilk 33'lüğü olan 'Allah'a Ismarladık' albümlerini çıkardı.

1978 yılında Hurşid Yenigün'ün iki bestesi için söz yazan Aksu, Gölge Etme/Aşk kırk beşlik plağını yaptı. Yine aynı yıl, piyasadaki en eski Sezen Aksu albümü olma özelliğini taşıyan Serçe, çift LP olarak piyasaya çıktı.

1979 yılında İlk Gün Gibi/Yalancı ve Allah Aşkına/Sensiz İçime Sinmiyor kırk beşlikleri piyasaya çıktı. Aynı yıl sanatçı, sinema sektöründe de göründü.

4.jpg

1980 yılında Sevgilerimle albümünü çıkaran sanatçı, 1981 yılında 'Sezen Aksu Aile Gazinosu' adlı müzikal için çalışmalar yaptı.

1982 yılında Şan Müzikholü'nde Sezen Aksu Aile Gazinosu gösterime girdi. Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda ve Altan Erbulak ile aynı oyunu paylaşan Aksu, sahnede yedi farklı karakteri canlandırdı. Sonrasında Firuze albümünü yayımlayan sanatçı, aynı yıl, dönemin popüler dergisi Hey tarafından 'Yılın Kadın Şarkıcısı' seçildi.

1983 yılında Aksu, Hey'in Geleneksel Oskar Konseri'ne de 'Yılın Kadın Şarkıcısı' olarak katıldı.

1983 yılında Sezen Aksu, Eurovision'a katılma kararı aldı. Söz ve müziği Ali Kocatepe'ye ait 'Heyamola' parçasını, Ali Kocatepe ve Coşkun Demir ile birlikte seslendirildi. Türkiye finaline kalan bu parça Eurovision finallerinde Türkiye'yi temsil edemedi.

1983 yılında 'Heyamola' parçasının 45'liği yine Hey Dergisi tarafından yılın plağı seçildi.

Sanatçı, 6 Eylül 1984'de Sen Ağlama albümünü piyasaya çıkardı.

TRT'nin denetiminden geçemediği için önceleri televizyonda şarkıları yayınlanmayan Aksu, 1985'in başından itibaren bu fırsatı elde etti. Şarkılar TRT'de yayınlanmaya başlar başlamaz albüm büyük bir ilgi gördü ve satış listelerinin zirvesinde haftalarca yer aldı.

Aksu, albümün 56. haftasında Hey Dergisi'ne yaptığı açıklamada "Bekliyordum ama bu kadarını değil... Ne yalan söyleyeyim, 1 yılı aşkın sürece listelerde kalacağımı sanmıyordum. Tüm müzikseverlere candan, gönülden teşekkürlerimi sunuyorum" açıklamasında bulundu.

1985 yılında Aksu, Eurovision Türkiye finaline bir kez daha katıldı. Bu seferki şarkının adı Küçük Bir Aşk Masalı'ydı. Sözleri Aksu'ya ait olan bu şarkıyı Sezen Aksu ve Özdemir Erdoğan birlikte seslendirdi ama sonuç ne yazık ki değişmedi. Eurovision'da Türkiye'yi temsil etme hakkını bir türlü kazanamayan Aksu, 1985'ten sonra bir daha yarışmaya katılmadı.

1985 yılında, sanatçı 'Bin Yıl Önce, Bin Yıl Sonra' isimli müzikal için hazırlandı. Müzikal, 1986 yılının ilk haftasından itibaren gösterime girdi. Şan Müzikholü'nde kapalı gişe oynayan bu müzikal, dönemin dünyasını ve Türkiye'sini Ti'ye alıyordu. Sahnede büyük beğeni toplayan Aksu, sahneyi Şener Şen, İlyas Salman, Ayşen Gruda gibi isimlerle paylaştı.

3.jpg

1986'da 'Git' şarkısı ile büyük beğeni toplayan sanatçı, 'On Yedi Dergisi'nin Ocak 1986 sayısında okuyucu anketinde '1985'in en büyük kadın şarkıcısı' seçildi. Aksu, 1988 yılında 'Sezen Aksu 88'i çıkardı. Aynı şekilde 1989 yılında 'Sezen Aksu Söylüyor' albümüyle beliren Aksu, bu albümle çok büyük bir beğeni topladı.

1989 yılında Sezen Aksu beyaz perdede yine göründü. Yönetmenliğini Yavuz Özkan'ın yaptığı 'Büyük Yalnızlık'ta Sezen Aksu, başrolü Ferhan Şensoy ile paylaştı. Film, 1990 yılındaki Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Görüntü dalında ödül aldı. Filmin müzikleri, Aksu'nun yapımcısı Onno Tunç'a aitti. Filmin müziklerinden 'Aşk Irmakları', dört yıl sonra 'Uçurtma Bayramları' adıyla Levent Yüksel'in ilk albümünde yer alacaktı.

2010 yılında Amerikan NPR radyosu tarafından belirlenen '50 Büyük Ses' listesinde yer alan Sezen Aksu'nun, Nisan 2010'da İsveç'in başkenti Stockholm'de, Fahir Atakoğlu ile birlikte verdiği konser çok sayıda Türk ve İsveçli müziksever tarafından izlendi.

Aksu, 10 yıllık aranın ardından 'TurkofAmerica' ile 'GNL Entertainment'ın ortaklaşa organize ettiği, kurumsal sponsorluğunu ise Washington merkezli Türk Kültür Vakfı'nın yaptığı ABD'de 4-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Maryland, Strathmore Konser Salonu'nda günü, New York, Carnegie Hall ve New Jersey'nin Newark şehrindeki Prudential Hall’de üç konser verdi.

ABD konserlerinde sanatçıya Atakoğlu eşlik etmiştir. Aksu, New Jersey konserinde kendisine ayrılan süreyi aşması üzerine seyircilere, "Biz bu sınırları aştık, Amerikalılar da sabır rekoru kırdılar, New Jersey'de de bu gece böyle olacak, sizleri mutlu etmeden bu sahneden inmeyeceğim" demiştir.

2011 yılına gelindiğinde Aksu tekrar stüdyoya girmiş ve Öptüm albümünü yayımlamıştır. İçerisinde genel olarak kendi söz ve bestelerinden oluşan 'Unuttun mu Beni', 'Vay', 'Aşka Şükrederim', 'Ah Felek Yordun Beni' gibi şarkıları barındıran albüm, söz ve müziği Nazan Öncel'e ait olan 'Ballı' şarkısı da albümde yer almaktadır. Cemal Süreyya'nın 'Sayım' isimli şiiri de Aksu'nun bestesiyle albümde yer aldı. Albümden 'Unuttun mu Beni' ve 'Vay' şarkılarına klip çekildi.

Aksu 2013 yılında Kayıp Şehir, 2014 yılında Yeniler ve Yeni Kalanlar teklilerini çıkardı ve 2015'te Eksik Olma şarkısı ile sürdürülebilir çay tarımına destek verdi.

Ocak 2016'da İstanbul Volkswagen Arena'da sahne alan Sezen Aksu, sahnelere veda ettiğini açıkladı. Aksu, "Her bitiş yeni bir başlangıçtır. Üretmeye devam edeceğim; fakat daha önceden söz verdiğim birkaç konseri de yaptıktan sonra sahneye veda ediyorum. İstanbul'da son konserim. Bugün 40 yılın anısına burada benimle olduğunuz için şükranla doluyum" dedi.

Aynı yılın eylül ayında müziğe geri dönme kararı aldı.

Ocak 2017'de 23. albümü 'Biraz Pop Biraz Sezen'i DMC aracılığıyla piyasaya sürdü.

SEZEN AKSU'YA NEDEN MİNİK SERÇE DENİR?

Sezen Aksu'nun ilk filmi, başrolünü Bulut Aras'la paylaştığı, 'A Star is Born' (Bir Yıldız Doğuyor) yabancı filminden uyarlanan ve bir Atıf Yılmaz filmi olan 1979 yapımı Minik Serçe oldu.

Sanatçı bu tarihten sonra Minik Serçe adıyla anılmaya başlandı. Bir ünlü doğarken, başka bir ünlünün sönüşünü anlatan film, o dönemde fazla beğeni toplamadı. Aksu, bu filmi 1999 yılında Okan Bayülgen'in Zaga programında tekrar seyretmiş ve filmdeki rolünü tebessümle yorumladı.

SEZEN AKSU'NUN ÖZEL YAŞAMI

1954 tarihinde doğan Sezen Aksu, 2022 yılı itibarıyla 68 yaşında ve yengeç burcu.

Sezen Aksu, genç yaşta Hasan Yüksektepe ile kısa süren bir evlilik yaptı.

Müzik kariyerinde albüm yayınlamadan önce Ali Engin Aksu ile evlendi ve 'Aksu' soyadını bu evliliğinden aldı fakat bu evliliği de kısa sürdü.

10 Temmuz 1980 tarihinde Sinan Özer ile evlenen Sezen Aksu, 1983 yılında evliliğini sonlandırdı.

Sezen Aksu'nun bu evliliğinden Mithat Can Özer adlı şarkıcı bir oğlu var.

1993 yılında gazeteci Ahmet Utlu ile evlenen sanatçının bu evliliği de kısa sürdü

Evliliklerinin yanı sıra Uzay Heparı ile yaşadığı aşkıyla da bilinen Sezen Aksu, 4 evlilik gerçekleştirdi.

Sezen Aksu 1.55 cm boyunda ve 71 kilo.

Aksu, video paylaşım platformu YouTube'da Sezen Aksu ismiyle yer alıyor.

son.jpg

SEZEN AKSU ALBÜMLERİ

1977 - Allahaısmarladık

1978 - Serçe

1980 - Sevgilerimle

1981 - Ağlamak Güzeldir

1982 - Firuze

1984 - Sen Ağlama

1986 - Git

1988 - Sezen Aksu'88

1989 - Sezen Aksu Söylüyor

1991 - Gülümse

1993 - Deli Kızın Türküsü

1995 - Işık Doğudan Yükselir

1996 - Düş Bahçeleri

1997 - Düğün ve Cenaze

1998 - Adı Bende Saklı

2000 - Deliveren

2002 - Şarkı Söylemek Lazım

2003 - Yaz Bitmeden

2005 - Bahane

2008 - Deniz Yıldızı

2009 - Yürüyorum Düş Bahçeleri'nde...

2011 - Öptüm

2017 - Biraz Pop Biraz Sezen

2018 - Demo

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN