Cam tavan ne demek? Ayrımcılık, taciz, mobbing...

Cam tavan ne demek? Ayrımcılık, taciz, mobbing...

Cam tavan tabiri, özellikle kadınların iş hayatında maruz kaldıkları ayrımcılık ve baskıyı anlatmak için kullanılan bir benzetmedir. Cam tavan, azınlıkların belli bir noktaya gelmesinin engellenmesi için kullanılır. İşte, cam tavan hakkında bilgiler...

Cam tavan, kadınların çalıştıkları şirketlerde üst düzey pozisyonlara yükselmelerini engelleyen, elle tutulamayan gözle görülemeyen bir kavramdır. İş hayatında kadın-erkek eşitsizliğinin nedeni olan en temel sorunlardan biridir. Kadının kişisel yetersizliği ile yakından uzaktan alakası olmayan bu hayalet toplumsal roller, ailevi sorumluluklar bahaneleri ile ön yargılardan oluşan görünmeyen bir engeldir.

CAM TAVAN NEDİR?

Cam tavan (glass ceiling), azınlık olan bir demografik grubun hiyerarşide belli bir seviyenin üzerine yükselmesini engelleyen görünmez mekanizmayı ifade eden bir metafordur. Fakat günümüzde 'cam tavan' tabiri, kadınların iş yaşamında maruz kaldığı engeli, baskıyı, mobbing'i anlatmak için kullanılır.

Cam tavan benzetmesinde, iş yerinde hiyerarşik olarak yükselmenin yanı sıra, aynı işi yapmasına rağmen daha az ücret alan kadınlar da kastedilir. Bu görünmez bariyerler nedeniyle, kadınlar işlerini en iyi şekilde yapsalar dahi, sıra hiyerarşik olarak yükselmeye veya ücret artışı almaya geldiğinde, kadınlar erkeklere göre daha dezavantajlı olurlar.

CAM TAVAN TARİHÇESİ

'Cam tavan' metaforu ilk kez 1978 yılında Marilyn Loden tarafından bir konferansta kullanıldı. ABD'de kadınların yanı sıra siyahiler gibi azınlıkta kalan unsurlar için de kullanıldı. Beyazların çoğunlukta olduğu ülkelerde 'cam tavan'dan en çok kadınlar ve beyaz olmayan kişilerin mağdur olduğu belirtiliyor.

Show TV'de ekranlara gelen 'Cam Tavanlar' dizisi, kadınların iş hayatında maruz kaldığı ayrımcılığa dikkat çekmeyi hedefliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN