Odyolog nedir, ne iş yapar? Odyologların görevleri nelerdir? Odyoloji iş imkanları ve atama puanları

Odyolog nedir, ne iş yapar? Odyologların görevleri nelerdir? Odyoloji iş imkanları ve atama puanları

Farklı meslek grupları hayatımızın içinde yerini alırken bunlardan bir tanesi de odyolojidir. Peki, Odyolog nedir? Odyolog ne iş yapar? Odyologların görevleri nelerdir? İşte odyolog hakkında merak edilen tüm detaylar…

Günümüzde pek çok farklı meslek grubu bulunurken bunlardan biri de odyoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Odyoloji, denge sorunu ve işitme kaybı yaşayan hastaların tespitini gerçekleştiren bununla birlikte tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışmalar yürüten bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Odyolog ise bu bilim dalında çalışan uzman kişilere verilen isimdir. Odyologlar uzman hekim tarafından koyulan tanı ile birlikte tedavi çerçevesinde hastalara çeşitli testler yapmaktadır. Peki, Odyolog nedir? Odyolog ne iş yapar? Odyologların görevleri nelerdir? İşte odyolog hakkında merak edilen tüm detaylar…

ODYOLOG NE İŞ YAPAR?

Denge sorunu ve işitme kaybı yaşayan hastaların tespit edilmesinde odyologlar görev almaktadır. Kulak sorunları ile ilgili gerekli testleri yapan odyologlar meslek yükümlülüklerini yerine getirir.

ODYOLOGLARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Odyolog olarak hizmet veren kişilerin görevleri şu şekildedir:

Tanı koyan doktor ile görüşerek hangi işitme testlerinin uygulanacağını belirlemek,

İşitme sorunlarının türünü ve derecesini tespit etmek,

Odyometrik tanılardan elde edilen verileri yorumlamak,

Yazılı raporlar hazırlamak,

Hastalığın tedavisi süresince işitme ve diğer yardımcı cihazların yerleştirilmesini sağlamak,

Kulak sağlığının korunmasına yönelik bilgilendirici paylaşımlarda bulunmak.

Odyologların görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle son yıllarda işitme kaybı ile ilgili problemler sık sık gündeme geliyor. Bu doğrultuda odyolog ihtiyacı da artıyor. Az bilinen meslekler arasında yer alan odyoloji sağlık alanında tercih edilebilecek mesleklerden bir tanesidir.

Odyolog nedir

ODYOLOGLAR NEREDE ÇALIŞIRLAR, İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NASILDIR?

Türkiye'de sağlık sektörü büyürken ara eleman açığı da artmaktadır. Bu kapsamda ara eleman açığını kapatacak bir meslek de odyolojidir. Odyologlar, hastanelerin odyoloji bölümleri, işitme merkezleri ve özel kliniklerde görev almaktadır.Türkiye'de odyoloji mezunlarının sayısının az olması nedeniyle iş imkanları da oldukça yüksektir.

ODYOLOG NE İŞ YAPAR?

Odyolog olmak isteyen kişiler KPSS sınavına katılarak Devlet hastanelerinde iş bulabilmektedir. Odyologlar için atama puanı 80 ile 93 arasında yer alır.

ODYOLOG NASIL OLUNUR?

Odyolog olmak isteyen kişiler üniversiteleri odyoloji bölümünden mezun olması gerekir. 4 yıllık eğitim veren odyoloji bölümü Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alır. Türkiye'de 2011 yılından bu yana odyoloji bölümü üzerine eğitimler verilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler odyolog unvanı alır.

ODYOLOG AMELİYATA GİRER Mİ, AMELİYAT YAPAR MI?

Odyolog olan kişiler tek başına ameliyat yapmaz. Ancak koklear implant gibi çeşitli ameliyatlarda doktorlara yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN