Airbus'tan tarihi başarı! 10 saniyede 20 ton su boşalttı: A400M'den kırılması zor rekor

Airbus tarafından yayınlanan videoda A400M Kargo uçağının yapılan testler sonucunda binlerce ton suyu saniyeler içerisinde boşalttığı gözlendi. Aslen Askerî nakliye uçağı olarak kullanılan A400M, sıcak hava dalgaları nedeniyle zor dönemler geçiren Avrupa'da yaz aylarında çok sayıda çıkan orman yangınlarına karşın küçük modifikasyonlarla göreve hazır.

Avrupalı dev üretici Airbus, İspanya'da gerçekleştirdiği testler sırasında modifiye edilerek yangın söndürme kiti takılan bir A400M ile 20 son suyu 10 saniyeden kısa sürede boşaltmayı başardı ve kırılması oldukça zor olacak yeni bir rekora imza attı.

KİT ÇOK KOLAY BİR ŞEKİLDE UÇAKLARA TAKILABİLİYOR

Airbus yapılan açıklamalarında takılan bu kitin neredeyse hiçbir ciddi değişiklik gerekmediğini belirtirken bu uçağın muadillerine karşı sahip olduğu kıvrak manevra kabiliyetleri göz önüne alındığında A400M'in yerden 50 metre (150 feet) gibi yüksekliklerden kolaylıkla su bırakabileceğini belirtti.

Havacılıkta 'barrell roll' adı verilen 'fıçı tono' hareketini dahi o cüssesi ile yapabilen A400M, bu kit ve kabiliyetleri göz önüne alındığında orman yangınlarına oldukça yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Sistemin tek eksisi ise ne yazık ki ikmal yapılabilmesi için uçağın uygun görülen bir meydana iniş yapıp su tanklarını tekrar doldurması gerekiyor.

TÜRKİYE'NİN ELİNDE BU UÇAKLARDAN 10 TANE VAR

Öte yandan Türkiye'nin elinde yaklaşık 10 adet A400M askerî nakliye uçağı bulunduğu biliniyor ve bu kitlerin alınması durumunda envanterdeki bu uçakların son dönemlerde ülkemizde yaşanan orman yangınlarına oldukça efektif bir şekilde yardımcı olabileceği düşünülüyor.