Akif Beki: Dışı TL içi dolar mevduat hesapları olacak

Yıldıray Oğur ve Akif Beki gündeme dair konu başlıklarını Reşitpaşa Yokuşu'nda konuştu. AK Partinin yeni modeli dövize endeksli mevduat sistemini değerlendiren Beki, ''TL görünümlü dolar mevduat hesapları teşvik ediliyor. Dışı Türk Lirası içi dolar mevduatlar olacak, aradaki farkı da hazine üstlenecek'' dedi.

KARAR yazarları Yıldıray Oğur ve Akif Beki KARAR TV'de gündemin öne çıkan başlıklarını ele aldı. Dövize endeksli Türk Lirası mevduatı şeklinde anılan sistemin detayları hakkında konuşan Beki, '' TL görünümlü dolar mevduat hesapları teşvik ediliyor. Dışı TL içi dolar mevduatlar olacak, aradaki farkı da hazine üstlenecek. Türk Lirası doları olmayan gariban halkın vergileriyle ödeyecekler'' şeklinde konuştu.


Erdoğan'ın Başbakan olduğu süreç ile Cumhurbaşkanlığı sürecini değerlendiren Beki; ''Cumhurbaşkanı Erdoğan, benim başbakanlığım zamanında Merkez bankası döviz rezervlerini 135 milyara kadar çıkarmıştık. Bu tarihi bir rekordu, sonra bir ara düştü ben yoktum Cumhurbaşkanıydım dedi. Döviz rezervlerini Başbakan Erdoğan çıkardıysa onun yokluğunda, Cumhurbaşkanlığındayken acaba kim düşürdü. Düşüş yılları da 2019-2021 ağırlıklı olarak son iki yılda eridiğini kendi söyledi'' dedi.

Beki sözlerine şöyle devam etti:

''Erdoğan yeni sistemde 2008 yılında Cumhurbaşkanı olmuş bütün yetkiler kendisinde toplanmış tek başlılık sistemine geçmişiz. Cumhurbaşkanı göreve başladığı gün ne yetki istediysek millet verdi, artık mazerete yer kalmadı başarmaktan başka şansımız yok demişti. Bunu dedikten sonra oldu bunlar ve o dönem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ama Cumhurbaşkanı Merkez Bankası'nın kayıp rezervleri nerde diye sorulduğunda Şubat ve mart ayları gibi cevap vermiş Albayrak'ı savunmuştu. Çok başarılı bir para ve finans yönetimi yaptı demişti.128 milyar doların sorulmasına kendisinin ve ailesinin temel hak ve özgürlüklerine bir saldırı olduğunu söylemişti. Bir yandan haklı işin içinde bir aile üyesi var. Burada ortaya çıktı ki Cumhurbaşkanı tam yetkili Başkan, Berat Albayrak tam yetkili Hazine Bakanı iken bu 128 milyar dolar kaybolmuş. Tüm bunlar söz konusuyken onun 135 milyar dolara çıkardığı rezervleri kim düşürdü diye sorduğunda dalga geçmiş ironi yapmış olursun. Erdoğan'ın düşürdüğü doları kim 18'lere çıkarmıştı diye sormak lazım.''

YENİ MODELİN ÖMRÜ 6 HAFTA SÜRMEDİ

Erdoğan'ın yeni modeli açıkladığında ''Bu bir dönüş değil, 19 yıldır uyguladığımız politikalardan dönmüyoruz bilakis 19 yıldır buna hazırlık yapıyorduk şimdi zamanı geldi'' Sözlerini hatırlatan Beki, ''Yeni modelin 6 ay sonra meyvesini toplayacağız. Eylül ayında hükümetin açıkladığı 2024-25'e kadar planladığı ekonomi programında bundan bahis yok. yani 3 ay önce hedeflerini açıklamışlardı.3 ay sonra geldiğimiz yere bak. Açıkladıkları 6 ayda meyvesini alacağız dedikleri Çin Modelinin ömrü 6 haftadan kısa sürdü. Bundan 2 ay önce kendilerinin bu modelden haberi yoktu'' ifadelerini kullandı.

Beki sözlerine, ''Adına faiz demeden faizin ucunu serbest bırakacağını bile bile Nass var hüküm bu ben asla yüksek faize dönmem dedi ve dolar yükseldi. Bir gün sonra da düştü. Dolar birilerine böyle bir haber verebilir mi? Beni çıkar 18'e sonra da 11'lere indir beni diyebilir mi? Eğer birileri bunu duyduysa büyük bir vurgun. Bu oynanan oyun dönüp dolaşıp halkı vuracak. Hayat pahalılığı olarak vergi olarak enflasyon olarak her açıdan halkı vuracak. Halaya duran vatandaşlarımız kendilerinden nasıl ne kadar vergi alındığından haberdar değiller. Merkez Bankası para basarak ödeyecek olsa bile halkın vergilerinden ödediği zamlardan vs ödenecek'' diye devam etti.

TL GÖRÜNÜMLÜ DOLAR MEVDUATLARI
TL görünümlü dolar mevduat hesapları teşvik ediyorlar. Dışı Türk Lirası içi dolar olacak aradaki farkı hazine üstlenecek. Türk Lirası doları olmayan halkın vergileriyle ödetecekler. düşük kura vatandaşı ezdirmeyeceğim diye 19 yıl sonra geçtiğimiz model neden eskidi 6 haftada çünkü halkı daha kötü ezdi. Yüksek kura ezdirmeyeceğim diye kuru düşürmeye çalışıyor iktidar.

Yıldıray Oğur da; ''Kurun yükselmesi artık inanılmaz riskli bir hale geldi. Kur arttıkça hazine bir takım insanlara para verecek artık herhangi bir konuda efelenemeyen bir ülke haline geldik. Bu doğrudan hazineyi etkilediği için dış politikayı da etkileyecektir. Aslında bu biraz bu günü kurtarma gibi bugünün sorununu bir şekilde çözüyor. İlerleyen süreçte ki ödemelere kalıyor. Seçime kadar Allah Kerim durumundalar. Doların 18'e doğru gitmesi karşısında çaresiz kalan ve prestij kaybeden bir iktidar için alınan bir kumar bu. Bizim paramızla kumar oynanıyor'' sözlerini ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN