Ali Çarkoğlu: Ekonomi düzelirse avantaj AK Parti'ye geçer | Bi' Karar Ver

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi 'Karar Ver'de günün öne çıkan haberleri yorumluyor. Bu kez konuk Prof. Dr. Ali Çarkoğlu oldu. Gelecek seçime dair konuşan Çarkoğlu, muhalefetin erken seçim için sesini daha da yükseltmesi gerektiğini söyledi. 'Ekonomi düzelirse avantaj AK Parti'ye geçer' diye konuşan Çarkoğlu, Z kuşağının seçim sonuçlarını nasıl etkileyebileceğini değerlendirdi.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri ekranlara taşıyor. Bi' Karar Ver'e bu kez, Prof. Dr. Ali Çarkoğlu konuk oldu. Çarkoğlu, yeni kuşağın seçimler üzerinde etkisini, seçimlere doğru iktidarın ve muhalefetin yaklaşımını ele aldı.

"EKONOMİ DÜZELİRSE AVANTAJ AK PARTİ'YE GEÇER"

Erken seçim olma olasılığının her zaman var olduğunu belirten Çarkoğlu, muhalefetin ve iktidarın seçime dair tutumları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çarkoğlu, muhalefetin bir yandan Erdoğan'a karşı olup diğer yandan da belediyelerdeki performanslarına odaklandığını belirtti. Seçmenler için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'in ne anlama geldiğini yorumlayan Çarkoğlu, muhalefetin erken seçim için sesini daha da yükseltmesi gerektiğini vurguladı:

"Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem bence bu çok teknik bir konu. Halkın günlük hayatını yakından etkilediğini düşünmüyorum. Muhalefet bir yandan belediyelerdeki performansına güvenme eğilimi içinde, diğer yandan Erdoğan karşıtı. Muhalefetin doğal olan iki adayı Kılıçdaroğlu ve Akşener. Bir üçüncü adayın Kılıçdaroğlu ve Akşener'in desteğini alarak aday gösterilmesi çok uzak bir ihtimal. Ekonomi toparlanırsa muhalefetin söyleyeceği yeni bir hikaye olması lazım. Kimlik siyasetine geri dönüp AK Parti'nin muhafazakarlığına bir argüman lazım. Bunun pek kazanılacak bir argüman olduğunu görmüyorum. AK Parti ise hiç bu kadar düşük bir seçmen teveccühü görmemişti. AK Parti oyları yüzde 30'un altına inmiş görünüyor. Bunun oluşması için bir çok gelişme var. Fakat ekonomi düzelirse avantaj AK Parti'ye geçer."

"GENÇLERİ OLDUKÇA MUHAFAZAKAR GÖRÜYORUM"

'Seçmen cebine ve geleceğe bakacak' diyerek vatandaşların neye göre oy vereceklerini belirten Çarkoğlu, yeni kuşağın seçimleri etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili şu çıkarımlarda bulundu.

"Yeni kuşağın seçimler üzerinde, rakamlara baktığımız zaman etkili olmasını ummak için yeterince kitle var gibi gözüküyor. 7-8 milyona kadar çıktığını gördüm. Fakat gençlere bugün baktığımda 25-30 sene evvelki üniversite arkadaşlarımda gördüğümden oldukça muhafazakar gençlik görüyorum. Bu gençliğin ülkede yükselmiş olan muhafazakar dalganın etkisinden bağımsız, yepyeni, farklı dünya görüşlerine sahip gençlik olduğunu destekleyen yeterince veri yok. Ben bu konuda ikna olmuş değilim. Kültürel olarak farklılaşmış, muhafazakarlıktan uzaklaşmış bir kitle görmüyorum. Muhafazakar kitle bunu kendi gençliğine mobilize etmek için bir araç olarak kullanıyor. Genç arkadaşların kendi anne babalarından çok farklı oy kullanacaklarını beklemiyorum. 70' lerde siyasete sosyalleşmiş olan jenerasyon, gençlerden çok daha solda. Türkiye'de tersi oldu. Gençler 50 yaş üzerindeki kitleden daha muhafazakarlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN